vanilacup Publish time 2-8-2020 10:08 AM

Apakah itu konflik kehidupan

Edited by vanilacup at 5-8-2020 02:15 PM

Ini hujung dunia
Ini akhir zaman dimana segala yg normal dan fitrah berlaku seiring juga dgn yg abnormal dan pelbagai fitnah yg berleluasa

Manusia sgt struggle utk hidup dgn manusia lain tatkala mereka di aim, diserang, dikeji, direndahkan, diperli dicemburui, dibandingkan, diremehkan secara terbuka . Kadangkala tiada siapa yg diusik pun tetapi kerana reaksi muka dan sifat dingin (pendiam) atau tulisannya maka manusia itu dijadikan sasaran mudah utk segalanya.

Saya kira barangsiapa berjaya menahan diri atau berjaya dgn semua ujian di atas mudahlah dia ketika hari pembalasan di akhirat nanti..

Kita semua akan sangkut di sana kerana manusia dan itu yg paling utama pastinya bukan kerana diri kita sahaja sebab byk dosa kita dekat dunia ni kita buat dek kerana tidak tahan dgn sikap manusia lain.

Ini adalah rumusan sy bila melihat terlampau byk terjadi di hadapan, belakang ,kiri dan kanan kita serta diri kita sendiri melaluinya sampai nyawa terhenti.

Perjuangan dgn manusia ini semua tidak mudah dan i am still a loser untill now.
Sometimes i can go through but most of d time i will lose kadang2 utk perkara yg kecil pun.

But i have to write this to share my opinion and the way i want to lepaskan all this tekanan kerana konflik dgn manusia yg x habis2 ni.
Thia is a real war sebab konflik itu paling dekat bila berlaku dlm family sendiri juga org2 luar dan memang tiada penghujung nya...

KIM.K Publish time 2-8-2020 12:08 PM

Yang aku nampak tu kalau kita bijak kena show off sikit. Gabungan bijak dan sabar ni zaman sekarang orang tafsir sebagai bodoh

Itu jelah yang membuatkan aku terpaksa bagi pengajaran dan ambil tindakan. Buat masalah ni FREE dan si bodoh boleh join the heat sehinggalah ada consequence yang kena BAYAR. Once drama membabitkan wang, kita akan lihat ramai orang tak muncul. Semoga ambil sebagai teladanjohan-adx Publish time 4-8-2020 01:10 PM

https://res.cloudinary.com/istaid/image/upload/v1548843658/Post/Keggelisahan%20Seorang%20Mukmin_1548843658.jpg

adila39 Publish time 4-8-2020 09:48 PM

Its a tough choice actually TT. How to react.. so take a day, have your fav coffee or latte.. and next day come back and decide. See if the thoughts still remain d same. Then proceed.

mamarock Publish time 29-9-2020 11:52 PM

Pendapat mama, kenali kekuatan dan kelemahan diri kita terlebih dahulu. Pasti segalanya jadi lebih mudah dalam interaksi sosial.

Cuba gambarkan penilaian org sekeliling kamu terhadap kamu. Sama tak dengan penilaian diri ka,u sendiri terhadap diri kamu.

Bermula daripada penilaian ni lah kamu boleh tahu apakah karakter kamu dan kebolehan serta kekurangan kamu. Kekurangan itu boleh diolah mencadi salah satu kelebihan kamu dalam menghadapi sesuatu situasi.

Daripada sini, kamu blh menggunakan pengalaman, ilmu yang sedia ada dalam menganalisis sesuatu situasidalam membuat keputusan yang terbaik buat kamu.

Selebihnya setelah berusaha yang terbaik, percaya kepada yang maha esa, rujuk kepada dia dan sentiasa bersyukur in shaa Allah, ada ganjaranya.

Mungkin mula-mula agak susah tetapi apabila dah biasa, dapat mengeluarkan potensi diri kamu yang sebenarnya, orang akan mula sedar prinsip dan sifat yang kamu ada, mereka akan mula menghormati pandangan kamu dan hormati diri kamu.

Orang buat dosa balaslah sebolehnya dengan kebaikan maka kita berbeza dengan mereka.

RainbowPink Publish time 7-10-2020 03:30 PM

To me. Xpyh try hard utk dpt approval dr org lain. Just live ur life. Kita tau apa yg terbaik utk kita. Kita tau apa yg boleh happy kan kita. Cuma bila dlm hati kita terdetik rasa nk compete dgn org... Time tu kita akan hilang bahagia kita yg sebenar. Masa tu masalah yg xsepatutnya ada pon akan timbul. Mudahkan hidup kita. Org nak kata apa pon just ignore. Kata2 yg melemahkan kita ni boleh dtg dr segenap sudut. Kdg2 dtg dr family snd. Even ada yg dtg dr ibu snd pon. Klu jd mcm ni..., Ajar telinga utk masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Ajar hati utk ignore. Kebal. Xterasa apa. Smile. And dlm masa yg sama doakan family terdekat kita utk lembut hati. Jauhkan diri dr org2 yg suka melemahkan kita ni. Cth klu parent snd yg suka down kan kita. Keluar dr rmh. Duduk rmh sendiri. Maksudnya keluar dr environment yg xelok tu. Ssh nk hadapi mulut jht klu dtg dr kalangan family sendiri. Kene kental kan hati. At the end of the day.. , xde sapa yg dpt tlg kita melainkan diri snd. Sujud dan berdoa pada Allah itu pasti.

pekaba Publish time 8-10-2020 12:59 AM

Edited by pekaba at 24-10-2020 02:12 PM

Konflik dalamn bila kehendak > keperluan

Elle_mujigae Publish time 5-11-2020 11:54 PM

Konflik kehidupan berlaku bila tak dapat jawab soalan who are you? or who am I (kalau tanya diri sendiri)
Pages: [1]
View full version: Apakah itu konflik kehidupan


ADVERTISEMENT