lurkingaround Publish time 22-6-2021 10:47 PM

Cenderakirana9 replied at 22-6-2021 10:29 PM
I dah beli Unifi mobile sebab unlimited hotspot. Baca tu baru tahu yang Unifi mobile ada FUP 50 GB ...

.
.
Untuk lihat lokasi menara sel 4G/3G dekat anda, itu laman cellmapper.net lebih up-to-date atau tepat. Lepas itu, test talian dengan Starter Pack prabayar.

TM Unifi Mobile adalah newcomer atau celco baru yang selow/lambat pembangunan rangkaian 4G nya = liputan kawasan rangkaian 4G nya amat buruk terutamanya di luar bandar.

....... TM UF ada persetujuan Ride-Share RANdengan Celcom = kalau pelanggan tiada talian 4G dari TM UF, ia akan fallback ke talian 3G/4G Celcom tapi Celcom mungkin akan hadkan data dan kelajuan pelanggan2 dari TM UF = Celcom utamakan dulu pelanggan2 nya.
.


lurkingaround Publish time 22-6-2021 11:04 PM

Edited by lurkingaround at 22-6-2021 11:14 PM

Cenderakirana9 replied at 22-6-2021 10:29 PM
I dah beli Unifi mobile sebab unlimited hotspot. Baca tu baru tahu yang Unifi mobile ada FUP 50 GB ...
.
.
Selepas saya check balik, TM Unifi Mobile prabayar Bebas Weekly/Monthly tiada had data bulanan FUP. Hanya pelan posbayar RM59 ada had 50GB. Minta maaf.

Pelan prabayar murah dari celco2 lain, hampir semuanya ada had data bulanan FUP dari 50GB ke 100GB.

Mengapa TM UF punya pelan prabayar murah tiada had itu.? = kerana hampir semua celco perlu bayar TM untuk menyambung talian 4G/3G merekake Internet antarabangsa melalui TM HSBB Fibre talian tanah dan talian submarine pada kadar RM90 per 30Mbps sebulan = RM9 per 3Mbps.

.


Cenderakirana9 Publish time 22-6-2021 11:23 PM

lurkingaround replied at 22-6-2021 11:04 PM
.
.
Selepas saya check balik, TM Unifi Mobile prabayar Bebas Weekly/Monthly tiada had data bulan ...

Untuk yang nak jimat macam I, hadap jela connection unstable sebab murah. Asalkan dapat study and buat kerja

adnormalk Publish time 23-6-2021 07:48 AM

Cenderakirana9 replied at 22-6-2021 11:23 PM
Untuk yang nak jimat macam I, hadap jela connection unstable sebab murah. Asalkan dapat study and...

Sama la wei. Tak mampu nak guna yg mahal2. Dulu guna umobile tpi now rasa nak tukar ke celcom sebab area sini mcm laju sikit

campellsup Publish time 23-6-2021 07:51 AM

adnormalk replied at 23-6-2021 07:48 AM
Sama la wei. Tak mampu nak guna yg mahal2. Dulu guna umobile tpi now rasa nak tukar ke celcom seba ...

Tu la aku pun tengah duk survey plan internet yg murah tapi line laju. Baru berbaloi nak byr bulan2 kan

Cenderakirana9 Publish time 23-6-2021 09:52 AM

adnormalk replied at 23-6-2021 07:48 AM
Sama la wei. Tak mampu nak guna yg mahal2. Dulu guna umobile tpi now rasa nak tukar ke celcom seba ...

Umobile memang slow. Duduk Klang Valley slow, balik kampung lagi lah slow. Tu yang terus tukar. Line Celcom so far okay

Cenderakirana9 Publish time 23-6-2021 09:56 AM

campellsup replied at 23-6-2021 07:51 AM
Tu la aku pun tengah duk survey plan internet yg murah tapi line laju. Baru berbaloi nak byr bulan ...

Kalau mobile data, tune talk okay. Rm 48, unlimited data, unlimited call. Tapi hotspot 5gb jela

Maniaso Publish time 23-6-2021 07:01 PM

Cenderakirana9 replied at 23-6-2021 09:52 AM
Umobile memang slow. Duduk Klang Valley slow, balik kampung lagi lah slow. Tu yang terus tukar. Li ...

Ah sewa ni, pas tu nak budget, hmm... blh tanya anda golongan B40 tak
sebab kerajaan ada bagi subsidi ni

Cenderakirana9 Publish time 23-6-2021 07:07 PM

Maniaso replied at 23-6-2021 07:01 PM
Ah sewa ni, pas tu nak budget, hmm... blh tanya anda golongan B40 tak
sebab kerajaan ada bagi sub ...

I tak dapat bantuan tu. And I dah beli Unifi mobile

fififiloke Publish time 23-6-2021 07:23 PM

Maniaso replied at 23-6-2021 07:01 PM
Ah sewa ni, pas tu nak budget, hmm... blh tanya anda golongan B40 tak
sebab kerajaan ada bagi sub ...

Tumpang tanya ni program apa? Ada apa syarat2 tak? Mcm mana daftar?

lemon88 Publish time 24-6-2021 08:00 PM

fififiloke replied at 23-6-2021 07:23 PM
Tumpang tanya ni program apa? Ada apa syarat2 tak? Mcm mana daftar?

Namanya B40 so syaratnya B40 la hahahha
Nak daftar ni daftar dgn telco jer senang

Maniaso Publish time 24-6-2021 08:21 PM

Ya betul ni utk golongan B40 dan daftar dgnt telco
contohnya I pakai Celcom so i daftar dgn Celcom

adnormalk Publish time 24-6-2021 08:43 PM

Maniaso replied at 23-6-2021 07:01 PM
Ah sewa ni, pas tu nak budget, hmm... blh tanya anda golongan B40 tak
sebab kerajaan ada bagi sub ...

Tula baru nak check jugak ni subsidi jaringan prihatin mana tahu dapat kan. boleh la claim free phone huhu

campellsup Publish time 24-6-2021 08:48 PM

fififiloke replied at 23-6-2021 07:23 PM
Tumpang tanya ni program apa? Ada apa syarat2 tak? Mcm mana daftar?

X yah daftar dah rasanya sebab subsidi kerajaan mcm ni check masukkan ic je terus tahu dapat ke tak

adnormalk Publish time 24-6-2021 08:58 PM

Maniaso replied at 24-6-2021 08:21 PM
Ya betul ni utk golongan B40 dan daftar dgnt telco
contohnya I pakai Celcom so i daftar dgn Celcom ...

Kalau guna umobile boleh ke tukar ke celcom utk redeem rebate ni weii? umobile bagi cam sikit je

campellsup Publish time 24-6-2021 09:01 PM

adnormalk replied at 24-6-2021 08:58 PM
Kalau guna umobile boleh ke tukar ke celcom utk redeem rebate ni weii? umobile bagi cam sikit je

Celcom bagi bnyk ke discount? Phone jenis apa je celcom ada yg kita boleh claim. kalau boleh nak yg latest gak

fififiloke Publish time 25-6-2021 07:21 PM

Aaa so daftar dgn telco jer la tapi bukan semua telco sama ke? Kenapa nak tukar telco ni?
I pakai Celcom juga, Celcom rebate byk tak mcn ni?

Maniaso Publish time 25-6-2021 07:31 PM

fififiloke replied at 25-6-2021 07:21 PM
Aaa so daftar dgn telco jer la tapi bukan semua telco sama ke? Kenapa nak tukar telco ni?
I pakai...

Ya betul ya Celcom bagi paling byk rebate kalau compare to telco others
you blh tengok dgn link ni Tebus rebat sebanyak RM360 | Program Jaringan Prihatin | Personal | Celcom
diskaun sampai RM360

adnormalk Publish time 26-6-2021 08:17 AM

Maniaso replied at 25-6-2021 07:31 PM
Ya betul ya Celcom bagi paling byk rebate kalau compare to telco others
you blh tengok dgn link...

Celcom je bagi banyak. Telco lain bagi sikit nak claim pun rasa mcm x berbaloi sngt dah la jrg2 ni dpt rebat mcm ni

campellsup Publish time 26-6-2021 08:22 AM

Maniaso replied at 25-6-2021 07:31 PM
Ya betul ya Celcom bagi paling byk rebate kalau compare to telco others
you blh tengok dgn link...

Okay gak RM360 bnyk beza dgn telco lain. Plan internet okay x celcom ni?
Pages: 1 [2] 3
View full version: Mobile broadband apa yang kurang guna?