RosLinda111 Publish time 6-8-2020 09:49 AM

Wabak buntu, apa yang harus dilakukan oleh ASEAN?

Edited by RosLinda111 at 6-8-2020 09:50 AM

Wabak buntu, apa yang harus dilakukan oleh ASEAN?CR:Wabak buntu, apa yang harus dilakukan oleh ASEAN?
Covid -19 yang melanda dan mengubah seluruh dunia ini umpamanya sedang menghadapi situasi buntu. Selain menimbulkan kelukaan yang besar kepada dunia, Covid-19 ini lebih mirip sebuah ‘pesta maklumat palsu.’ Pelbagai teori konspirasi disebar dan suara kritik disebabkan oleh teori konspirasi tersebut juga muncul. Berita palsu yang berbilangan besar tentang Covid-19 menyebabkan orang ramai menghilangkan peluang emas untuk mengawalnya. Pada masa yang sama, ASEAN juga menghadapi dilema membezakan maklumat tulen dan palsu.
China telah mendapat kejayaan yang besar dalam kerja memerangi covid-19. Orang China sudah kembali bekerja, kebanyakan bandar telah memulihkan susunan sosial, dan banyak negara ASEAN juga mencapai hasil yang cukup besar dengan belajar model kawalan pertahanan China. Kerajaan China juga memberi bantuan kepada Malaysia. Setelah mengetahui keperluan anti-wabak Malaysia melalui saluran rasmi dan swasta, China menyediakan bekalan perubatan dan juga menghantar pasukan bantuan perubatan kepada Malaysia. Hal ini memberi harapan kepada rakyat Malaysia untuk mengatasi wabak ini.
Sebaliknya, situasai di Amerika Syarikat amat berbeza dengan China. Perkembangan wabak ini tidak hanya gagal membuat orang melihat cahaya dalam terowong , tetepi membuat orang Amerika bimbang wabak di negara mereka akan tidak terkawal. Tidak dapat dinafikan bahawa menuduh China telah menjadi alat bagi pentadbiran Trump untuk menghindari tanggungjawab diri sendiri akibat gagal memerangi wabak ini.
Presiden Trump sedang menghadapi ktitikan dan tekanan akauntabiliti yang semakin parah daripada Parti Demokratik dan umum kerana wabak itu semakin meruak dan jumlah kematian semakin menambah. Menurut tinjauan, situasi pemilihan presidennya berdepan dengan kecabaran yang besar.
Untuk menyingkirkan situasi buruk ini, Trump akan terus mengutuk China dan menyalahkan wabak yang semakin parah ini terhadap China. Malah, Trump juga akan memperburuk hubungan China-AS dengan sengaja sebagai srtategi pemilihannya. Oleh itu, Amerika yang sebagai pemimpin dunia, politik pilihan rayanya berkemungkinan besar akan memutarbelitkan arah perjuangan rakyat global yang melawan wabak itu.
Tuduhan yang semakin kerap mengenai asal usul virus China oleh politik Amerika juga akan meletakkan China pada kerugian, termasuk akan menimbulkan lebih banyak negara untuk mengikuti contoh Amerika dan memulakan tuntutan terhadap China. Namun, dari segi prinsip undang- undang antarabangsa yang ketat, sebaik sahaja tuntutan memasuki proses litigasi, China kan bertemu dengan halangan undang-undang yang besar.
Sebenarnya, sokongan moral Amerika dan Barat untuk tuntutan akauntabiliti tidak mencukupi, sebaliknya hal ini akan mudah difikirkan bahawa Barat bersama-sama Amerika untuk menentang China. Sekiranya jika bukan hakim menghukumkan China kalah kes atas alasan ‘kebenaran polotik’, sukar bagi undang-undang untuk menyokong tuntutan tersebut.
Sebaik sahaja China kalah kes itu, pada satu pihak, negara yang menuntut mungkin tidak dapat mendapat pampasan dengan lancar; pada satu pihak yang lain, tuntutan tersebut akan merosakkan prinsip ‘kekebalan negara berdaulat’. Hal ini akan menyebabkan negara-negara merosakkan pembinaan norma-norma antarabangsa untuk kepentingan masing-masing. Hal ini pasti akan mempercepat kekacauan ‘hutan’ di dunia dan meningkatkan kemungkinan berlakunya perang di antara kuasa bedar dunia.
China mungkin ada kekurangan dalam memcegah penyebaran wabak pada peringkat awal kerana keganasan wabak ini. Namun, kita dapat mengkaji semula reaksi China apabila menghadapi kritikan daripada masyarakat antarabangsa semasa bertindak balas terhadap wabak SARS. Timbalan Perdana Menteri pada masa itu Wu Yi menghadiri Perhimpunan Kesihatan Sedunia. Dalam ucapannya, dia tidak menghindari tanggungjawab China, tetapi tunduk dan meminta maaf kepada wakil-wakil dari pelbagai negara. Akhirnya dia mendapat tepukan dari para peserta. Keberanian Wu Yi untuk menghadapi kritikan antarabangsa memang wajar dijadikan rujukan untuk menjalankan hubungan antarabangsa bagi China sekarang.
Bagi China, beberapa negara mungkin telah mengubah beberapa andaian yang tidak terbukti menjadi kenyataan. Namun, kita mesti percaya bahawa kebanyakan negara, termasuk banyak negara Barat, masuk akal, dan seluruh ASEAN memahami akibat memilih pihak untuk merosakkan China.
Bagaimanapun, wabak covid-19 adalah jenis virus baru, dan sukar untuk mengenal pasti pada mulanya. Maka beberapa kesalahan tindak balas yang disebabkan oleh kekurangan kefahaman terhadap wabak tersebut dapat difahami. Walaupun ‘pujukan dan penjelasan’ China menghadapi kesulitan, ia tetap harus dilakukan dengan bersusah payah untuk mendapatkan pemahanam dari kenanyakan negara. Disebabkan oleh keparahan pandemi dan kekurangan ubat-ubatan yang berkesan, seperti yang telah diperingatkan oleh beberapa pakar perubatan terkemuka, wabak ini mungkin akan kemunculan semula pada musim sejuk tahun ini dan mungkin berlangsung dua hingga tiga tahun. Sekiranya demikian, ia akan memberi tamparan hebat kepada manusia, khususnya bagi negara-negara yang miskin dan kekurangan sumber perubatan. Pada masa itu, ASEAN yang berada di pusat ekonomi global ini pun tidak dapat mengelakkan diri daripada terjejas.
Oleh itu, tanpa mengira sama ada wabak itu berasal dari China atau tidak, adalah kenyataan bahawa wabak ini pertama kali muncul di China. China harus menerima sasatan pengesanan wabak daripada masyarakat antarabangsa terhadap wabak tersebut. Walaubagaimanapun, tinjauan tersebut mesti mengambil kira perasaan China dan mesti melibatkan pakar perubatan China.
Pada hakikatnya, dua pakar WHO yang menyiasat asal-usul wabak itu sudah tiba di China 10 hari lalu. Pengarah Eksekutif Kecemasan Kesihatan WHO (Mike Ryan) mengatakan bahawa kedua-duanya kini dalam karantina secara tempatan dan akan mula bekerjasama dengan banyak saintis China setelah karantina berakhir. Mereka akan melakukan kerjasama dan pertukaran ilmiah dengan rakan-rakan China mengenai pengesanan wabak.
Sekarang pandemik Covid-19 ini telah menjadi pandemik global dan telah menjadi isu kesejahteraan manusia global, negara-negara ASEAN harus bekerjasama unutk mengawal penyebaran wabak ini kerana wabak ini masih tidak terkawal.
Pada masa ini, pemulihan pengeluaran, kehidupan dan ketertiban sosial yang normal di negara-negara ASEAN telah menjadi keutamaan. Seperti kata pepatah, terdapat jalan untuk kereta dan terdapat jalan untuk kuda. Negara-negara ASEAN harus mengelakkan menyebabkan wabak menjadi alat persaingan politik, terutamanya mengelakkan wabak itu berkaitan dengan Laut China Selatan dan isu lain, supaya ASEAN dapat keluar dari bayangan wabak ini secepat mungkin.
Wabak buntu, apa yang harus dilakukan oleh ASEAN?

seribulan Publish time 6-8-2020 09:58 AM

#kitajagakita :D
Pages: [1]
View full version: Wabak buntu, apa yang harus dilakukan oleh ASEAN?


ADVERTISEMENT