tari Publish time 20-11-2021 08:28 AM

Bilik air bersih

Edited by tari at 20-11-2021 08:30 AM

https://assets.hmetro.com.my/images/articles/1faraa2_1549692504.jpg
BAHAN sedia ada di dapur boleh digunakan untuk mencuci bilik air.


BILIK air perlu dicuci dengan kerap berikutan ia antara lokasi bakteria membiak. Disebabkan itu, bilik air tidak boleh dianggap seperti ruangan lain di rumah yang hanya dicuci ala kadar.
Bakteria yang paling banyak ditemui dalam bilik air adalah bacteroidaceae, E coli, streptococcus dan salmonella. Tanpa sedar kita lazim terdedah kepada jenis bakteria terbabit dalam rutin harian terutama ketika berada di bilik berkenaan.
Sudah tentu kerja membersihkan bilik air adalah aktiviti yang paling kurang digemari kerana perlu banyak memberus, menyental dan menggosok terutama jika banyak daki degil.
Ia sama seperti dapur memasak apabila kerja mencuci mengambil masa agak lama kerana membabitkan banyak jenis permukaan di samping bilik air juga digunakan setiap hari.

Biarpun kerja mencuci bilik air boleh membuat anda geli-geleman, beberapa tip daripada bahan sedia ada di dapur boleh membantu memudahkan kerja selain mengekalkan kebersihan lebih lama.
1. CerminGunakan campuran separuh cuka dan separuh air untuk mencuci cermin. Masukkan campuran dalam botol penyembur dan semburkan rata pada cermin. Gunakan kain daripada baju kemeja-T lama anda atau boleh juga gunakan surat khabar untuk mengelap cermin. Namun, anda juga boleh menggunakan kain serat mikro untuk mengelap cermin tanpa semburan bahan kimia.
2. Jubin dan singkiBasahkan permukaan jubin lantai atau singki dengan air atau cuka dan taburkan serbuk penaik. Biarkan selama lima minit dan sental dengan berus. Tambah lagi cuka jika kotoran masih degil.
Bagi jubin dinding, daun pintu bercat atau tompokan daki pada pintu, gunakan campuran serbuk boraks bersama sabun, soda, minyak pati lemon dan air suam.
3. Tab mandiBuat serbuk penyental sendiri daripada campuran serbuk penaik, garam, soda dan minyak pati.
4. Mangkuk tandasTaburkan serbuk penaik di sekeliling mangkuk tandas termasuk bahagian dalamnya. Masukkan cuka ke dalam mangkuk tandas. Gabungan serbuk penaik dan cuka menghilangkan kotoran termasuk menyahkan bau. Keseluruhan tandas boleh dicuci menggunakan semburan hidrogen peroksida tidak larut.
5. Pancuran air mandianCampuran air dan cuka boleh membersihkan pancuran mandi termasuk membuang kotoran yang menyebabkan pancuran tersumbat.
6. Bilik airBuat penyegar udara sendiri menggunakan campuran serbuk penaik dan minyak pati. Masukkan campuran ke dalam botol dengan penutup yang ditebuk lubang kecil. Tambah minyak pati jika mahu menghasilkan bau lebih kuat.
https://assets.hmetro.com.my/images/articles/2fara1_1549692496.jpg MINYAK pati sebagai penyegar bilik air.
sumberepal_putih Publish time 5-2-2022 11:26 AM

bagus info ni
tq

Cpkay Publish time 14-4-2022 09:22 AM

info yang berguna ..

liliiadober Publish time 28-11-2023 02:07 AM

The beauty of the Ice Cream Shops NYC is that it strives to offer something for every taste. Whether you like simple vanilla ice cream or crave a complex gelato with exotic fruits and exquisite toppings, there is a sweet creation for every taste.

Yoonggi Publish time 5-2-2024 12:31 PM

utk in between tiles, dlm toilet bowl yg ada water stain, boleh guna stain and mold remover. spray je, tunggu like 15 mins or so, pastu rinse, mmg bersih. klu stain degil, buat a few times, mmg tanggal je. cuma kuat la bau cam clorox nya tu. tp aku suka remover ni, x penat nk sental2
Pages: [1]
View full version: Bilik air bersih


ADVERTISEMENT