MissyMolly Publish time 13-8-2021 06:13 PM

Jom throwback pengalaman dibedah untuk melahirkan bayi

Olaaa semua.. iols lepak kat bod isu semasa & terbaca post2 forumer edisi mengimbau kenangan dibelah perut untuk mengeluarkan bayi dalam kandungan.

Meols pun kena bedah. Tp sumpah mmg tak tahu apa hahahaa..rupanya ada yg bius penuh. Ada yg bius separuh.

Ada yg kena masuk darah. Kenapa ne masok drh? Iols rasa iols tak pun. Masok air ada la kot? Ke bkn air hahaa entahlah

Jahit pun varies rupanya. Ada yg stapler jerrr?? Oomaiiii apoooo??

Jom sesapa yg boring. Kita sharing. Anywho mekaseh bebanyak kpd nurse, Dr & kakitangan tmpt i dibedah. Mmg tiptop sgt layanan chuols!!

Ayda89 Publish time 14-8-2021 08:22 AM

Ala takde yg nak share ke, i suka baca bab macamni utk tambah ilmu:lol:

MissyMolly Publish time 14-8-2021 09:22 AM

Ayda89 replied at 14-8-2021 08:22 AM
Ala takde yg nak share ke, i suka baca bab macamni utk tambah ilmu

Hahaa.. itu la.. kt bod semasa tu iols tanya kang OT puleks hahaa tp mcm terimbau2 jebaca post2 theyols. Tp part ending operation i tak hengat lah. I passed out ker mmg terlupus ker ingatan hahaa

Tp mmg beza la beranak dgn normal. Czer mmg bole duduk gaya bebas yach!! Xyah acah2 kepit ;P

MissyMolly Publish time 14-8-2021 09:26 AM

Ayda89 replied at 14-8-2021 08:22 AM
Ala takde yg nak share ke, i suka baca bab macamni utk tambah ilmu

Ilmu yg plg i ingt. Xkezah la chuols nk beranak method apa, sila jauhi air tebu. Not sure ne pantang time sarat ke keseluruhan fasa preggy ke. Bisanya ya ampun.. mencucuk2!

MissyMolly Publish time 14-8-2021 12:11 PM

Ok lemme start mine. Td macak2 time:lol:.. I merasa sekali je belah perot nih. Yg lain normal.

Petanda nya air ketuban bocor. Sikit2 jer. Pakai pad utk lapik & suami pun bwk la ke hospital.. Warded tp jln tak bukak2 then hari ke-2 i demam. Naik tinggi tak reda2. Nurse ckp kalau jln tak buka jugak, ne operate. Drp mgrib mula sakit. Tp mmg jln xcukup bukaan. Suhu i pun makin naik. So i guess emergency la kot kan operation i nih?

I dunno why tp drp mgrib bawak ke tgh malam jua baru masuk bilik bedah. Mebi bilik xde kosong atau tgu pakar? Mine bb twins n prem. 7mth

Cucuk bius tapi tak masuk kot. Dr cubit kaki tapi mmg terasa. So i ckp la sakit hahaa pdhal cubit ciked jerrr (ngaderr koh2). Then Dr after some time Dr cubit lagi, again i ckp sakit la Dr! Hahaaa.. kena cucuk kali kedua puleksss:'(. Cakiddd gila sbb terasa kena tulang dua2 kali cucuk tuh. Tp kali ni pro yg buat hohooo so jln la ubat bius. Yg first cucuk tu Dr pakar tp newly appointed ke pelatih ke, not sure.. iols xjd nk marah beliau sebab beria dia kira tang mana nk cucuk.. & lembut je ckp ok nk cucuk bla2.. tp mlgnya ko mmg tak terer lagi doc:sweat3:.. kalau xsalah i ad 3 Dr lelaki (pakai bius 2, pakar bedah 1)

Nenolen Publish time 14-8-2021 06:35 PM

Thanks TT seru kaka...kehkehkeh

Kaka hanya ada 2org anak lelaki...both dah nak menginjak masuk 20an...sons beza selang 14bln jer...

Wow TT, czer twins and pre-mature...alhamdulillah selamat semuanya...

Kaka yg sulung normal but sehari semlm juga di hosp...turun darah as tanda then muka arwah mak dah cuak...org tua2 kata susah nak bersalin kalu tanda turun darah dulu...mmg betul pun utk kaka...sakit contraction bukan main lagi but tak buka2 jln...but still dpt bersalin normal...mungkin sebb hosp govt...nurses mmg seboleh mungkin nak ibu2 bersalin normal...

Anak no. 2, kaka turun tanda air...air ketuban tiris skit2...mcm kita terkencing...kaka mcm TT juga...pakai pad sementara nak tggu subuh...masa tu tinggal dgn collegue bujang...lepas subuh baru kawan2 hantar kaka pi hosp pantai...dlm 7.30 pagi kitaorg sampai hosp...kawan2 teman sampai kul 8.30 pagi sebb depa nak kena masuk office...kaka tak rasa sakit contraction pun but air ketuban duk tiris dan pecah habis...masa tu kaka dgn kawan2 kat lounge...sian makcik cleaner kena mop...nurse minta kaka duduk jer dlm labour room...jgn jln2 dah...

Dlm kul tghari rasanya baru arwah suami sampai hosp...arwah suami tggl di klang dgn arwah mak mertua kaka...dan keje di pj...so kami nie pjj ler masa tu...

Dah kul 4ptg pun kaka tak rasa sakit contraction...rasanya nurse ada masukkan ubat utk cepatkan contraction but kaka masih tersenyum dan tak rasa apa2...doktor cakap dgn arwah suami nak czer sebb air ketuban dah lama pecah...so doktor tak mo baby dlm perut lemas...but nurse yg jaga kaka cakap kalu kaka sabar sikit lagi pasti bole bersalin normal but kaka dah buat keputusan nak ikut cakap doktor...kaka tak mo apa2 jadi dgn baby...

Nenolen Publish time 14-8-2021 06:42 PM

sambungan...

Nurses sibuk siapkan kaka utk czer...kawan2 pun dtg lagi tgk kaka lepas office hour...kaka boel dgr kawan kaka yg bujang bising2 naper kaka tak bersalin lagi...org lain yg warded lambat dari kaka pun dah bersalin...kawan kaka tu risau kut2 kaka ada complication...

Dlm kul 4.30ptg kaka kena tolak ke bilik bedah...masa nak masuk bilik bedah tu...3 org kawan sekerja tgh tggu dgn arwah suami kaka...masing2 nmpk risau...yg plg pucat arwah suami...kaka senyum jer...cakap jumpa kejap lagi dgn baby...

Pakar bius nak bagi epidural...kaka kata sat...jgn lagi...pakar bius kata kenapa...kaka kata la saya tgh contraction...tggu sampai saya dah bersedia...kaka actually dah tgk gambar jarum epidural tu...mak aiii...menakutkan...so kaka cakap kat pakar bius tu pasal kaka tau jarum tu besar mana...nasib pakar bius tu okay...bila kaka kata okay bole cucuk...pakar bius cucuk...alhamdulillah tak rasa apa2pun...kaka takut sebenarnyer sebb b4 kaka bersalin senoir tmpt keje kaka juga bersalin czer dan dpt epidural dan dia kata sakit yg amat...

Nenolen Publish time 14-8-2021 06:53 PM

sambungan...

Doktor kaka gynae lelaki Chinese tua dan dibantu oleh doktor perempuan melayu muda...alhamdulilah...bila doktor gynae kaka kata dia nak mulakan pembedahan...doktor pompuan tu baca bismillah dgn terang dan jelas...kaka pun sama...terkumat kumit mulut baca doa...masa bedah tu ada dlm 2 org staff lelaki melayu muda...malu pun ada...rasanya kaka ada tanya diaorg tgh buat practical ker...kaka nie mmg peramah...hehehe...tak ingat apa jwpn diaorg...

Bilik bedah tu sejuk sgt...so hidung kaka berair...kaka minta staff lelaki tu lapkan hidung kaka...kejap2 dia lapkan hidung kaka...kesian pulak bila ingatkan blk mcm kaka buli dia...kaka ada tanya doktor nak tgk boleh...doktor kata bole jer singkat kain yg hadang kaka dgn doktor tapi doktor cakap nnt kaka takut pulak...kaka jwb mcm tu tak mo lah tgk...

Tetiba kaka rasa loya...kaka cakap loya nak muntah...doktor kata kesan ubat bius...kaka terus cakap nak muntah dah nie...cepat amik bekas...cepat2 staff lelaki sebelah kaka yg tolong lap hidung amik pan dan kaka just mengiringkan kepala jer utk muntah...mana bole mengiring badankan dah bius kut pinggang ke bawah...kaka muntah...muntah meleleh ke tengkuk...jenuh staff lelaki tu lapkan...doktor tanya staff tu kaka mcmana...kaka yg jawab saya okay doktor...rasa lega dah muntah...muntah tu warna kuning...ewww...

Nenolen Publish time 14-8-2021 07:01 PM

sambungan...

tak lama dgr baby menangis...alhamdulillah...doktor gynae kaka kata elok jer baby tu tido masa dia amik keluar...patut ler kaka tak sakit contraction...cehhhh baby tak membantu lansung...kehkehkeh

doktor tunjuk baby dan tunjuk jantina...mmg kaka dah tau dpt lagi baby boy...

pastu doktor start jahit...lama juga dia jahit...kaka tanya lambat lagi ker doktor...doktor jwb nak parut czer cantik kena jahit betul2...kaka jwb okay janji cantik...yess...mmg parut kaka mcm kena tores dgn pencil tekan shj...

itulah pengalaman czer kaka...kaka tak ler berapa takut...kaka cuma tak tahan sejuk...lagipun doktor kaka tu melayan juga kaka...staf lelaki tu pun bila kaka tanya dia jawab...tu yg buat kaka okay...

Doktor gynae kaka ada bgtau yg jln keluar kaka sempit...so dia tanya berat 1st baby yg bersalin normal...kaka kata 2.67kg...so 2nd baby nie besar skit 2.78kg tu yg tak boleh keluar ikut bawah...kena keluar ikut tingkap...doktor gynae tu pesan if 3rd pregnacy baby besar bersedia utk czer...

MissyMolly Publish time 14-8-2021 08:14 PM

Edited by MissyMolly at 14-8-2021 08:27 PM

Nenolen replied at 14-8-2021 06:35 PM
Thanks TT seru kaka...kehkehkeh

Kaka hanya ada 2org anak lelaki...both dah nak menginjak masuk 20 ...

Haha maceh sistur respons ke aiols.. ala pertama2 sekali arwah suami? Takziah sisss:'(.. yg kedua tahniah sbb dpt anak boboi 2. Smg boleh mjd suami yg baik kpd isteri msg2.. jom berbesan hahaa tp anak i sek men lagi;P

Sy rs (aduduuu asal sy xingt eh event2 spjg nk melahirkan ini? I saspek sbb sakit kot, so my mind xmo ingat n kasik erase:$) air tu bocor sikit2 tapi stop eventually. Mcm sis bocor byk kan masa tgu kat lounge tu. Huhuu untung ada kwn2 yg prihatin.

Kira lama juga bb sis bertahan lepas air ketubanbocor byk. Siap lenaaaa aman bila Dr tarik keluar:lol:. Kaki tidoq nih. Kerisauan yg lazim bila air bocor byk ni takut baby lemas kan hehe tp mmg kuat bb sis. Herloks & betul la tu czer cuma poket la rabak byk hahaa ke company sis cover?

MissyMolly Publish time 14-8-2021 08:22 PM

Nenolen replied at 14-8-2021 06:42 PM
sambungan...

Nurses sibuk siapkan kaka utk czer...kawan2 pun dtg lagi tgk kaka lepas office hour. ...

Meols rs meols xdpt la epidural. Kenapa nk epidural sis? Yg bius tu bkn buat kita rs sakit kan? Epidural tu bkn yg mcm kita yg tekan sikit2 tu ke?

Tp mmg rileks gila la beranak czer. Kalau beranak normal mmg kita titik tumpuan Dr, nurse, mak bidan hahaaa push push.. ni terbaring jer siap borak2.. tgn kena depang kan? Cucuk bius tu pun kt tulang belakang, kita kena buat pose tah cane tah kan.. cucuk 3 tempat hahaa ye ke iols ni? Ingat2 lupa lah

Tp baju nk masuk bilik bedah tu mcm terbuka kn bhgn belakang? Hahaa motif tak ingat? Yg i ingat i rs seksi kt Dr bius tu hahaha

Nenolen Publish time 15-8-2021 02:20 AM

MissyMolly replied at 14-8-2021 08:22 PM
Meols rs meols xdpt la epidural. Kenapa nk epidural sis? Yg bius tu bkn buat kita rs sakit kan? Ep ...

Bius yg Molly dpt tu ler namernyer epidural injection...hehehe...

Kita beranak normal masa teran keluar baby dan tak lama tu teran keluar uri...kalu czer uri tu keluar sekali masa doktor amik baby agaknyer...jln bwh kita keluar darah tak masa czer yer...bole jer nak google dan tgk ytube but kaka tak sanggup...

Molly citer sini kalu tau...kaka2 yg mmg dlm bidang ini bole ler kongsi info...bole bakal2 isteri dan ibu dpt ilmu...

Nenolen Publish time 15-8-2021 02:52 AM

MissyMolly replied at 14-8-2021 08:14 PM
Haha maceh sistur respons ke aiols.. ala pertama2 sekali arwah suami? Takziah sisss.. yg kedu ...

Lama dah arwah suami tak ada...meninggal masa baby yg kaka czer nie baru masuk 14 bulan...alhamdulillah anak2 sihat dan membesar dgn jayanya...bakal menantu...hehehe...insyaAllah kalu ada jodoh dan rezeki...
Bab bill hospital tu mmg dah...cumanya baby lahir thn 2003 mungkin tak semahal kos czer sekrg di hosp swasta...kaka kena dlm rm5k plus but tak lebih rm6k...company tak cover pun sebb govt...itupun sebb kaka byr ward utk 2 org...minta 1st class ward dah penuh...nurse cadangkan if kaka tak kisah book terus bilik utk 2 org tu...beza tak byk pun...baguih jugak idea tu...arwah mak dtg dari kampung bermalam terus kat ward tu sebb ada extra katil...cuma nyer everytime doktor masuk tgk kaka...mesti sapa arwah mak...tanya condition mak okay tak lepas bersalin...kehkehkeh...arwah mak layan jer jwp okay...padahal mak teman kaka...mesti dlm hati doktor tu kata dah tua2 pun nak beranak...kaka dgn mak selalu gelak bila throwback citer nie...mmg jadi laughing stock family kitaorg....



Sebb trauma pengalaman bersalin 1st tu buat kaka doa sepjg 2nd pregnancy tak mo mabuk teruk dan sakit bersalin mcm 1st...so Allah swt makbulkan...tak mabuk...bole mkn apa saje masa preggy...nak bersalin pun contraction ala2 manja sampai jalan tak bukak...

Baby boy yg czer tu tau mummy dah byk keluar duit utk bersalin...so dia fully breastfeed...cumanyer masa baby 8mths kaka kena out-station 3hari 2 mlm...tak leh tolak...kaka pulak mmg tak simpan stock susu mcm ibu2 sekrg sebb baby kat nursery provided by company...baby menyusu badan masa kaka rehat...masa out-station baby tinggal dgn suami dan baby minum susu formula...sedap agaknya dan terus tak mo dah menyusu badan...

MissyMolly Publish time 15-8-2021 07:23 AM

Nenolen replied at 15-8-2021 02:20 AM
Bius yg Molly dpt tu ler namernyer epidural injection...hehehe...

Kita beranak normal masa tera ...

Pasal uri tu, skali la kn Dr bawak kuar. Mana boleh lekat tinggal dlm tu haha mati tumpah darah kot sis:o

Yg darah turun ikut bwh tu xsure hahaaa

Lorrr ya ka.. itu la epidural? Kohkohkoh.. c apapon tabley iols ni;P

Aah jom la borak sesama wahai SR sekalian:laugh3:

MissyMolly Publish time 15-8-2021 07:32 AM

Nenolen replied at 15-8-2021 02:52 AM
Lama dah arwah suami tak ada...meninggal masa baby yg kaka czer nie baru masuk 14 bulan...alhamdul ...

Ye ke sedihnya.. kejap je anak kedua kenal ayahnya. Sakit ke eksiden ke sis? Sis menten solo ke? Tak kawen lain? Hohoo kalau sis rs xmo jwb, sokay yek. Jgn jwb{:mlproud:}

Tp utk tahun tu mak aih.. besar nilai 5k pun hehe.. sy baru habis belajar tahun sis veranak tu. ya ampun semua anak2 sy susukan tp cmpur fm gak masa keje. Dulu manade mesin perahan susu ibu hahaaa.. yg kecik ni je la dah trending perah2 susu ibu.

Lawaklah sis. Mmm ke sis nmpk muda tu yg Dr tuju tanya arwah mak sis hehe.. suami sy pn nomad je sblm baby keluar. Lepak surau hospital la dlm kete la, tah mana2 tp still dlm kwsn hospital, risau nk tinggal kn bini hehee. Bila sy dah beranak tu baru balik rumah hahaa cyg gak la dia kt bini kan. Rs la susah pyh ciked nk sapot bini veranak

MissyMolly Publish time 15-8-2021 07:36 AM

Nenolen replied at 15-8-2021 02:52 AM
Lama dah arwah suami tak ada...meninggal masa baby yg kaka czer nie baru masuk 14 bulan...alhamdul ...

Sy pregnant xde mslh. Even twins tp cuma munrah meloya tu ada sikit la. Yg problem bila anak dah keluar hahaa. Depa dlm perot ok. Tp tak sure la teknologi sekarang kan.. mgkin xsama dgn kita dulu. I vote go for normal delivery ler. Mmg mcabar la time push tu. kalau czer lepak tunggu selesai je kan hahaa tp recovery normal lg laju bdesup. Kalau bedah i rs mau tahun ke3 kot baru sengal2 jahit tu hilang.. entah lah hahaa

MissyMolly Publish time 15-8-2021 07:52 AM

Nenolen replied at 14-8-2021 06:53 PM
sambungan...

Doktor kaka gynae lelaki Chinese tua dan dibantu oleh doktor perempuan melayu muda.. ...

Sy Dr bedah tu melayu. Muda juga kata suami. Suami nmpk Dr tu sampai kt parking lot naik skuter hahaa.. gaya sempoi gila n tak la tua mana.

I rs mcm xde tirai kain je? Plus i rabun agak kuat hahaa mmg xnmpk apa. Kalau tak sure i boleh menikmati kesempoian muka Dr bedah i tuh haahaa.. iols rs dia hensem hohooo

Dia la yg xpuas hati ingat i tipoo kata rsa sakit dicubit hehee.. iols ni mulut mcm bertih so start drp i mengomel sy tak tipoo la. Rs jer Dr cubit. Infact i suro dia cubit lagi hahaa sbb dia kata ubt baru nk jln cesss.. mmg spjg kuarkan baby dok borak dgn Dr tu la. Dia yg ajak sembang.. bkn kiter. Kiter jwb jer hahaaa.. tp xingt sembang apa hohoo

I xde plak nk muntah tu. plus iols ni mcm noob ke? Bkn takod beranak. Tp lebih kpd tak selesa dgn uniform bedah tu hahaa like wehhh cpt2 la hbs. Sbb kita tak rs sakit, so rs malu tu menyelinap kot. I guess Dr tu boleh nmpk i cemas ke? Tu yg dia bwk sembang. Xpon dia boring mlm2 tgh sdp tido ne mai keje belah perot org hahaaa

Tp mmg dlm tu sejuk. Yg i ingt baby dia amek sorang dulu. Sempit kot? Dia punya goyang tu udah mcm hape je hahaaa.. yg kedua pulak ok la sbb dah ad ruang tp baby diam. Kena tepok bontot dgn nurse hahaa baru nangis. Dgr la depa ckp aik diam je baby. Kejut sikit..

Yg i bole ckp team depa ni sgt cekap. Laju je buat keje. Lepas nurse minta sebut jantina tu i dah xingat wat happen next. Sedar2 kat luar dewan bedah, ad suami. Sedar sekali lg dah masuk dlm bilik transit. Sedar lagi dah masuk ward hahaa tidoo je keje i. Ngntok bener{:bloodo

MissyMolly Publish time 15-8-2021 08:04 AM

Nenolen replied at 14-8-2021 07:01 PM
sambungan...

tak lama dgr baby menangis...alhamdulillah...doktor gynae kaka kata elok jer baby tu ...

Psl jahit mmg xde memori. Yg i tau kt wad, nurse yg tlg kita kt toilet ckp nape besar lagi tebal Dr tampal plaster kt tmpt jahit hehe.. lepas berapa hari tah, masa nk bukak plaster, mmg merana gak la.

Hoho psl jahit.. iols sama mcm sis, Dr tu jahit cun rupanya. Masa mengandung yg last ni, nurse tak percaya sy czer. Tgh cek perut. Sy pn selama ni xde pulak tgk perot czer org hahaa.. sy ckp eh betul czer. Nurse ckp haa kt mana jahit? So sy londehkan sikit lagi ke bwh br nmpk.

Mmg jahit tu jadi ke bwh kn sis? Mine bwh betul. siap betul terletak mcm sempadan permulaan rumput hohoo.. Lepas beranak mmg lain mcm la rs perot tu. sakit yakmat.. jln pn bongkok2 selow2.. ke daya tahan sakit sy yg low;P

Nenolen Publish time 15-8-2021 03:12 PM

MissyMolly replied at 15-8-2021 08:04 AM
Psl jahit mmg xde memori. Yg i tau kt wad, nurse yg tlg kita kt toilet ckp nape besar lagi tebal D ...

Ya mmg dibelah betul2 kat ari2...mmg sakit kawasan tu...kaka 6 bln jugak ler rasa sengal2...ada sekali makan pedas lepas dah 3 bln...mak aiii menyucuk2 pedih tempat tu...tak tau kenapa...kaka mkn gel gamat kawan bagi...alhamdulillah sangat2 membantu...ngilu kat area belah tu bila dukung anak...nak bawak buku byk2 pun ngilu dan tak berapa larat...

Nenolen Publish time 15-8-2021 03:18 PM

MissyMolly replied at 15-8-2021 07:52 AM
Sy Dr bedah tu melayu. Muda juga kata suami. Suami nmpk Dr tu sampai kt parking lot naik skuter ha ...

Kaka pulak lepas masuk ward dlm kul 7 mlm tak leh tido...terkebil2 sampai kul 11mlm...pastu mengigil sejuk tak habis2 lagi...doktor bg ubat tidor utk kaka tido...besuknyer mmg tak larat nak bgn dan mmg mamai...so mengantuk sepnjg hari...sembang2 gitu jer dgn arwah mak, abah dan suami...baby mmg kaka tak ingat...kehkehkeh...baby duk kat nursery...so bila time menyusu nurse yg bawa kat kaka...hari ke 3 nurse buka salur kencing dan minta kaka pi sendiri ke nursery tgk baby...aduilaaa...nak terkencing kena pi toilet...nak bangun punya ler susah...nurse ajar cara bangun dan ajat suami mcm mana nak bantu kaka...1st time ler suami tgk kita kat toilet dan tolong cebuk...tukarkan pad...cuak giler muka dia masa tu....kehkehkeh
Pages: [1] 2 3 4 5 6
View full version: Jom throwback pengalaman dibedah untuk melahirkan bayi