piao Publish time 8-2-2021 05:32 PM

Nindiaaa Ikan Air Tawar Yang Bersirip Tajam & Duri Berbisa

Nindiaaa Ikan Air Tawar Yang Bersirip Tajam & Duri Berbisa

Tidak semua ikan memiliki kepantasan berenang untuk menyelamatkan diri dari pemangsa. Sesetengahnya dibekalkan dengan sirip dan duri tajam untuk mempertahankan diri. Ada sesetengahnya pula dilengkapkan dengan bisa. Jom kita kenali ikan-ikan tersebut.


BANDARAYA / IKAN CUCI CERMIN

https://cdn.umpan.com.my/2021/02/sengat-bandaraya-05_51_432875.jpg

Nama saintifik : Pterygoplichthys disjunctivus(Weber, 1991)

Nama umum : Vermiculated sailfin catfish


Ikan bandaraya merupakan ikan yang tidak dikehendaki tetapi turut mempunyai perlindungan duri dari pemangsa. Ia jelas menunjukkan ikan ini turut menjadi mangsa kepada ikan lain walaupun pada pandangan mata manusia ia adalah ikan yang menjijikkan kerana memakan benda-benda kotor. Sebagaimana ahli keluarga catfish lain, duri tajamnya itu tetap menyakitkan jika tercucuk padanya.IKAN LIMBAT/ KELI LIMBAThttps://cdn.umpan.com.my/2021/02/sengat-limbat-05_57_985507.jpgNama saintifik: Clarias nieuhofiiNama umum: Slender walking catfishIkan limbat atau keli limbat ini biasanya lebih besar berbanding keli kampung. Habitat utama ikan ini di kawasan berpaya dan berlumpur termasuk tali air dan sawah padi. Ikan limbat mudah dibezakan kerana warna berlainan berbanding keli biasa. Biasanya badan keli limbat mempunyai bintik-bintik kuning. Terdapat juga limbat yang berwarna kuning sepenuhnya. Dan ia juga mempunyai duri bersengat sebagaimana ikan keli.BAUNGhttps://cdn.umpan.com.my/2021/02/sengat-baung18-05_53_920418.jpgNama saintifik : Mystus nemurusNama umum : River catfishIkan baung sentiasa menjadi antara spesies kegemaran bagi pemancing air tawar. Selain sesuai dijadikan hidangan, memancing baung juga mempunyai tarikan tersendiri. Ikan baung juga mempunyai duri yang tajam dan mampu mencederakan jika tidak berhati-hati. Duri sengat ikan baung terletak pada sirip dorsal dan juga sirip pektoralnya.KELIhttps://cdn.umpan.com.my/2021/02/sengat-keli-05_55_678361.jpgNama saintifik : Clarias spNama umum : Walking catfish, catfishIkan keli merupakan antara ikan yang sering dapat dilihat dan mudah dikenali. Selain dipancing, ikan keli juga menjadi antara spesies utama yang diternak sebagai sumber makanan. Spesies keli termasuk keli bunga, keli kayu dan keli Afrika mempunyai duri dan sengat pada bahagian sama iaitu sepasang duri pada sirip pektoralnya.

piao Publish time 8-2-2021 05:33 PM

PATIN

https://cdn.umpan.com.my/2021/02/sengat-patin-05_59_703059.jpg

Nama saintifik : Pangasius sp.

Nama umum : Shark catfish

Patin merupakan ikan tersohor dan terpenting di negara kita. Selain rasanya yang sedap, ikan patin juga mempunyai duri bersengat bagi mempertahankan dirinya. Duri tajam pada dorsal dan sirip pektoralnya mampu mencederakan jika tidak berhati-hati. Duri patin yang diternak biasanya tidak terlalu tajam jika dibandingkan dengan patin liar.

piao Publish time 8-2-2021 06:28 PM

PUYU

https://cdn.umpan.com.my/2021/02/sengat-puyu-05_01_910124.jpg

Nama saintifik: Anabas testudineus

Nama umum: Climbing perch, climbing gouramis

Ikan puyu tidak memiliki duri berbisa seperti ikan baung atau keli tetapi memiliki sirip yang keras dan tajam. Sirip dorsal yang menegak di sepanjang atas belakang badannya sering kali menimbul kerisauan pemancing apabila ingin menanggalkan mata kail dari mulutnya. Malah ketika disiang, sirip ini juga seringkali melukakan jari jemari.
Pages: [1]
View full version: Nindiaaa Ikan Air Tawar Yang Bersirip Tajam & Duri Berbisa


ADVERTISEMENT