Mengapa kek saya rasa pahit selepas sehari
Nak tumpang bertanya dengan sifu2 disini.Baru2 ni saya buat kek oren. Dengan bahan2:
Tepung biasa
Baking soda
Garam
Susu
Butter
Orang juice
Vanilla Essence
Orange zest
Hari pertama - rasa kek ok.
Tetapi bila saya makan kek tu selepas sehari kek rasa macam pahit2
Soklan saya:
Adakah kek macam ni kena simpan dalam fridge utk kekalkan rasa?
Untuk pengetahuan kek takde kulat atau apa, dan bau juga tak ada menunjukkan bau rosak. Tlbh baking soda ke...... Ker orennyer.....
oren zest tu kot..kan masa kamu parut bhgian luar tu jgn smpi kena part dalam kaler putih tu..parut manja saja. selirat2 tu pahit.
Tapi masa awal2 takde rasa pahit Biasanyer klu pokok buat kek coklat....2-6 jam yg pertama meme rse krg manis....pah tu bru dier rsa manis...esk nyer bru rsa best......sma gak klu wat bisekut....ada kaitan dgn suhu bilik kot....hehehe
Ntah la tu yg cuba bertanya yg lebih arif disini Sblum ni pernah terlebih baking soda. Mmg pahit jadinya.
Tapi yg awak punya sehari slps tu baru pahit kan. Tu tak sure kenapa lah. Tapi kalo nk kek tahan lama, better simpan dlm fridge. Boleh tahan up to 1 week. Ok2 terima kasih atas advise namemysoul replied at 26-3-2021 02:59 PM
Tlbh baking soda ke......
Ha ah, nak cakap mcm ni jgk...before open this benang i dah rasa hmmm ni baking soda ni :lol:
Kalu tlbh baking soda mmg kek rsa pahit gituhhh Oohh kadang kadang buat Kek pun Sama masalah macam ni So tq la bagitau apa puncanya sbb kadang kadang ingat baking soda ni menaik Kan jer kek Boleh la Raya ni buat kek:loveliness:
Pages:
[1]