amazed Publish time 28-12-2008 12:14 PM

lebah boley usir ulat daun!!!

Lebah usir ulat daun

http://www.kosmo.com.my/kosmo/pix/2008/1228/Kosmo/Dunia/du_03.1.jpg
BUNYI bingit daripada kibasan sayap lebah madu cukup digeruni ulat bulu.

BERLIN - Saintis Jerman mendapati kibasan daripada sayap lebah sebenarnya mampu menghalau ulat bulu sekali gus memastikan daun pada tumbuhan terus terpelihara daripada rosak.

Malah ulat daun didapati takut kepada bunyi sayap lebah yang menyerupai bunyi tebuan kerana serangga ganas itu gemar bertelur di luar tubuh ulat berkenaan sebelum memakannya.

Dalam kajian yang diterbitkan jurnal Current Biology, saintis Jurgen Tautz dari Universiti Wurzburg berkata, proses evolusi menyebabkan ulat bulu fobia mendengar bunyi kibasan tebuan.

"Kami mendapati tumbuhan yang sering dikunjungi lebah madu menyaksikan kemerosotan kemusnahan daun oleh ulat bulu lebih 60 peratus," katanya. - Agensinampaknya ko bley bela lebih bukan untuk madu ajer....bley guna untuk nyahkan ulat2 daun kat dusun atau kebun ko!!!ini suda baguih!!:victory:

Feno Publish time 28-12-2008 09:15 PM

ini boleh dikatakan lebah ( Aphis spp) bertindak sebagai ' intergrated pest management' dengan memainkan peranan sebagai pemangsa semulajadi untuk menghindari tanaman dari serangan mahkluk perosak seperti ulat bulu , mungkin Setora spp,Darna spp etc..

sekadar pendapat, kalau salah minta pakar entomology & plant pathology perbetulkan ..:loveliness:
Pages: [1]
View full version: lebah boley usir ulat daun!!!


ADVERTISEMENT