baloot Publish time 18-10-2008 01:55 AM

BANS --> build a niche store.

matlamat utama website ni utk dpt commission/affiliate commission dari ebay, tiap2 kali org masuk website bans korang tu beli.

kalau nk tau lebih lanjut pasal BANS ni, masuk sini --> http://www.buildanichestore.com/

korang boleh join ebay affiliate kat CJ.com :lol:

kupia Publish time 18-10-2008 11:06 AM

Originally posted by baloot at 18-10-2008 01:55 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
BANS --> build a niche store.

matlamat utama website ni utk dpt commission/affiliate commission dari ebay, tiap2 kali org masuk website bans korang tu beli.

kalau nk tau lebih lanjut pasal...

Ohh bans develope site untuk estore... ok jugak sebab dia sekali bayar ja, yg lain kena bayar monthly lagi.

Aku ada acc dengan CJ tapi tak tau dia ada connection dengan ebay.Banyak juga visitor aku antar visitor pada vendor CJ, mungkin ada ribuan jugak dalam satu minggu tapi satu order pun tarak, ampeh tul... dahlah vendor dia semua nak kena apply pulak dulu banyak yang decline...

Lebih baik stick pada amazon diaorang pun ada sediakan aStore sekarang ni...

MariaClara Publish time 22-10-2008 06:01 PM

boleh tolong explain...saya baru blajar buat blog...

ape adsense tu?

kupia Publish time 22-10-2008 10:12 PM

Originally posted by MariaClara at 22-10-2008 06:01 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
boleh tolong explain...saya baru blajar buat blog...

ape adsense tu?

Google punya iklan, kena daftar dulu dengan adsense (percuma) untuk jadi dia punya publisher.Iklan dalam bentuk banner, image ads, link ads, text ads, kita boleh pilih sendiri masukkan dalam blog/website kita.Bila ada visitor lawat kita punya blog/site dan depa klik iklan yang depa suka, adsense akan bayar kita ikut jumlah klik yang orang buat.Harga satu klik beza-beza ikut keyword, ada yang sampai belas-belas dollar satu klik, ada yang 3 sen je satu klik.Kalau ramai orang klik iklan dlam blog kita banyaklah kita dapat duit.Bila cukup 100 dollar baru adsense hantar cheque pada kita. Kalau rajin belajar SEO macamana nak dapat ramai quality visitor, kalau tau rahsia2 dia,boleh jadi kaya raya dengan adsense ni, transaction yang terlibat dalam iklan adsense ni sampai ratusan juta dollar setahun.

Gi kat google adsense baca dulu:
https://www.google.com/adsense/login3

bawang-putih Publish time 24-10-2008 04:30 PM

bawang punyer adsense pun takdak....yelekkkk....kurang tol...payah bebenor nak dapatkan adsense nie...kalu ader yg bg ebook tu pu bukan nyer sumer yg kiter dia bagi...bg yg simple jer...kalu mcm tu bwg pun bleh...kenkorang...share2 la kat sini mana2 yg korang tau pasal adsense nie....

n tolong klik kat adsense bwg nie yer...but once per week jer la yg mcm korang bgtau...kang tak apsal2 google banned bawang..hehehe....bg kat bwg saper2 yg nak bwg klik kat dia nyer adsense....tolong menolong sesama kiter org malaysia aper salah nyer kan...saper lagi nak maju kalu kiter tak bersama2...

nie blog bawang www.jamumantap.blogspot.com

artcrime Publish time 24-10-2008 04:41 PM

CAM NE NAK TARUK ADSENSE TUH? DARI ARI TU DOK APPLY2 TAPI TAK DPT2.. :(

kupia Publish time 24-10-2008 04:48 PM

bawang blog kita dalam bahasa melayu ni google belum support lagi... banner adsense kat blog bawang bawah tu "iklan masyarakat tu" google tak bayar tu kalau ada orang klik.

bawang kena create dan letak satu iklan lain (image ads only) 200 x 200 kat side bar sebelah kanan atas.lepas tu sebelah bawah side bar kanan tu letak satu iklan adsense (text ads only) skyscrapper 160 x 600.Repair iklan tu dulu ikut blog bawang punya color background tu.Oleh kerana blog dalam bahasa melayu adsense akan antar iklan yang tak ada kene mengena dengan isi blog kita.Kalau blog dalam bahasa Inggeris dia akan hantar iklan "jamu mantap" dari US punya... :lol:

Lagi satu janganlah mintak kawan tolong klik iklan tu... kesian la pada pengiklan yang kena bayar pada adsense tu... biar orang yang betul2 perlu yang klik iklan tu.

Masuk sini - http://panduanpemblog.blogspot.com/ macamana nak promosi blog bawang tu tarikh ramai pengunjung...

[ Last edited bykupia at 24-10-2008 04:49 PM ]

bawang-putih Publish time 24-10-2008 04:49 PM

Reply #66 artcrime's post

artcrime pakai blog maner....kalu dari blogspot saya tau la mcm mana nak letak

bawang-putih Publish time 24-10-2008 04:59 PM

Originally posted by kupia at 24-10-2008 04:48 PM http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
bawang blog kita dalam bahasa melayu ni google belum support lagi... banner adsense kat blog bawang bawah tu "iklan masyarakat tu" google tak bayar tu kalau ada orang klik.

bawang kena create ...


alamak...ye ker...baru bawang tau yg kalu kiter letak tu ...kiter takkan dapat duit.....uishhhh...nak kene update balik nie...so dari aper yg kupia cakap...bwg kene letak 2 adsen la kan...jap yer bwg terai...

bawang-putih Publish time 24-10-2008 06:45 PM

ergghhhhh...tensennyer...bwg buat tak jadi la.......kupia tau tak pasal channel...bwg tak berapa paham ngan aper google terangkan tu....ntah la...cz of bwg tensen kot....hehehe

kupia Publish time 24-10-2008 08:02 PM

Originally posted by bawang-putih at 24-10-2008 06:45 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
ergghhhhh...tensennyer...bwg buat tak jadi la.......kupia tau tak pasal channel...bwg tak berapa paham ngan aper google terangkan tu....ntah la...cz of bwg tensen kot....hehehe

Saya pun tak berapa faham konsep channel tu, tapi tak pe:

1.Bawah Adsense Setup pilih "Adsense for centent"
2.lepas tu dalam ad unit saya rekomen pilih "image ads only" untuk yg atas (nak text dgan image sekali pun boleh).
3."continue" lepas tu dalam format pilih "200 x 200 small square" (muat rasanya dalam side bar kanan tu).
4.lepas tu "colors" background dia ikut color blog bawang tu, title hitam, border hitam, text hitam.
5.lepas tu "corner styles" tu pilihlah petak nak round corner ke nak empat segi betul ke.
6. Alternate ads or colorsChoose what to display if no relevant ads are available (ni yg kalau blog bahsa melayu adsense tak tau nak target iklan dia hantar iklan layanan masyarakat. (biarkan macam tu je).
7. "Continue" - ok bawah all channels ni bawang klik pilih 5 chaneel bantai2 je yang mana (5).
8."Continue" - klik "Submit and get code"
9. Ok dah copy code dia masuk dalam side bar kanan tu atas sekali.Kalau nak letak dia tengah-tengah widget tu tambah pembuka dan penutup code iklan tu macam ni"

<div style="text-align:center">... ADSENSE PUNYA CODE IKLAN... </div>

lepas tu ulang balik untuk "text ads only" pulak ukuran 160x600 pinda color dia letak kat bawah sekali dalam side bar kanan jugak.Kalau nak letak side bar belah kiri tu munkin ukuran 120x600 kot muat...


selamat berjaya...

amikisme Publish time 26-10-2008 01:07 AM

wah abng kupia..terima kasih untuk maklumat2 tu..
saya pon newbie gak..baru nak berjinak2 dengan adsense..harap dpt pendapatan sampingan macam otai2 semua

kulitkoko Publish time 28-10-2008 03:56 PM

hebatnya forumer forumer sini...
siap ada dapat usd100...

aku punya dulu tak gerak gerak pon... ntah baper sen usd ntah..

nak kene improve la web aku dulu.. nak promote sini pun naik segan

sukitena Publish time 29-10-2008 01:06 AM

kenapa blog fashionablewife tak bleh access?
saya agak2 baru jugakla join adsense ni..stakat ni belumada apa2 pulangan lagi..
insyaAllah akan rajin2 kan diri berforum disini..
forumer2 bolehla kalau ada apa2 yg rasa utk menambahbaik my blog..rasa adsense kat blog saya tu cam panjang sgt je saiz dia..ok ke?

thanks to all forummers..!
click to my blog

kupia Publish time 29-10-2008 12:51 PM

Originally posted by sukitena at 29-10-2008 01:06 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
kenapa blog fashionablewife tak bleh access?
saya agak2 baru jugakla join adsense ni..stakat ni belumada apa2 pulangan lagi..
insyaAllah akan rajin2 kan diri berforum disini..
forumer2 boleh ...

oklah iklan adsense tu, kalau buang dia punya border tu lagi elok agaknya, nampak mcam dia sekali dengan blog.
Tambah satu lagi iklan image only 200x200 kat sebelah atas sikit.Ada orang kata iklan image lagi menarik perhatian orang daripada text image, ada yang kata sebaliknya, jadi kita kena buat experiment yang lebih dapat sambutan.

Promosi banyak2 blog tu.

kupia Publish time 29-10-2008 12:54 PM

Siapa yang ada duit cuba la beli "Michael Cheney" punya adsense video, ikut step dia satu satu.Ramai yang dah berjaya khabarnya (har 97 dollar tak silap). Tapi saya tak pernah try lagi.

sukitena Publish time 30-10-2008 12:42 AM

Reply #75 kupia's post

Terima kasih forumer kupia..
Saya dah buang border dekat blog tu,nampak better la sket..
Tentang image kat atas tu,buat masa ni taknak byk sgt iklan kat blog..sbb nak buat duit melalui adsense ni percubaan je buat sementara ni.. kalau ada rezeki,insyaAllah..
promosi ni kurang pandai sket..huhu. xpe..i will try.. ada sape yg bole bagi tips?

Weblog saya:rf:

kupia Publish time 30-10-2008 09:05 AM

Originally posted by sukitena at 30-10-2008 12:42 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Terima kasih forumer kupia..
Saya dah buang border dekat blog tu,nampak better la sket..
Tentang image kat atas tu,buat masa ni taknak byk sgt iklan kat blog..sbb nak buat duit melalui adsense...

Jemput masuk ke http://panduanpemblog.blogspot.com/ bagiman nad register pada banyak search engine.

bawang-putih Publish time 4-11-2008 04:06 PM

kupia...bawang dah buat....

biler dah dapat code tu....bawang place kan dia kat widget tu n choose html....so paste kan code kat situ....but takder aper2 display pun.....just mcm tak dapat nak connect jer.....tlg bwg kupia...

kupia Publish time 4-11-2008 07:35 PM

Originally posted by bawang-putih at 4-11-2008 04:06 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
kupia...bawang dah buat....

biler dah dapat code tu....bawang place kan dia kat widget tu n choose html....so paste kan code kat situ....but takder aper2 display pun.....just mcm tak dapat nak ...

Iklan tu ada keluar kat atas blog bawang tu(200 x 200 kot tu) tapi masih iklan layanan masyarakat.Kalau bawang sendiri yang buka memang tak nampak, kalau nak tengok cuba klik salah satu link dalam blog tu baru dia keluar. Iklan tu rapat sangat dengan border kat atas tu, edit balik iklan tu sebelum kod iklan tu tambah line break macam ni <br />, atau tajuk iklan tu tulis "Sponsor".

Tambah satu lagi iklan text 160 x 600 kata belah bawah pulak, nanti adsense akan hantar iklan lain.

Oleh kerana blog kita dalam bahasa melayu, google tak support lagi bahasa melayu, itu la pasal dia hantar iklan layanan masayarakat sebab dia tak boleh baca apa isi blog kita.Google akan hantar iklan ikut isi satu2 blog/site tu dan ikut traffic (pengunjung) datang dari mana.Kalau blog pasal finance dia antar finance punya iklan, iklan dari mana2 negara pengunjung. kalau malaysia dia hantar iklan di malaysia.

Bawang buat blog baru satu kemudian cuba google cari "goarticle.com" - ada banyak articles free dalam bahasa Inggeris.Pilih satu tajuk yang sesuai kemudian copy n paste dalam 10 articels dalam blog baru tu.Rajin-rajin cari articles percuma dalam net, buat blog banyak-banyak, masukkan iklan adsense.Banyak ada article free kalau rajin cari, satu blog satu topic, buat banyak-banyak blog jangan takut-takut.

Article percuma syarat dia mesti publish sama source dari mana articel tu dipetik, nama penulis asal dia dan link yang penulis asal dia sertakan.

Jangan lupa daftar semua blog tu dalam search engine, promosi dalam blog directory.Untuk maklumat lanjut sila masuk:-

http://panduanpemblog.blogspot.com/
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10
View full version: Keuntungan Adsense bagi january...

ADVERTISEMENT