squeeze Publish time 6-5-2021 04:02 PM

Program Jaringan Prihatin

Program Jaringan Prihatin merupakan sebuah inisiatif di bawah Belanjawan 2021 untuk golongan B40 mendapatkan akses perkhidmatan data internet atau pembelian peranti mudah alih. Program ini diharap dapat meringankan beban 8.4 juta penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR).
Kerajaan telah menaikkan peruntukan asal sebanyak RM1.5 bilion di bawah Belanjawan 2021 kepada RM2 bilion.
Ayuh, manfaatkan program ini sepenuhnya! Pendaftaran dibuka dari 5 Mei hingga 31 Julai 2021.


KELAYAKAN: Untuk 8.4 juta penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)⠀

MANFAAT: Bantuan perkhidmatan data internet atau pembelian peranti mudah alih. ⠀

NILAI MANFAAT: RM3.5 bilion (RM2b dari Kerajaan dan RM1.5b faedah padanan dari syarikat telekomunikasi)⠀

ADA ANAK <18 TAHUN: Bantuan RM300 untuk Pakej peranti ATAU RM180 pelan data untuk setahun⠀

TIADA ANAK: Bantuan RM180 untuk Pakej peranti ATAU RM180 pelan data untuk setahun⠀

PENDAFTARAN: 5 Mei - 31 Julai 2021. Daftar dengan syarikat telekomunikasi pilihan ⠀

MAKLUMAT LANJUT: https://belanjawan2021.treasury.gov.my/.../jaringanprihatin

Syarikat-syarikat telekomunikasi yang menyertai Program Jaringan Prihatin⠀

Celcom: https://www.celcom.com.my/personal/jaringan-prihatin
Digi: https://digi.my/prihatin
Maxis: https://www.maxis.com.my/jaringanprihatin
Mcalls: https://mcalls.asia/jaringanprihatin
redONE: https://www.redone.com.my/promotion/bpr
speakOUT: https://speakout.asia/jaringanprihatin
Tune Talk:https://www.tunetalk.com/my/en/jaringanprihatin
U Mobile: u.com.my/jaringanprihatin
unifi Mobile: www.unifi.com.my/jaringanprihatin
XOX Mobile: https://xox.com.my/jaringan-prihatin-en
YES: https://www.yes.my/kasiupB40
Yoodo: www.yoodo.com.my/jaringanprihatin

aziz79 Publish time 7-5-2021 04:36 PM

Tak layak. Sedih ;P

Ikomen Publish time 7-5-2021 09:21 PM

Edited by Ikomen at 8-5-2021 02:32 PM

Jaringan perit-hatin yg macam sial je. For internet subscribtion, the sohai government contribute rm180 a year @ rm15/month. Looks so go & so prihatin meh? That rm180 goes to so suck telcos & the amount is just for a one person of BPR receivers. To entitle for this prihatin programme, the telcos for example the "hotleech maximus" will request you to subscribe to any of their prihatin data plans which is the cheapest one is 5gb of data for 30days that cost u rm20 after the pre-deduction of rm15 prihatin programme. Means u still have to pay at least rm20 (instead of rm35 suppossed to be an actual price!) in order to get the prihatin shit discount of rm15. The 5gb data divided by 30 days.. the average per day use is just about 166mb! To cover this shit hole, they give you a 2gb "free" data with up to 1 hour uses within a day & u need to claim it everyday. You think how many people will utilise it within that time frame? Lu orang ingat kita semua orang bodo ka? Haiyaa!! So the leeches will get rm15/month@rm180/year from government (which is actually from rakyat pocket money) and also get min. rm20/month@rm240/year from their customers which is also the rakyat of B40. The B40 already got BPR subsidy as low as rm350 a year. So the leeches sucks a min. of rm420/year from each of the so naif rakyat. Then where is your so prihatin for rakyat? Give it & take it back & give it to your korokni which is your big funder. This is what u called subsidy? Just like a get rich quick scam. Shit u! Pemimpin dah jadi kambing hitam, dah kena cucuk hidung oleh para penternaknya. Yg jadi mangsa adalah para penduduk yg terpaksa melayan karenah kambing tersebut dan menghidu bau busuk drpd badan & najisnya. Sial laa kou kambing! Nang bo ti nang kui bo ti kui.

aziz79 Publish time 16-5-2021 08:03 PM

Ikomen replied at 7-5-2021 09:21 PM
Jaringan perit-hatin yg macam sial je. For internet subscribtion, the sohai government contribute rm ...

Bawak bersabar. Yurp. Saya ada perasan juga. Sebenarnya tak menguntungkan jugak benda ni. Sebagai contoh. Untuk rm180 kerani saya, masih kena bayar 400++ untuk package phone tapi dapat setahun langganan internet (TuneTalk). Lebih bagus guna rm15x12 untuk subsidi prepaid dari beli handphone gitu.


lemonish. Publish time 17-5-2021 12:38 PM

Ikomen replied at 7-5-2021 09:21 PM
Jaringan perit-hatin yg macam sial je. For internet subscribtion, the sohai government contribute rm ...

Yup perasan juga benda ni.
Tapi nak buat mcm mana.
Tu je yang ada untuk B40.

Tuhan saja mampu balas penganiayaan terhadap fakir miskin.

Maniaso Publish time 18-5-2021 07:42 PM

Masih tak faham dgn program ni
Nk tanya kena daftar ke B40 tu semua layak ?

grucylu Publish time 18-5-2021 08:03 PM

Maniaso replied at 18-5-2021 07:42 PM
Masih tak faham dgn program ni
Nk tanya kena daftar ke B40 tu semua layak ?

Senang jer, u pakai telco apa u check dgn telco tu layak ke tak
kalau u B40 dan pernah menerima BPR 99% layak

aliamarissa203 Publish time 18-5-2021 09:26 PM

Edited by aliamarissa203 at 18-5-2021 09:28 PM

baru tahu ada program jaringan prihatin yg melibatkan telefon and internet ni :sweat3:. Bagus jugak lagi2 skang mmg kena pkai internet telefon apa sume ni

aliamarissa203 Publish time 18-5-2021 09:33 PM

aziz79 replied at 7-5-2021 04:36 PM
Tak layak. Sedih
hahahah, sma tapi tu lah struggle jugak lah ngan duit ni even tak layak kalau layak pun ok jugak :2lol:

satriamisae Publish time 19-5-2021 07:11 AM

aliamarissa203 replied at 18-5-2021 09:26 PM
baru tahu ada program jaringan prihatin yg melibatkan telefon and internet ni . Bagus jugak...

sekarang belajar n kerja pun online bnyk guna internet pulak tu. Berapa GB je data internet dpt ni utk program jaringan prihatin ni?

dinish92 Publish time 19-5-2021 07:14 AM

aliamarissa203 replied at 18-5-2021 09:33 PM
hahahah, sma tapi tu lah struggle jugak lah ngan duit ni even tak layak kalau layak pun ok jugak : ...

Fon dpt free sape xnak wei. Boleh pilih tak nak model fon mana ke diorng main bagi je kalau lulus

squeeze Publish time 19-5-2021 09:08 AM

nk senang amik YES jelah,dpt HP dgn sim dia bg 30gb..xde contract ke ape..tp hp cap ayam lah..bateri 2000mah dgn 1gb ram ;P sampah abis spec dia ;P

qqbeh Publish time 19-5-2021 07:59 PM

dinish92 replied at 19-5-2021 07:14 AM
Fon dpt free sape xnak wei. Boleh pilih tak nak model fon mana ke diorng main bagi je kalau lulus
...

I pakai Celcom, Celcom ada byk fon blh pilih u blh ada Samsung, Realme Oppo, Vivo semua branded punya ya

Maniaso Publish time 19-5-2021 08:30 PM

grucylu replied at 18-5-2021 08:03 PM
Senang jer, u pakai telco apa u check dgn telco tu layak ke tak
kalau u B40 dan pernah menerima B ...

I pakai Celcom ya. Dah check dah dgn Celcom website sedihnya tak layak lah ni
Harap2 dpt tapi tk layak, ingin nak jimat sikit ni

satriamisae Publish time 20-5-2021 07:06 AM

qqbeh replied at 19-5-2021 07:59 PM
I pakai Celcom, Celcom ada byk fon blh pilih u blh ada Samsung, Realme Oppo, Vivo semua branded pu ...

Realme yg latest tu pun cantik gak design warna cun pulak tu tapi line celcom mcm slow sikit kat area rumah hmmm

dinish92 Publish time 20-5-2021 07:08 AM

Maniaso replied at 19-5-2021 08:30 PM
I pakai Celcom ya. Dah check dah dgn Celcom website sedihnya tak layak lah ni
Harap2 dpt tapi tk ...

Nak check mcm mna ni? kena daftar dulu ke kat celcom website tu

qqbeh Publish time 20-5-2021 08:42 PM

Maniaso replied at 19-5-2021 08:30 PM
I pakai Celcom ya. Dah check dah dgn Celcom website sedihnya tak layak lah ni
Harap2 dpt tapi tk ...

U blh tengok ibu bapa layak ke tak, kebanyakkan tu layak
tapi juga kena tengok mereka perlu ke tak ya

qqbeh Publish time 20-5-2021 08:44 PM

dinish92 replied at 20-5-2021 07:08 AM
Nak check mcm mna ni? kena daftar dulu ke kat celcom website tu

Tak ya, u hanya perlu pegi website Celcom lepastu masukkan IC dgn fon nombor dah tau dah layak ke tak senang jer
nah linknya ni Tebus rebat sebanyak RM360 | Program Jaringan Prihatin | Personal | Celcom

satriamisae Publish time 20-5-2021 11:33 PM

qqbeh replied at 20-5-2021 08:42 PM
U blh tengok ibu bapa layak ke tak, kebanyakkan tu layak
tapi juga kena tengok mereka perlu ke t ...

Alah diorng pun boleh guna jugak. Klau x pndai ajar slow2 lama2 okay je. Boleh la scroll berita online je

dinish92 Publish time 20-5-2021 11:39 PM

qqbeh replied at 20-5-2021 08:44 PM
Tak ya, u hanya perlu pegi website Celcom lepastu masukkan IC dgn fon nombor dah tau dah layak ke...

Dapat rebat je ke atau fon free? Nanti guna rebat tu ke nak dpt free fon tu lepas check lulus kat website
Pages: [1] 2
View full version: Program Jaringan Prihatin