pokokbunga Publish time 27-3-2021 07:26 PM

Tlg pilih color utk CRV

First time ni nak buat pool dlm forum...

Tlg aku uols, mana satu color cantik on road for CRV.. thank you in advance.

adm7 Publish time 27-3-2021 08:09 PM

Cari selain putih. Putih ni susah nak jaga. 6 tahun pakai warna putih sebelum tukar ke kelabu

Cece1234 Publish time 27-3-2021 09:47 PM

I vote putihhhh..tp pas beli terus kena wat ceramic coating n basuh seminggu skali baru maintain bersinar..

trunks Publish time 28-3-2021 01:47 AM

Edited by trunks at 28-3-2021 01:53 AM

Sebelum pilih warna kereta baru, anda wajib tahu perkara ini.


https://images.wapcar.my/file1/b56fac869c5843c1bacd949a417d061c_1200.jpg
Masa pasang niat beli kereta, selalunya orang akan buat kajian tentang model yang mana satu paling menepati citarasa, kehendak dan keperluan masing-masing. Tapi, bila tiba masanya untuk memilih warna, ada yang buntu – “Warna kereta apa yang paling bagus dan boleh kekalkan nilai jualan semula yang tinggi?”Ada yang main pilih saja ikut kehendak hati dan citarasa, tiada salahnya. Tapi, bagi yang berfikir jauh kedepan sedikit, ada pilihan warna yang memainkan peranan penting. Pilihan warna yang tepat mampu mengekalkan nilai jualan semula kereta yang tinggi. Bagi yang fikirkan praktikaliti dan bukan personaliti semata-mata, kami ingin jelaskan tentang tiga warna kereta yang paling popular dikalangan pemilik kereta baru di Asia Tenggara – hitam, putih, dan kelabu.1. Hitam – eksklusif dan bergaya
https://images.wapcar.my/file1/2197d1831a4a4b3096157bcf59e0a08e_800.jpg
Menurut kajian yang dijalankan oleh syarikat cat dan salutan terkenal, AkzoNobel, majoriti daripada responden memilih warna hitam sebagai warna kegemaran mereka. Perkara ini boleh kita kaitkan dengan ciri-ciri / persepsi umum terhadap warna ini – dimana ia menggambarkan kuasa, aspirasi, dan kekayaan. Ia juga warna yang tampak bergaya dan mewah. Cuba lihat jenama-jenama terkenal yang melambangkan kemewahan dan ‘exclusivity’ – kebanyakannya menggunakan warna hitam dalam penjenamaan mereka.

https://images.wapcar.my/file1/cb6a884dbf124e45be55be43e9e5bab6_800.jpg

!important]PROTON melancarkan Proton Saga Edisi Ulangtahun juga memilih warna hitam sebagai warna eksklusif bagi Saga edisi terhad merekaDari segi praktikaliti pula, ramai yang memilih warna hitam kerana ia boleh menyelindungi kekotoran kereta. Dengan cuaca tropikal di Malaysia, mencuci kereta dianggap seperti ‘ritual panggil hujan’. Pastinya, kereta hitam paling tidak ketara jika ada kesan kekotoran di badannya.
2. Putih – elegan dan sejuk
https://images.wapcar.my/file1/ebcc7992985240178a8f79971944077c_800.jpg
Warna kedua yang AkzoNobel dapati paling popular dikalangan pembeli ialah warna putih. Walaupun ia bercanggah dengan praktikaliti warna hitam dari segi kekotoran, warna putih menjadi antara warna paling popular kerana ia tampak kemas dan elegan.Dari segi praktikaliti pula, permukaan berwarna putih mampu memantulkan cahaya dan haba dengan lebih baik berbanding kereta berwarna gelap. Oleh itu, secara teorinya, ruang kabin kereta berwarna putih tidaklah terasa sebegitu panas setelah berjemur sepanjang hari berbanding kereta berwarna hitam.

https://images.wapcar.my/file1/d867c2dea45e4614bf9747e3e3f31764_800.jpg

Kereta putih juga boleh tampil sangat 'sporty' pada apa saiz sekalipunTambahan pula, warna kereta yang digemari ramai mempunyai nilai jualan semula yang lebih tinggi di pasaran terpakai. Oleh itu, tak rugilah jika kita berfikiran jauh tentang pilihan warna kereta semasa membuat tempahan.

3. Kelabu – ‘low profile’ dan kemas
https://images.wapcar.my/file1/cd5a04afa125438db5dd5275542f432d_800.jpg
Kelabu dianggap sebagai warna selamat. Bagi yang kurang gemar warna kereta hitam atau putih sepenuhnya, kelabu juga memberikan aura kemewahan dan elegan pada masa yang sama. Ia juga tidak begitu mudah dikesan di jalanraya kerana warnanya yang sebati dengan keadaan sekeliling jalanraya.https://images.wapcar.my/file1/3d031a6072ba4f7b99e62e9b58017b9c_800.jpgKelabu tampak cantik dengan pelbagai kemasan seperti matte atau glossy matte. Sumber gambar:Tambahan pula, kesan calar pada kereta berwarna kelabu kurang ketara jika dibandingkan dengan warna-warna lain. Oleh itu, kecacatan lebih mudah untuk disamarkan dan kereta kekal ‘flawless’ lebih lama berbanding warna lain.

KesimpulanSemakin lama, semakin banyak warna-warna baru yang ditawarkan oleh pembuat-pembuat kereta dan yang pastinya – pilihan warna juga mengikut arus trend terkini. Tapi, bak kata orang; trend datang dan berlalu pergi, tapi gaya kekal selamanya. Warna yang tak lapuk dek usia seperti hitam, putih dan kelabu akan kekal sebagai warna pilihan dari dahulu, kini dan mungkin selamanya.sumber

trunks Publish time 28-3-2021 01:49 AM

Edited by trunks at 28-3-2021 01:55 AM

Bagaimana untuk memilih warna kereta yang betul?


Nampaknya warna kereta itu tidak begitu sukar untuk dipilih. Walau bagaimanapun, apabila ia sampai ke titik, maka ramai mengalami kesukaran. Perkara itu adalah bahawa warna kereta itu bukan sahaja perlu pemilik, walaupun, mungkin, ini adalah perkara utama, tetapi ia juga mesti dipilih dengan betul. Mari kita berurusan dengan semua kehalusan dan nuansa yang perlu diberi perhatian.

https://i.man-trailer.com/img/avtomobili/14/kak-pravilno-vibrat-cvet-mashini.jpgMemilih warna keretaJadi, parameter ini tidak menjejaskan kelajuan atau ciri-ciri lain dari kereta, tetapi untuk kebanyakannya ia sangat penting. Jika dalam versi putih satu kenderaan kelihatan hebat, maka yang lain akan, sebaliknya, kelihatan tidak masuk akal dan bahkan menjijikkan.
Pada dasarnya, warna masa depan atau kereta sedia ada adalah salah satu ciri yang paling penting. Selain itu, 10 tahun yang lalu terdapat pilihan 4-5 warna, tetapi hari ini ia adalah begitu luas sehingga sukar untuk membayangkan versi mana yang hendak dipilih.

https://i.man-trailer.com/img/avtomobili/14/kak-pravilno-vibrat-cvet-mashini-2.jpg

Apabila memilih warna, anda boleh mendengar pendapat ahli yang meramalkan trend untuk beberapa tahun akan datang. Tetapi anda perlu memberi perhatian kepada umur pemilik, keutamaannya dan keadaan psikologi. Semua ini memainkan peranan besar dalam pemilihan. Sekarang kita akan cuba untuk mencari tahu apa itu, dan bagaimana membuat pilihan sedemikian, yang anda tidak akan menyesal kemudian, kerana ia sangat mahal untuk mengecat semula kereta.
Siapa yang merah?

Harus diingat bahawa merah sangat popular di banyak negara. Kebanyakan kereta warna ini di Britain. Ini adalah pilihan yang sangat baik untuk tempat-tempat di mana terdapat hujan yang berterusan dan cuaca mendung, kerana warna-warna cerah meningkatkan mood anda. Ya, dan di jalan raya kereta sedemikian sukar untuk tidak perasan. Sudah tentu kualiti salutan memainkan peranan yang besar. Semakin tinggi, semakin mewah kenderaan anda kelihatan.Kita boleh mengatakan bahawa warna merah kereta adalah lebih semula jadi untuk orang muda atau pertengahan umur yang lebih suka memandu aktif. Walaupun setiap peraturan mempunyai pengecualian sendiri. Di samping itu, pewarna semacam itu akan menarik orang kepada diri anda sendiri, jadi walaupun tanpa perhatian, pandangan yang curiga tidak akan kekal. Perlu diingat bahawa merah adalah popular di kalangan lelaki dan wanita sama. Warna ini sesuai untuk kedua-dua kereta baru dan bekas, pengeluaran domestik dan asing. Tetapi ada beberapa kelemahan. Contohnya, garisan sedikit pada tubuh akan sangat ketara.
Putih dan hitam

Selama bertahun-tahun sekarang telah ada perjuangan antara dua warna ini. Mereka adalah bertentangan antara satu sama lain. Ciri tersendiri dari hitam dan putih adalah bahawa mereka sesuai dengan mana-mana jenama kereta. Juga, tidak ada sekatan terhadap umur - sama ada pemandu muda atau lelaki tua, tidak ada perbezaan.

https://i.man-trailer.com/img/avtomobili/14/kak-pravilno-vibrat-cvet-mashini-3.jpg


Kita tidak boleh mengatakan bahawa kereta putih kelihatan hebat, terutama jika ia kerap melawat wastafel. Tetapi yang sama boleh dikatakan tentang hitam, yang telah memegang jawatan utama selama bertahun-tahun. Inilah warna kemewahan, yang menekankan status pemiliknya. Oleh itu, ia adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada hitam sekiranya kereta itu mahal. Sebagai contoh, warna ini tidak sesuai dengan kereta seperti VAZ-2101-2107 sama sekali, sementara ia kelihatan sempurna pada Toyota Camry, dll. Bagi kelemahan, semua orang dalam kursus fizik tahu betapa kuat sinar matahari tertarik kepada hitam, kadang-kadang juga penghawa dingin tidak menyelamatkan, jadi patut merenung sepanjang masa ini.
Apa warna untuk cat "klasik"?

Soalan ini banyak ditanya oleh orang ramai. Dan jawapannya tidak semudah yang sepertinya sepintas lalu. Hakikatnya, contohnya, tidak masuk akal untuk melukis VAZ-2107 menjadi logam mahal, kerana ia akan menelan kos hampir separuh harga kenderaan. Di sini warna merah, biru dan warna tradisionalnya adalah yang terbaik. Pada masa yang sama, warna kereta VAZ boleh menjadi sangat beragam, dari putih ke merah, oren dan biru.Sekiranya anda mempunyai dana, anda boleh mencuba warna perak. Sebagai persembahan amalan, dia adalah salah satu yang paling popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

https://i.man-trailer.com/img/avtomobili/14/kak-pravilno-vibrat-cvet-mashini-4.jpg


Sudah tentu, pilihan warna kereta bergantung kepada kehendak pemilik. Walau bagaimanapun, anda boleh memberi perhatian kepada trend terkini - contohnya, apa yang bergaya hari ini dan apa yang tidak. Ini akan membantu bukan sahaja untuk membuat pilihan yang betul, tetapi juga berjaya menjual kereta pada masa akan datang. Lagipun, tidak semestinya pilihan mewah anda akan disokong oleh pembeli, yang lebih cenderung kepada klasik, walaupun keadaan kereta itu sempurna.
Apa yang popular pada tahun 2014?

Sukar untuk mengatakan dengan pasti. Walau bagaimanapun, anda boleh cuba membuat penarafan TOP-warna. Tetapi, seperti yang telah dinyatakan di atas, apa yang bergaya hari ini, esok mungkin tidak menarik siapa pun, oleh itu, hitam dan putih menduduki tempat pertama. Ini adalah pemimpin dengan betul, kerana kedua-duanya sangat popular.Sebagai contoh, Henry Ford memuja hitam dan memanggilnya warna super, manakala putih dianggap sempurna. Di tempat kedua anda boleh meletakkan logam dan warna, yang selama beberapa tahun yang lalu menjadi sangat popular. Seterusnya datang warna abu-abu. Merah, perak, dan lain-lain juga sering dijumpai. Jika anda bercadang membeli kereta baru, beri perhatian kepada klasik. Anda akan melindungi diri anda daripada hakikat bahawa esok warna kereta ini akan keluar dari fesyen.

Harga untuk warna tertentuNampaknya tidak ada perbezaan, kerana cat itu sendiri adalah sama. Walau bagaimanapun, ini jauh dari kes itu, dan sekarang kita akan memikirkan mengapa. Sekiranya anda bercadang untuk memilih logam, ia akan mencukupi jumlah yang baik, kerana lapisan teknologi yang kompleks. Untuk bermula, ambil varnis pada asas nitro (asas), kemudian buat lapisan lain dari atas. Oleh itu, adalah mungkin untuk mencapai logam yang sama.

https://i.man-trailer.com/img/avtomobili/14/kak-pravilno-vibrat-cvet-mashini-5.jpg


Begitu juga dengan krom, serta penggunaan varnis pelindung khas. Sekiranya anda memiliki sebuah kereta eksekutif moden yang berkuasa, maka lukisan perlu kelihatan mahal. Jika di garaj anda adalah VAZ atau Opel lama, maka anda boleh memberi keutamaan kepada sesuatu yang rata-rata. Sebagai contoh, cat ia kelabu atau perak. Ia menyenangkan kepada mata, tetapi pada masa yang sama, kunci rendah.

Sedikit mengenai kipas warna

Selama bertahun-tahun, peranti firma Amerika telah sangat popular. Ia dipanggil peminat warna. Dengan bantuan peranti sedemikian, anda boleh membiasakan diri dengan segala macam pilihan untuk melukis kereta anda. Selain itu, terdapat kedua-dua warna asas yang termasuk dalam set standard, dan tambahan: bunglon, logam, dan sebagainya. Keuntungan utama ialah pilihan dibuat secepat dan selesa.Dengan bantuan peralatan komputer moden, mungkin untuk "cuba" satu atau satu lagi pada monitor anda. Sudah tentu, ini sangat memudahkan pilihan. Tetapi masih banyak bergantung pada coloris. Bergantung pada seberapa baik plat ujian akan dibuat, dan kesan keseluruhannya. Tetapi jangan tergesa-gesa untuk pilihan, selalu ada pilihan lain bagaimana membuat warna kereta lebih menarik.

https://i.man-trailer.com/img/avtomobili/14/kak-pravilno-vibrat-cvet-mashini-6.jpg


KesimpulannyaSaya ingin mengatakan bahawa anda harus ingat: mana-mana cat gelap sedikit selepas pengeringan enamel. Juga, banyak bergantung kepada keadaan cuaca, seperti cahaya matahari, pendedahan kepada garam, dan lain-lain. Semua ini perlu diperhatikan dan tidak tergesa-gesa apabila memilih. Kita boleh mengatakan bahawa jika anda mendapat kereta baru, maka keutamaan boleh diberikan kepada putih atau hitam, perak atau logam, serta merah. Hanya menarik mata dan kereta berwarna biru.

Jika anda memberikan kereta untuk melukis semula, maka anda hanya boleh menetapkan warna pada jalan yang betul. Sebagai contoh, anda mahu kereta merah, dan kemudian biarkan mereka bereksperimen dengan warna. Adalah dinasihatkan untuk menghubungi pakar-pakar dengan pengalaman yang betul. Perkara utama adalah untuk mengingati bahawa ia tidak semestinya perlu mengikut buta mengikut fesyen. Adalah penting untuk melakukan apa yang anda mahu, kerana, pada akhirnya, anda akan duduk di belakang roda. sumberScheherazade Publish time 28-3-2021 01:49 AM

Klu nk kelainan sikit, pilih la kaler dark olive tu.

haifawehbe Publish time 28-3-2021 03:10 AM

putih dah common sgt.. rasanya colour dark olive tu nampak mahal..

Vellfire Publish time 28-3-2021 04:31 AM

Edited by Vellfire at 27-3-2021 08:34 PM

trunks replied at 27-3-2021 05:47 PM
Sebelum pilih warna kereta baru, anda wajib tahu perkara ini.Wow tq info menarik SuperMod
Kebetulan nak belijugak.. tggu loan keta skrg habis dulu
Dlm beberapa bln lagi..sabar
Nak pilih H or M

Tq TT bukak poll
Asal 2 kaler jer?
Kalo sy.. sy vote Dark Olive green

Normabaru Publish time 28-3-2021 07:09 AM

Kaka nk kongsi juga dgn tt 2 benda in order for u to decide.. Satu purpose dan satu lg fav color

Purpose.. Since tt dah letak model kereta is CRV so meaning to say kereta ni utk kegunaan yang agak lasak.. Bkn kereta utk show off shj..so pls go for dark colour...Kita ssh nk tgk CRV putih on road kan? Hehe

No doubt putih pny rege kete murah sikit bbanding yg colourful.. But pls go for ur fav color instead asking poll colour from ummah porumer. Sebab u are the one who gonna drive it day n night. If beli dark colour tp colour tu bkn fav kita.. Kita pon xsemangat nk drive sgt.. And end up kita xminat sgt nk maintain kete tu in the long run.so if u jenis minat white colour, just go for it regardless how rare or different it will be from others

Last but not least... Congratulations to tt sebab dpt beli kete baru. Make sure beli for the right reasons and not sebab nk bgaya sahaja
Not to forget.. Very good info mod trunk share.. Kaka pon dpt ilmu baru. Hehehe.

mrsbale Publish time 28-3-2021 09:14 AM

Pernah ade kete putih dulu sbb terikut ckp org pehtu nyesal pilih putih.
Beli kete bercolor xde mnyesal lg so far.

Dark olive tu bkn typical color org amik kan.
If tt betul suka color tu, just go for it.

Congrats on ur new car :loveliness:

pokokbunga Publish time 28-3-2021 09:56 AM

trunks replied at 28-3-2021 01:49 AM
Bagaimana untuk memilih warna kereta yang betul?
Thanks mod for the kacanggggg hihihih lurve ittt and thanks also for the info on colors tu.. really appreciate it

pokokbunga Publish time 28-3-2021 09:58 AM

pokokbunga replied at 28-3-2021 09:56 AM
Thanks mod for the kacanggggg hihihih lurve ittt and thanks also for the info on colors tu.. reall ...

Actually dark olive tu klu tengok mmg nmpk gelap hitam esp waktu malam, siang pun kena dstang dekat baru nmpk ada sikit2 color hijau pekat .. so basically antara color gelap dan kaler putih nak kena pilih ni, masih duk berkira2 ni

pokokbunga Publish time 28-3-2021 10:01 AM

Normabaru replied at 28-3-2021 07:09 AM
Kaka nk kongsi juga dgn tt 2 benda in order for u to decide.. Satu purpose dan satu lg fav color

...

Thank you... sblm ni mmg guna suv brand lain, dah biasa dgn suv , mmg bua utk jalan jauh, family car dan balik kpg mmg guna suv, pastuh keta suv lama dah masuk 7 tahun, mulabuat hal, so tu yg nkk beli keta baru, dah submit loan, cuma part color tu jer tak decide lagi.. anyway thks for your infos and advice

Normabaru Publish time 28-3-2021 10:23 AM

pokokbunga replied at 28-3-2021 10:01 AM
Thank you... sblm ni mmg guna suv brand lain, dah biasa dgn suv , mmg bua utk jalan jauh, family ...

Welcome dik pokok

Tinot7 Publish time 28-3-2021 11:14 AM

Tahniah..

Iols pilih silver atopon black. Tapi kaler2 tu takde dlm pilihan TT. Jadi TT pilih je la mana satu idaman kalbu TT.

bungarose Publish time 28-3-2021 12:49 PM

Pilihan tt antara white dan berwarna
My crv is berwarna so i choose berwarna for u

Minami2013 Publish time 28-3-2021 12:56 PM

Putih cantik tapi utk org rajin jaga. Kalau tak rajin, pilih yg berwarna.

trunks Publish time 28-3-2021 02:28 PM

Vellfire replied at 28-3-2021 04:31 AM
Wow tq info menarik SuperMod
Kebetulan nak belijugak.. tggu loan keta skrg habis dulu
Dlm bebe ...

Velfire ke tu dah nak habis hehe? kena tukar ID forum ni;P

Nak pilih H or M ? apa kata tambah pilihan A gelang2:lol:

Tinot7 Publish time 28-3-2021 03:57 PM

trunks replied at 28-3-2021 02:28 PM
Velfire ke tu dah nak habis hehe? kena tukar ID forum ni

Nak pilih H or M ? apa kata tambah ...

Momod tau ka keta H dan M tu apa?
H tu honda ka?
M tu merc ka? Mini ka? Maibi ka? Mitsubishi?
Keta A gelang2 ni keta audi ka?

Jitu Publish time 28-3-2021 04:13 PM

dark olive green lawa
putih mudah nampak kotor lg pun biasa sangat nampak warna putih ni
Pages: [1] 2 3
View full version: Tlg pilih color utk CRV


ADVERTISEMENT