Raline Publish time 5-4-2022 12:19 PM

Ribuan Pekerja Mercedes-Benz Diberikan Cuti Bergaji Akibat Isu Bekalan Cip

Ribuan Pekerja Mercedes-Benz Diberikan Cuti Bergaji Akibat Isu Bekalan Cip

https://wiserspace.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/wp-content/uploads/2022/04/05113423/mercedes-benz-logo-lori.jpg

Isu bekalan cip bukan sahaja memberi impak kepada industri peranti elektronik seperti telefon tetapi juga industri automotif. Hal ini kerana kenderaan zaman sekarang juga menggunakan banyak sistem digital dan elektronik.

Jenama dari Jerman, Mercedes-Benz akan meletakkan lebih 5,000 pekerjanya untuk bercuti (collective vacation) di dua kilang mereka di Brazil disebabkan kekurangan bekalan cip.

Menurut HR Consultant UK, collective vacation bermakna semua pekerja yang direhatkan akan tetap menerima gaji seperti biasa. Kalau di UK, ia perlu diberikan tidak kurang dari 10 hari.

Pengilangan kenderaan mereka di sana akan dihentikan dari 18 April hingga 3 Mei melibatkan 5,000 pekerja di kilang Mercedez-Benz di Sao Bernardo do Campo dan 600 staf di Juiz de Fora.

Mercedes berkata mereka sedang melaraskan pengeluaran trak, kabin trak, casis vas dan bahagian kenderaan lain akibat daripada krisis bekalan semikonduktor.

Menurut persatuan pekerja di Sao Bernardo do Campo, pada bulan lepas sahaja syarikat ini telah mencutikan kira-kira 1,200 pekerja dengan gaji juga atas sebab yang sama.

Sumber dan foto utama: Reuters

Pages: [1]
View full version: Ribuan Pekerja Mercedes-Benz Diberikan Cuti Bergaji Akibat Isu Bekalan Cip


ADVERTISEMENT