xpdckelate Publish time 23-8-2021 07:34 AM

Genggam PhD pada usia 27

Kuala Lumpur: "Arwah ayahlah motivasi saya untuk tamatkan pengajian.

"Ketika saya dalam dilema membuat keputusan menyambung pengajian, arwah yang banyak memberi nasihat dan mendorong saya," kata Muhammad Syahmeer How Mohd Firdaus How, 28, ketika dihubungi, semalam.

Muhammad Syahmeer How menamatkan empat tahun pengajian doktor falsafah (PhD) di Massey University, New Zealand pada usianya 27 tahun.

Menurut anak sulung daripada empat beradik itu, dia ditawarkan menyambung pengajian dalam bidang kejuruteraan kimia dan bioproses makanan daripada penyelianya, Prof John Bronlund.

Katanya, pada awalnya dia berbelah bahagi untuk menerima tawaran itu namun nasihat arwah bapanya, Mohd Firdaus How Abdullah membuatkannya tekad menyambung PhD selepas tamat pengajian sarjana muda di universiti sama.

"Saya sendiri tak yakin dapat tamatkan PhD ini kerana banyak cabaran antaranya kerja penyelidikan saya tergendala berikutan arwah ayah meninggal dunia pada tahun kedua pengajian.

"Selain itu, peralatan yang diperlukan untuk eksperimen tidak ada di universiti menyebabkan saya tidak mempunyai hasil kajian yang cukup pada tahun ketiga pengajian.

"Tetapi, saya teringatkan kata-kata arwah ketika dia memujuk saya menerima tawaran sambung PhD yang bidang ini memang sesuai untuk saya, membuatkan saya tekad dan bersemangat meneruskan pengajian ini sampai habis," katanya.

Lebih bermakna, Muhammad Syahmeer How berkata, permohonannya sebagai pensyarah kanan di Jabatan Kejuruteraan Makanan dan Proses turut diterima Universiti Putra Malaysia (UPM).

"Saya agak bersyukur kerana perjalanan saya ini dipermudahkan. Mungkin ini juga berkat doa ibu dan keluarga saya selama ini.

"Nasihat saya kepada anak muda di luar sana, jangan mudah putus asa, banyakkan bersabar dan konsisten. Insya-Allah jika kita sudah ada mindset walaupun susah macam mana sekalipun, kita pasti boleh capai sasaran," katanya.

Menurutnya, dia akan menggunakan kajiannya tentang konsep dan teori asas kejuruteraan kimia dalam memahami impak proses pengunyahan makanan terhadap deria rasa dan aroma.

HMetro

xpdckelate Publish time 23-8-2021 07:35 AM

https://assets.hmetro.com.my/images/articles/hm162phd_1629673241.jpg
MUHAMMAD Syahmeer How melanjutkan pengajian di Massey University, New Zealand.

imanjannah Publish time 23-8-2021 07:46 AM

tahniah...

ellejo Publish time 23-8-2021 09:25 AM

nampak helok cukup pakej tapi cuba berdiri dekk akak nak tengok :lol:

kadang2 muka helok tinggi 160 la pulek :lol:

nakkomenjugak Publish time 23-8-2021 10:14 AM

syabas anak muda!
Pages: [1]
View full version: Genggam PhD pada usia 27


ADVERTISEMENT