novelloverzz Publish time 26-11-2021 01:38 PM

Kuali Baru Jangan Terus Guna. Kena ‘Bakar’ Dulu, Elak Berkarat & Masakan Tak Melekat

Edited by novelloverzz at 26-11-2021 01:39 PM

https://media.myresipi.com/2021/11/cara-guna-kuali-baru-1024x551.jpg

Kuali merupakan salah satu perkakasan dapur yang wajib ada setiap rumah. Ramai yang masih menggunakan kuali yang sama selama berbelas-belas tahun kerana masih elok tanpa perlu membeli kuali baru. Tapi kalau tak tahu jaga, kuali memang akan senang berkarat dan masakan mudah melekat.
Rupa-rupanya jika beli kuali baru kena ‘bakar’ dulu atau dikenali ‘season the wok’. Proses ini penting bagi memastikan kuali tahan lebih lama, tak berkarat dan masakan juga tak melekat.
Macam mana cara bakar kuali baru tu sebenarnya? Jom baca perkongsian oleh saudara Wan Luqman di bawah.
Cara Bakar Kuali Baru Supaya Tahan LamaBaru² ni jumpa kuali saiz 13″ terus sambar. Susah sikit nak jumpe saiz 13″. Dah setel masak ibu sambal dan daging hitam, jom bakar kuali baru ni.Orang putih cakap “season the wok”. Untuk ape bakar? Carbon steel wok ni kalau tak jaga dia, tak manjakan dia, dia akan cepat berkarat. Jadi untuk elakkan berkarat, kita kena bakar kuali ni dulu sebelum guna dia.Salah satu lagi sebab nak bakar adalah supaya masakan kita tak melekat. Proses semua makan masa lebih kurang 30-45 minit bergantung kepada power api dapur anda.
Cara-caranya:
Ok, macam mana nak tahu saiz kuali ni? Kat handle tu ada sticker. Boleh tengok nombor tu, tu lah saiz. Kebanyakan yang ada saiz 14″ 16″. Saiz 13″ susah sikit nak dapat.https://media.myresipi.com/2021/11/cara-guna-kuali-baru-1-400x533.jpg
Kuali ni masa baru beli dia berbungkus dalam plastik. Bila buka plastik, permukaan kuali tu dia berminyak / greasy. Itu adalah minyak dari kilang, kita kena cuci dulu. Tenyeh gosok dengan sabun guna span besi ye. Depan belakang bontot dia kita gonyoh semua.
https://media.myresipi.com/2021/11/cara-guna-kuali-baru-2-400x533.jpg

Dah gonyoh guna span besi mesti la nampak kesan² tu. Biarkan je, jangan sedih pulak kuali calar.

https://media.myresipi.com/2021/11/cara-guna-kuali-baru-3-400x513.jpg

Set kan api dapur yang terpadu dan start bakar!

https://media.myresipi.com/2021/11/cara-guna-kuali-baru-4-400x533.jpg

Bakar sampai kebiruan ke seluruh permukaan kuali ni tau, biar rata semua tempat. INGAT JANGAN LAMA SANGAT, BILA DAH START BIRU TERUS ALIH KE PERMUKAAN LAIN. KALAU LAMA SANGAT KAT TEMPAT SAMA, NANTI YANG BIRU TU AKAN JADI MERAH. TANDA BESI TERLALU PANAS dan akan berkarat di kemudian hari. Sila buang dan beli kuali baru.

to be continue ....

Pages: [1]
View full version: Kuali Baru Jangan Terus Guna. Kena ‘Bakar’ Dulu, Elak Berkarat & Masakan Tak Melekat