ubhe96 Publish time 25-9-2021 11:52 PM

Petua Memecahkan Algoritma TikTok untuk Menjadikan Video Anda Viral

source: stornowaybc.com
Anda mungkin ingin tahu, "bagaimana video seperti ini boleh menjadi viral di TikTok?". Jawapan untuk rasa ingin tahu anda semua adalah kerana algoritma TikTok.

Sebagai aplikasi yang agak baru, algoritma TikTok nampaknya misteri. Tetapi, seperti Instagram dan Facebook, algoritma TikTok juga dipengaruhi oleh beberapa perkara yang boleh anda cuba. Sebilangan perkara ini merangkumi masa pengeposan, pilihan muzik, hingga penggunaan tanda hash atau hashtag.

Untuk memasukkan video anda ke menu tersebut, TikTok melakukan pemilihan. Tidak semua jutaan muat naik TikTok akan pergi ke sana. Algoritma TikTok akan melakukan kurasi. Terdapat banyak perkara yang digunakan sebagai penapis untuk mengurusnya. Bermula dari pemilihan hashtag, muzik, masa pengeposan dan banyak lagi. Oleh itu, anda perlu menerobos penapis itu dengan 7 petua ini. Ada apa-apa? Dengarkan kesudahannya.

1. Hastag

Untuk dapat menembusi "loteri" TikTok dengan memasukkan menu "Untuk Anda", maka anda mesti memaksimumkan beberapa hashtag. Beberapa pengguna telah bereksperimen dengan menggunakan hashtag #Foryou, #ForYouPage, dan #FYP.

Sebagai tambahan kepada taktik hashtag #FYP, beberapa orang juga berjaya menerobos algoritma "Untuk Anda" dengan menambahkan hashtag yang kini menjadi tren.

Bagaimana mencari hashtag yang sedang tren? Cuba buka menu "Discover". Hashtag di sana yang ditandai dengan ikon "api" adalah yang sedang tren. Tetapi yang perlu anda perhatikan ialah penggunaan hashtag yang sedang tren tetap relevan dengan muat naik anda.

2. Jangan Gunakan Kapsyen Panjang

Tidak seperti Instagram atau Facebook, TikTok tidak dirancang untuk berkongsi karangan. Oleh itu, muat naik anda cuba menjadikan kapsyen menjadi pendek. Pendek dan boleh berkolaborasi dengan hashtag yang relevan.

Terdapat petua untuk membuat kapsyen di TikTok. Pertama, buat perkataan atau ayat yang mengandungi soalan atau humor. Ia juga boleh menjadi perkataan yang membuat orang penasaran untuk menunggu dan mencari muat naik anda yang lain. Contohnya, cukup dengan perkataan "Bahagian 1". Dengan kata-kata seperti itu, orang akan tertanya-tanya jenis aktiviti berulang yang sebenarnya anda lakukan.

3. Ketahui Waktu Aktiviti Pengikut Anda

Seperti Facebook dan Instagram, TikTok mempunyai menu analisis yang hebat. Di sana anda boleh mendapatkan data yang berkaitan dengan muat naik anda. Nah, pelajari waktu-waktu ketika muat naik anda dilihat oleh pengikut anda.

4. Buat Penyuntingan Kandungan dan Video yang Unik

Oleh kerana TikTok adalah muat naik berasaskan video pendek, buatlah video yang unik. Gunakan dan manfaatkan sepenuhnya fitur penyuntingan di TikTok. Sekiranya anda tidak mempunyai idea, cuba cari video yang menjadi viral, pelajari teknik penyuntingan.

MsPercy Publish time 26-9-2021 12:58 PM

Perasan x nak buat video dgn editing sume amek masa yg lama...semata mata utk 15s & 30s video.
So org yg buat video tiktok ni mmg rajin la...saluteee menteee

KIM.K Publish time 26-9-2021 02:45 PM

MsPercy replied at 26-9-2021 12:58 PM
Perasan x nak buat video dgn editing sume amek masa yg lama...semata mata utk 15s & 30s video.
So o ...

Betul mmg lama. Malas buat video2
Pages: [1]
View full version: Petua Memecahkan Algoritma TikTok untuk Menjadikan Video Anda Viral