"Cantik, Sayang Nak Makan" Special Dan Tular, Kek Gulung Mini Pelangi
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201911/25/115611uv6pwz7sp8ypwllz.pngCuti sekolah telah pun bermula. Cuti sekolah inilah masa yang paling sesuai untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan setelah masing-masing sibuk dengan aktiviti rutin harian.
Apa kata mak ayah dan anak-anak cuba buat Kek Mini Gulung Pelangi ini. Sangat comel dan cantik kek mini ini kan? Bila dihidangkan memang sekelip mata hilang jadi rebutan tetamu.
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201911/25/114027g8kkkvivvvj5eixj.jpg
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201911/25/114027olljpsnjpgl1oiez.jpg
Bahan A :
[*]6 biji telur gred A
[*]200 gram gula castor
[*]1 sudu besar ovalate
[*]½ sudu kecil garam
[*]sedikit esen vanilla
Bahan B :
[*]200gram tepung gandum
Bahan C :
[*]150gram minyak masak
[*] 60gram santan kotak
Cara-cara :
1) Putar bahan A hingga kembang gebu.
2) Masukkan bahan B sedikit Demi sedikit. Putar hingga sebati.
3) Off mixer. Masukkan minyak & santan. Kaup balik dengan senduk aje.
4) Gris loyang.
5) Bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Dengan berat 150gram setiap adunan. Letak pewarna merah, oren, kuning, hijau, turquoise & ungu.
6) Kukus adunan ikut turutan. Setiap 1 lapisan 8 minit. Untuk kukusan lapisan terakir lebihkan masa 15 minit untuk masak sekata.
*Kukus adunan dengan warna ungu dahulu. Ulang langkah 6 bagi setiap warna hingga habis adunan.
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201911/25/113859gai4j3lpxs3dvgdy.jpg
7) Keluarkan kek yang telah masuk daripada loyang. Sejukkan.
8) Trim / kemaskan bahagian tepi-tepi kek dahulu.
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201911/25/113930ceogbzooww77wxum.jpg
9) Putar fresh cream (value pride) hingga soft peak.
11) Pipingkan fresh cream ke atas kek yang telah dipotong nipis dan gulungkan (rujuk gambar)
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201911/25/113930qtw21tyg8wobyzzf.jpg
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201911/25/114027ek4r4zg6gt9frls8.jpg
Selamat mencuba.
Nota :
1. Resipi ini memang tidak menggunakan baking powder @ soda bicarbonate.
2. Semasa keluarkan dari pengukus terus terbalikkan kek dan hati-hati kerana kek panas.
3. Potong nipis-nipis dalam anggaran 0.5cm untuk mengelakkan kek patah/pecah semasa digulung.
4. Untuk elakkan patah/pecah masa menggulung gunakan kain lembab.
5. Setiap kali bubuh adunan hentakkan loyang dahulu supaya takde ruang udara di dalam kek untuk mengelakkan struktur kek berlubang dan cantik semasa digulung. - CARI
Kredit - Ain Kamis
Resepi Asal - Aznie Khasri ada jual online ke? Yum.. Yum.. Yum.. Kalau ada cicit tok boleh la main masak2 dgn dia.. Ni takkan nak main masak2 dgn bibik ;P Cantiknya kek. Buat gift pun cantik ni. Fuh.. The amount of food coloring Kalo iols buat xde sape nak makan;P;P errrm...warna warni jugak la yang kuar nanti... Pewarna tiruan banyak beno verra nanti mesti keluar kaler2 jugak kan ;P Beli je lah senang ;P iols tak berapa nak rajin kihkih oih cik Kak.....ya Allah bukan sayang nak makan tapi TAKUT nyer NAK MAKAN PEWARNA SEKANDAQ
my god,who woul dbe insane enough to eat this? i am so sorry pewarnatu kalau organic based plant based okay but kalau memang pewarna aiyoooo tak payah makan nanti panggil bini i cuba ;P
Setuju, banyaknya pewarna dia huhu Nampak sedap..But food coloring tu sis.. :sweat3:
Pages:
[1]