novelloverzz Publish time 31-8-2021 12:15 PM

3 Jenis Mesin Dryer Baju Jimat Elektrik Terbaik Yang Anda Perlu Tahu

Edited by novelloverzz at 31-8-2021 12:20 PM

MESIN DRYER BAJU JIMAT ELEKTRIK TERBAIK DI MALAYSIASidai baju merupakan tugas hakiki kita sebagai manusia. Bila sudah pakai baju, semestinya perlu basuh, sidai, angkat dan lipat. Begitulah putarannya setiap hari.
Bercerita tentang basuh baju, bahagian sidai baju pastinya menjadi satu perkara yang agak ‘berat’ untuk kita lakukan. Lebih-lebih lagi jika kita perlu bekerja dan masa kita agak terhad untuk menguruskan perkara ini setiap hari.
Tak dinafikan, banyak dobi layan diri ada sediakan perkhidmatan pengering pakaian atau dryer. Jadi ramai yang rasa rugi kalau beli dryer untuk rumah sendiri, sedangkan kat dobi pun ada.
Tapi sebenarnya memiliki pengering baju sendiri lebih menguntungkan untuk jangka masa panjang.Perkara ini telah dikongsi oleh seorang pengguna Facebook iaitu Abdul Muiez Ruslee. Menerusi hantarannya, dia menjelaskan bahawa terdapat tiga jenis pengering baju (dryer) terbaik yang boleh menjimatkan elektrik dan mudah didapati di pasaran.
Berikut merupakan perkongsian lelaki ini.


Ini 3 Jenis Mesin Dryer Baju Jimat Elektrik Terbaik Yang Anda Perlu TahuJom kenali jenis dryer yang dijual di pasaran, yang mana boleh jimat elektrik dan anggaran harga untuk anda membuat pilihan terbaik berdasarkan kesesuaian.1. Vented
https://sk-bucket.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/2021/08/23143239/vented.jpg

Harganya murah juga. RM800 lebih boleh dapat.Cuma jenis ni kena letak dekat luar sebab nak alirkan wap air. Kalau letak dalam rumah, kena sediakan satu saluran untuk tujuan keluarkan air tu.2. Condenser

https://sk-bucket.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/2021/08/23143314/condenser.jpg
Harganya boleh tahan. RM1200 ke atas. Jenis ni tak perlu letak luar rumah sebab wap akan ditukar menjadi air dan disimpan dalam bekas yang ada dekat mesin ni.
Cuma setiap kali lepas keringkan baju, kita kena buang air tu. Dari segi penggunaan elektrik pula, saya dah semak dekat bill calculator TNB. Akan ada tambahan RM15 hingga RM20 jika kita guna setiap hari. Masih dikira okay lah kan.3. Heatpump

https://sk-bucket.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/2021/08/23143403/heatpump.jpg

Konsepnya masih sama dengan condenser, tapi lebih power dan padu. Harganya kayangan sikit. Sepanjang pencarian, semuanya lebih RM2000.
Saya tak reti sangat nak ulas tentang heat pump ni. Sebab saya bukan orang elektrik. Tapi, memang padulah, terutamanya penggunaan elektrik.
Lepas saya check, sekali penggunaan 800 Watts. Kalau saya guna setiap hari, akan ada kenaikan bil sebanyak RM5 saja. Kalau dua hari sekali, RM2.50 saja bil dryer ni sebulan. Bapak murah. Patutlah Samsung claim, kos elektrik hanya RM30 setahun (kalau saya salah tolong betulkan).“Picit-picit, tunggu siap kering”

Tanya group sana, tanya group sini, akhirnya saya memilih untuk beli yang jenis condenser. Cari punya cari, saya jumpa di Lazada harga pun okaylah bagi saya. RM 1200 saja. Masih dalam bajet.
Lepas tanya itu ini dekat seller, Alhamdulillah, hampir pasti saya beli yang ini.
Tiba-tiba saya dapat notifikasi daripada grup yang pernah saya tanya. Jawapannya membuatkan saya fikir lebih panjang.
“Kalau abang beli heat pump, harganya memang mahal. Tapi elektrik murah. Cuba kira balik condenser dengan heatpump dalam jangka masa setahun mana yang lebih untung? Biar beli mahal sekali tapi jimatnya berpanjangan. Daripada beli murah tapi bil mahal.”
Sekali lagi saya fikir dengan lebih dalam. Betul juga.
Saya godek-godek kedai yang saya nak beli tu, jumpa dryer jenis heatpump jenama Samsung, model DV80TA220AE.
Lepas tolak itu ini, terus saya tukar niat. Ambil jenis heatpump terus tanpa banyak bunyi.
Lepas beberapa ketika saya cuba dryer ni, ternyata apa yang dikatakan itu adalah benar. Senang banyak rupanya guna dryer ni.
Lepas basuh, masukkan dalam dryer. Picit-picit, tunggu 3 jam. Siap kering.
Lamanya 3 jam? Come on. Penggunaan elektrik murah kot. Lagipun, siapa yang nak tunggu 3 jam tu? Lepas klik start, buatlah kerja masing-masing. Nak tidur ke, tengok tv ke. Lepastu, bila teringat, barulah keluarkan baju dari mesin.Tak kedut ke?
Tak kedut ke? Ada sesetengah dryer, dia ada anti-wrinkle. Baju keluar dari mesin, takkan kedut. Bukanlah tak kedut langsung. Tapi tak berkedut macam kita pakai dryer dobi layan diri.
Paling best, dia boleh memerangkap habuk. Lepas basuh, kita boleh buang habuk yang terkumpul dalam filter. Baju bukan setakat bersih tapi lebih bersih. Ha gittewww.
Kalau tanya saya, puas hati tak beli? Jawapan saya puas hati gila.Berbaloi tak beli yang heatpump? Sangat berbaloi.
Alah membeli, menang memakai.
Senang tak pakainya? Senang sangat. Sampai dah terlupa cara nak sidai baju macam mana.
Jimat tak? Setakat ni, okay kot.
Sebelum beli, cuba kalian buat kira-kira dulu. Antara basi baju di dobi layan diri dengan kalau beli mesin ni.
Kepada isteri-isteri yang TIDAK TERJEJAS, sebelum suami buat duit tu beli PS5, iPad Pro, Samsung S21 Ultra dan seangkatan dengannya, mintalah ketepikan duit tu sikit untuk beli benda ni. Serius, saya berani kerat kuku, memang puas hati.
Suami-suami, kalau isteri suruh beli, belilah. Kompom tak menyesal. Kalau isteri suruh basuh baju, saya jamin, kalian akan buat tanpa banyak bicara. Senyuuuuuuum je. Silap-silap, isteri tak suruh basuh baju pun, kalian sendiri yang nak basuh. Ha gittew.
Lagipun, bukan untuk orang lain. Untuk kesenangan bersama juga, kan?
Sumber: Facebook Abdul Muiez RosliKredit: https://harianpost.my/mesin-drye ... k-terbaik-malaysia/



MissyMolly Publish time 27-9-2021 08:09 PM

Mod, pakai dryer yg mana? Meols baru angkat satu hahaaa tp mesin basuh dgn dryer sekali. Tak pakai pun function dryer koh2.. tah nape plak meols amek yg ada dryer ;P

novelloverzz Publish time 27-9-2021 09:23 PM

MissyMolly replied at 27-9-2021 08:09 PM
Mod, pakai dryer yg mana? Meols baru angkat satu hahaaa tp mesin basuh dgn dryer sekali. Tak pakai p ...

X dok lg la cuols..tgg pindah rumah baru decide nk beli jns mana tgk budget gak nnt..
Mbr ckp 2in1 bil tgg..
Brp riban cuols beli tu..dah knp x pki dryer?

MissyMolly Publish time 30-9-2021 01:22 PM

Oh sbb pdpr kan.. pakai je bj belasahan. Kot sekolah mgkin perlu nk pakai dryer nti baru rasmi hahaa. Kiter tgh serabot dgn keje skali mesin plak wat hal mmg g kedai tak de aim apa2 asalkan boleh basoh kain jah;P. Adik seller tu la pandai pomot. 3k 9.5 kg wash drylupe, 6kg ke? Installment hahaaa so sebolan less than 300 utk setahun. Ok la utk B40 mcm meols. I bwk 1k je nk beli yg topload 8kg gitu.. Titer xpenah pakai frontload. Topload je selama bnapas jd binik org. Zmn anak org pakai yg semi koh2..

Best la frontload dia punya ending product. Mcm fluffy compered dgn topload. Plus sgt senyap koh2.. Tp yg xbestnya nk isi dlm mesin mmg ne duduk le.

novelloverzz Publish time 30-9-2021 03:34 PM

MissyMolly replied at 30-9-2021 01:22 PM
Oh sbb pdpr kan.. pakai je bj belasahan. Kot sekolah mgkin perlu nk pakai dryer nti baru rasmi hahaa ...

Eh sama ler..mesin basuh cuols br je rosak yg ni baru pakai x smpi sbln. Duk aim 2in1 tp dah mbr advise jgn beli plus nk pindah nnt bla2..

So beli dulu topload 8kg gak..3hr sementara tgg stock smpi bj gi dobi layan diri pny pemalas nk cuci tgn..zaman duk sek dulu terpaksa sbb x de kemudahan dobi layan diri mcm bdk2 skrg.

Nnt dah guna dryer leh la compare electricity entah btl ke mbr cuols ckp tu.

Manamana19 Publish time 19-10-2021 08:48 PM

Saya pakai dryer gas..tapi pipe gas laa..brand rinnai.40 mins dah kering.Puas hati sgt.

novelloverzz Publish time 20-10-2021 08:23 PM

Manamana19 replied at 19-10-2021 08:48 PM
Saya pakai dryer gas..tapi pipe gas laa..brand rinnai.40 mins dah kering.Puas hati sgt.

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/59c8bca1e45a7c0f49e3812f/1508749546225-7M3BXG16U6VMPHNT8QYA/Rinnai+RD-600CG+gas+clothes+dryer.jpg

Mcm ni eh? Sj google td rege dlm rm3.3k eh? Tp 40mins kira speedy drying.
Electricity jimat x?

Manamana19 Publish time 20-10-2021 09:57 PM

Model yang saya pakai lain sikit.
Yang saya pakai macam dalam link bawah ni.Saya beli 2 tahun lepas dlm 3.2k kut lepas nego2. Memang jimat elektrik sbb heat pakai gas.Letrik just untuk on and pusing2 jer.Boleh baca kat link untuk detail lanjut ttg kos guna
rinnai ni.

https://www.google.com.my/amp/s/lengsilai.com/rinnai-rdt-62-gas-dryer-review/

novelloverzz Publish time 20-10-2021 10:34 PM

Manamana19 replied at 20-10-2021 09:57 PM
Model yang saya pakai lain sikit.
Yang saya pakai macam dalam link bawah ni.Saya beli 2 tahun lepas ...

Alamak x leh buka pulak...x pe nnt sy cari review

tq utk info..bole consider bila decide nk beli nnt...

Supersirap Publish time 30-10-2021 12:21 AM

Kat rumah ada 2 dryer satu pakai vented yang kedua pakai condenser, cuma vented ni kena pastikan salur letak diluar rumah kalau x berhabuk rumah

anna-zara Publish time 5-11-2021 05:20 PM

Supersirap replied at 30-10-2021 12:21 AM
Kat rumah ada 2 dryer satu pakai vented yang kedua pakai condenser, cuma vented ni kena pastikan sal ...

Berhabuk tu macam fungus ke?

Kalau condense tu filter dia kat dalam tu jugak. Air kena buang setiap kali.

Tapi kalau vented wap air akan keluar dekat vent dia tu. So kalau biar tempat tertutup wap akan stay dalam bilik & jadi mold / fungus.

Supersirap Publish time 5-11-2021 10:57 PM

anna-zara replied at 5-11-2021 09:20 AM
Berhabuk tu macam fungus ke?

Kalau condense tu filter dia kat dalam tu jugak. Air kena buang seti ...

Habuk macam yang melekat dekat aircon dan kipas siling

uda Publish time 12-11-2021 01:04 PM

Emm ada bermacam2 jenis pulak dryer ni.
I guna jenis elba. I beli masa pindah KK and duduk di kondo.Dah guna 15 tahun. TImer boleh adjust sendiri samada nak guna 10 min, etc. Selalunya I guna 60 min if 3/4 penuh and 80 min if full load.
Not sure mine jenis apa tapi ada wap keluar lah and rumah panas so I rasa jenis vented.

novelloverzz Publish time 12-11-2021 01:41 PM

uda replied at 12-11-2021 01:04 PM
Emm ada bermacam2 jenis pulak dryer ni.
I guna jenis elba. I beli masa pindah KK and duduk di kondo. ...

Ms beli tu hrg bape?

uda Publish time 12-11-2021 09:20 PM

novelloverzz replied at 12-11-2021 01:41 PM
Ms beli tu hrg bape?

Dalam RM1K+.

novelloverzz Publish time 12-11-2021 09:50 PM

uda replied at 12-11-2021 09:20 PM
Dalam RM1K+.

klu ikut range rege kat atas tu mcm jns condenser sbb hrg 15thn lps kan

Kogoromouri Publish time 8-12-2021 05:08 PM

kalau mesin basuh yg ashee2 je tk nak yg ade dryer, boleh dpat berapa hrga ek?
nak ganti mesin basuh kat rumah tu utk guna kt rumah tu.
aq dok bujang je dgn kawan2. brand ape yg murah tp boleh tahan lama?

jaredmagica Publish time 8-12-2021 05:41 PM

Kogoromouri replied at 8-12-2021 05:08 PM
kalau mesin basuh yg ashee2 je tk nak yg ade dryer, boleh dpat berapa hrga ek?
nak ganti mesin basuh ...

ade je yg biasa-biasa punya tapi nak yg type ape?
top load ke front load? sebab top load pricy lah sikit dari yng top load tue...
lagi 1, better amek front load sebab baju lagi bersih senanye...
bajet ko bape?????

Cameron_chu Publish time 9-12-2021 06:13 AM

jaredmagica replied at 8-12-2021 05:41 PM
ade je yg biasa-biasa punya tapi nak yg type ape?
top load ke front load? sebab top load pricy lah ...

Front load lawo design cam modern sikit. Lagipun duk rumah apartment or flat jimat ruang letak kat dapur je. Tapi nak survey tu yg malas g kedai time covid ni

ducat Publish time 9-12-2021 06:17 AM

Kogoromouri replied at 8-12-2021 05:08 PM
kalau mesin basuh yg ashee2 je tk nak yg ade dryer, boleh dpat berapa hrga ek?
nak ganti mesin basuh ...

Mesin basuh mmg bnyk yg xde dryer ni. selalunya yg ada spin tu pun dah okay sbb tinggal sidai kat ampaian je. Brand LG & electrolux pun bagus tahan lama
Pages: [1] 2
View full version: 3 Jenis Mesin Dryer Baju Jimat Elektrik Terbaik Yang Anda Perlu Tahu