namemysoul Publish time 20-12-2021 10:40 PM

Kelodak (Silt)

Kelodak ialah pejal, sedimen seperti habuk yang diangkut dan disimpan oleh air, ais dan angin.

Kelodak terdiri daripada zarah batu dan mineral yang lebih besar daripada tanah tetapi lebih kecil dari pasir. Zarah kelodak adalah sangat kecil sehingga sukar untuk dilihat. Untuk diklasifikasikan sebagai kelodak, zarah mestilah kurang daripada .005 sentimeter (.002 inci) melintang. Kelodak ditemui dalam tanah, bersama-sama dengan jenis sedimen lain seperti tanah liat, pasir dan kerikil.

Tanah berkelodak licin apabila basah, tidak berbutir atau berbatu. Tanah itu sendiri boleh dipanggil kelodak jika kandungan kelodaknya melebihi 80 peratus. Apabila mendapan kelodak dimampatkan dan butiran dihimpit bersama batu akan terhasil.

Kelodak tercipta apabila batu terhakis oleh air dan ais. Apabila air yang mengalir mengangkut serpihan batu kecil, ia mengikis tepi dan dasar sungai, merobek lebih banyak batu. Zarah-zarah mengisar antara satu sama lain, menjadi lebih kecil dan lebih kecil sehingga ia menjadi saiz kelodak. Glasier juga boleh menghakis zarah batu untuk mencipta kelodak. Akhir sekali, angin boleh mengangkut zarah batu melalui ngarai atau merentasi landskap, memaksa zarah itu bergesel dan mengisar pada dinding ngarai atau satu sama lain. Ketiga-tiga proses ini menghasilkan kelodak.

Kelodak boleh mengubah landskap. Contohnya kelodak mendap di dalam air yang tenang. Jadi, mendapan kelodak perlahan-lahan mengisi tempat seperti tanah bencah (lembap), tasik dan pelabuhan. Banjir memendapkan lagi kelodak di sepanjang tebing sungai dan di dataran banjir. Delta berkembang apabila sungai memendapkan kelodak semasa ia mengalir ke dalam air yang berada dikawasan lain. Kira-kira 60 peratus daripada Delta Sungai Mississippi terdiri daripada kelodak.

Di beberapa bahagian dunia, kelodak yang ditiup angin menyelimuti daratan. Mendapan kelodak sedemikian dikenali sebagai loess. Landskap Loess seperti Great Plains, biasanya merupakan tanda aktiviti glasier pernah berlaku.

Tanah yang mempunyai kelodak biasanya lebih subur dan bermakna ia baik untuk menanam tanaman. Kelodak menggalakkan pengekalan air dan peredaran udara. Terlalu banyak tanah liat boleh membantutkan tumbesaran tumbuhan. Di banyak bahagian dunia, pertanian telah berkembang maju didelta sungai, tempat terdapat mendapan yang kaya dengan kelodak serta disepanjang tepi sungai lebih-lebih lagi apabila berlaku banjir tahunan sudah tentu akan menambahkan jumlah kelodak. Delta Sungai Nil di Mesir ialah salah satu contoh kawasan yang sangat subur di mana petani menuai tanaman selama beribu-ribu tahun.

Walaubagaimanapun, apabila tidak ada pokok, batu atau bahan lain yang mencukupi untuk mengelakkan hakisan, kelodak boleh terkumpul dengan cepat. Terlalu banyak kelodak boleh mengganggu sesetengah ekosistem.

Pertanian "tebas dan bakar", misalnya, mengganggu ekosistem kerana mengalihkan pokok. Tanah pertanian dihanyutkan ke sungai, dan laluan air berdekatan tersumbat dengan kelodak. Haiwan dan tumbuhan yang telah menyesuaikan diri untuk hidup dalam tanah berkelodak yang sederhana terpaksa mencari kawasan baharu untuk terus hidup. Habitat sungai bagi sesetengah organisma di Sungai Amazon, seperti ikan lumba-lumba Sungai Amazon merah jambu, juga dipanggil boto, terancam. Mereka tidak boleh mengesan mangsa kerana jarak penglihatan didalam air menjadi terhad.

namemysoul Publish time 20-12-2021 10:43 PM

Tumbuhan seperti Seroja, berakar dalam kawasan yang berkelodak tetapi bunganya berkembang tinggi dari permukaan air.

namemysoul Publish time 20-12-2021 10:43 PM

Kebanyakkan katak berhibernasi dengan membenamkan diri ke dalam kelodak di tasik atau kolam pada musim sejuk. Air pada bahagian dasar yang tidak membeku membolehkan haiwan tersebut memanaskan dirinya sendiri.

namemysoul Publish time 20-12-2021 10:44 PM

Kesan pertanian dan perindustrian juga boleh menyumbang kepada masalah penimbunan kelodak. Di kawasan yang menggunakan baja kimia boleh menjadikan kelodak bertoksik. Kelodak yang bersifat toksik boleh meracuni sungai, tasik dan sistem perparitan. Pendedahan bahan kimia industri daripada kapal kepada kelodak mungkin akan meningkatkan lagi risiko berlakunya pencemaran. Apabila bandar Melbourne, Australia, memutuskan untuk mendalamkan pelabuhannya pada tahun 2008, ramai orang bimbang bahawa proses itu akan menyebabkan berjuta-juta tan kelodak dipenuhi dengan bahan kimia seperti arsenik dan plumbum serta seterusnya mengancam ekosistem jalan air i.e. sungai dan laut tercemar....

https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/silt/print/#:~:text=Powered%20by-,Silt%20is%20a%20solid%2C%20dust-like%20sediment%20that%20water%2C,they%20are%20difficult%20to%20see.&text=Silty%20soil%20is%20slippery%20when%20wet%2C%20not%20grainy%20or%20rocky.
Pages: [1]
View full version: Kelodak (Silt)


ADVERTISEMENT