mattzzx Publish time 14-12-2021 11:05 AM

Proton-x50-dengan-kit-badan-lebar

https://paultan.org/image/2021/12/Proton_X50_Modified_Malaysia_Ext-1_BM-630x320.jpg
Orang kata, ‘main kereta’ memang tak pernah habis. Anda ingat lagi Proton X50 ‘Bumbleebee’ yang telah pun diubahsuai hanya selepas seminggu SUV segmen-C berkenaan dilancarkan tahun lalu? Pemiliknya, Lee telah merubah imej Bumbleebee tersebut kira-kira empat bulan selepas itu setelah terlibat dengan kemalangan. Dan sekarang, seperti yang anda boleh lihat, X50 tersebut diberi perubahan imej sekali lagi – kali ini lebih agresif dengan kit badan lebar!

Kit badan ini dihasilkan oleh JWide Bodykits. Ia terdiri dari fender flare tambahan yang lebih lebar, tetapi masih menampilkan kemasan pelindung plastik hitam yang kelihatan ia seolah-olah asli dari kilang. Kit berkenaan juga memaksa untuk Lee memanjangkan lagi lapisan spoiler paling bawah bampar hadapan X50 tersebut.

Bagi memastikan kit badan tersebut tidak kelihatan janggal, Lee memilih satu set rim baharu untuk X50 ini iaitu rim FT105 dari 305 Forged berdiameter 21-inci. Rim tersebut bukan sahaja lebar, malah ia turut direka dengan jejari staggered, dibalut dengan tayar Continental ContiSport Contact 5P bersaiz 275/30ZR21 di hadapan dan 285/30ZR21.

Set roda berkenaan duduk kemas di dalam ruang roda yang kini lebih lebar tersebut, dan memberikan stance yang jauh lebih gagah. Walau bagaimanapun Lee merasakan set rim ini terlalu besar, dan mungkin ia akan ditukar dengan set rim 20-inci pula selepas ini.

https://paultan.org/image/2021/12/Proton_X50_Modified_Malaysia_Ext-6_BM-630x320.jpg

X50 ini menerima set suspensi boleh laras sepenuhnya dari DWD yang bukan sahaja memberikan pengendalian lebih baik, malah turut merendahkan lagi badan SUV ini bagi memberikan rupa yang lebih agresif. Namun, Lee menyatakan suspensi tersebut kini berada pada talaan paling tinggi untuk keselesaan pemanduan setiap hari. Selain itu, X50 ini turut menerima set bushing pretasi tinggi dan bar-bar dari Super Circuit bagi mengukuhkan lagi casis.

Sebelum ini Lee telah pun berjaya mengerah kuasa enjin 1.5 liter tiga-silinder turbo dengan sistem suntikan terus berkenaan sehingga mencapai angka 200 PS dan tork maksima 300 Nm (berbanding jumlah asal 177 PS/255 Nm), dengan hanya menggunakan modul penala kotak komputer RaceChips GTS dan juga sistem ekzos lebih lawas dengan membuang catalytic converter kedua bersama injap paip yang beroperasi dengan hubungan Bluetooth.

Namun, kali ini ia telah diperkemas lagi dengan menggunakan downpipe tanpa catalytic converter, serta penggunaan penapis udara prestasi tinggi (yang turut memberikan sedutan udara lebih kuat). Sistem induksi berkenaan sepatutnya mempunyai kotak udara custom, tetapi ia belum lagi siap ketika penggambaran ini dibuat.

Walau bagaimanapun, injap Bluetooth pada paip ekzos yang dibuat sebelum ini tidak lagi digunakan, dan telah ditukar kepada paip standard semula. Lee menyatakan X50 sebenarnya telah diberikan paip ekzos standard dari manifold ke tip yang cukup besar iaitu berdiameter 2.5 inci yang sepatutnya boleh menampung sehingga 250 PS tanpa masalah.

https://paultan.org/image/2021/12/Proton_X50_Modified_Malaysia_Ext-41_BM-630x420.jpg

Dengan sedikit kemasikini tersebut, penalaan pada kotak komputer enjin turut dibuat sekali lagi dan ia kini menghasilkan 203 hp dan tork maksima 330 Nm jika menggunakan petrol dengan RON 100. Pada yang belum tahu, sebelum ini X50 milik Lee ini telah pun diuji di Litar Sepang, dan berjaya mencatatkan masa 2 minit 47.95 saat – bukan sahaja pantas macam hot-hatch, ia juga diketahui sebagai X50 paling pantas di litar berkenaan buat masa sekarang.

Menurut Lee, ubahsuai ini menjadikan enjin berkenaan lebih responsif, walaupun dipandu hanya menggunakan mod Normal. Dia juga agak terkejut kerana selepas berberapa ubahsuai ini dibuat serta ‘dibelasah’ dalam jumlah lap yang banyak di Sepang, tiada langsung masalah yang timbul dan tidak banyak fault code yang keluar.

Konfigurasi untuk brek masih lagi belum berubah di mana Lee masih menggunakan cakera berliang 405 mm yang ditebuk diambil dari sedan V8 Amerika, Cadillac CTS-V bersama angkup enam-omboh dari Brembo untuk bahagian hadapan, serta
cakera berliang 380 mm bersama angkup empat-omboh yang diambil dari Porsche Cayenne di belakang.

Antara perincian-perincian luaran lain yang masih kekal dari Militank adalah lampu nyalaan siang LED dengan RGB yang boleh dipilih serta perumah lampu kabus dengan tiga jalur LED di bawahnya. Di belakang, ia diberikan lampu isyarat membelok LED sequential, manakala jalur LED yang merentangi pintu tailgate telah digantikan semula dengan kemasan asli Proton. Skrip ‘POOR’ sebelum ini juga telah dicabut dan dilekat semula dengan skrip ‘Proton’.

https://i2.wp.com/paultan.org/image/2021/12/Proton_X50_Modified_Malaysia_Int-2_BM.jpg?w=417&h=278&ssl=1

Pelekat badan berwarna merah jambu untuk tema Militank sebelum ini telah ditanggalkan sepenuhnya, dan kini Lee memilih pelekat berwarna kelabu cair untuk badan X50 ini, yang tidak jauh berbeza dengan warna sebenar yang diinginkan iaitu warna Chalk dari palet warna Porsche. Walau bagaimanapun, ini mungkin kali terakhir X50 ini bertukar pelekat badan kerana Lee telah bercadang untuk memberikan layangan cat baru sebenar selepas ini.

Pada bahagian dalaman, antara perkara baharu yang boleh dilihat adalah pemadanan tempat duduk Recaro yang dipasang menggunakan rel custom. Perincian lain seperti balutan Alcantara 9002 Itali asli pada papan pemuka dan panel-panel lain, roda stereng gentian karbon dan sistem lampu suasana gentian optik masih lagi kekal seperti sebelum ini.

Sistem bunyi juga ditingkat taraf dengan pemadanan set tweeter tambahan, subwoofer dan juga pemproses isyarat digital. Kesemua pintu turut menerima tambahan penebat bunyi tiga lapis.

Apa lagi selepas ini? Lee menjelaskan bahawa dia mensasarkan rekod lap 2 minit 42 saat di Sepang, namun X50 ini tidak akan di bawa ke Sepang semula selagi rekod sedia ada tidak dipadam oleh sesiapa. Sebelum ini demo car dari FTuned dan RaceChips turut telah mencatatkan rekod lap di Sepang, namun ia masih tertinggal 4 saat di belakang, dan X50 yang digunakan berkenaan juga sebenarnya dari varian Executive yang dibekalkan dengan enjin 1.5L Turbo tanpa sistem suntikan bahan api terus.
Pages: [1]
View full version: Proton-x50-dengan-kit-badan-lebar


ADVERTISEMENT