novelloverzz Publish time 22-10-2021 09:34 PM

Cara Mudah Membersihkan Kesan Lilin Pada Buah Anggur

Edited by novelloverzz at 22-10-2021 09:35 PM

https://media.myresipi.com/2021/10/wax-pada-anggur-1024x551.jpg

Buah-buahan seperti anggur yang diimport dari luar negara kebiasaannya disalut dengan lilin pada buah bagi memastikan buah-buahan tersebut kekal segar dan tahan lama.
Lilin tersebut berfungsi menjadikan kulit luar buah-buahan kelihatan segar serta melindungi buah dari serangan kulat yang boleh menyebabkan buah busuk.
Oleh sebab itu, anda harus mencuci buah-buahan dengan teliti bagi menghilangkan kesan wax tersebut. Ada cara mudah untuk menghilangkan kesan lilin yang boleh anda cuba. Baru dijamin lagi bersih sebelum dimakan.
Cara Mudah Membersihkan Kesan Lilin Pada Buah Anggur

Bahan-bahan:
[*]Anggur
[*]Tepung gandum
[*]Bekas


Cara-cara:
1. Masukkan buah anggur dalam bekas, gunting tangkai anggur supaya lebih senang nak cuci.
https://media.myresipi.com/2021/10/lilin-pada-buah-anggur-400x300.jpg
2. Masukkan tepung gandum, tambahkan sedikit air sambil gaul dan gosokkan tepung pada buah. Biarkan sekejap dalam 5 minit, kemudian boleh dibilas bersih.
https://media.myresipi.com/2021/10/lilin-pada-anggur-400x300.jpgKredit: https://myresipi.com/cara-mudah- ... n-pada-buah-anggur/

musangbodoh Publish time 23-10-2021 04:15 AM

lilin tu harmful kt manusia ke?? tanya je;P

novelloverzz Publish time 23-10-2021 07:31 AM

musangbodoh replied at 23-10-2021 04:15 AM
lilin tu harmful kt manusia ke?? tanya je
Ia selamat untuk dimakanSecara ammnya, teknologi kini menggunakan bahan kimia penyelaput lilin yang selamat untuk dimakan. Pihak industri yang mempunyai reputasi yang baik juga menjaga kebajikan para pelanggan untuk mengekalkan market mereka dan semestinya mengikut peraturan yang telah digariskan oleh FDA.

Masih was-was?Namun, jika masih lagi rasa was-was boleh lah kikis selaput, sental dengan berus bersesuaian, basuh dengan air sedikit panas (55 degree Celcius) atau kupas dan buang saja kulitnya.
https://i0.wp.com/dailymakan.com/wp-content/uploads/2020/07/107191278_3318763101491851_5009668001512760944_o.jpg?resize=1152%2C1536&ssl=1
Nota: Merendam seketika dengan air panas untuk mencairkan lilin juga berpotensi memusnahkan vitamin dan enzim pada kulit buah yang sensitif kepada suhu.Source: https://dailymakan.com/bahaya-ke-selaput-lilin-pada-buah/22216/

musangbodoh Publish time 23-10-2021 10:13 AM

noted. terbaik content{:thumbo

novelloverzz Publish time 23-10-2021 10:35 AM

musangbodoh replied at 23-10-2021 10:13 AM
noted. terbaik content

sharing is caring :$

NaylaArisha Publish time 23-10-2021 11:41 AM

boleh ke makan?

selalu lupa nak basuh ;P

novelloverzz Publish time 23-10-2021 11:44 AM

NaylaArisha replied at 23-10-2021 11:41 AM
boleh ke makan?

selalu lupa nak basuh

x bc semua la tu...klu ikut 2nd reference tu bole mkn...

tp nov jns semua buah buang kulit baru mkn termsk anggur...itu penat bila kn mkn anggur...

NaylaArisha Publish time 23-10-2021 12:27 PM

novelloverzz replied at 23-10-2021 11:44 AM
x bc semua la tu...klu ikut 2nd reference tu bole mkn...

tp nov jns semua buah buang kulit baru m ...

err memang jenis tak baca

support benang jer :$

_blackbird Publish time 23-10-2021 01:04 PM

aku pon pelik dengan tips basuh pakai sabun khas cuci buah tasneem la, sunlight putih la, pakai tepung buang wax pada buah. napa nak menyusahkan diri. wax tu bukan harmful pon cuci pakai air atau kupas kulit sahaja dah cukup dah. tak penah lagi dgr org kena sakit kronik kerana makan buah tak basuh.

yayah8989 Publish time 30-10-2021 12:12 AM

Serius baru tau lilin tu tak harmful untuk dimakan.. thanks for sharing:loveliness:

Supersirap Publish time 30-10-2021 12:16 AM

good info TT, selalu jika nak makan pear atau epal memang akan kupas kulit dahulu, jika anggur tu dapatlah manfaat daripada info TT, tq

trexxxxxi Publish time 7-11-2021 11:24 AM

Thanks atas perkongsian. Baru I tau lilin tu not harmful

Selalu nak makan buah, I kupas. Anggur je tak, I main lambung masuk mulut je ;P
Pages: [1]
View full version: Cara Mudah Membersihkan Kesan Lilin Pada Buah Anggur