MoonRise Publish time 12-7-2019 09:14 AM

Kongsi tips untuk hilangkan rasa mual ketika hamil

Salam semua.

Sis baru 7 minggu pregnant and ini kehamilan pertama.
Siapa2 yang pernah rasa pening2, and mual2 ketika awal kehamilan, sudi sudikan lah share tips untuk hilangkan rasa tu.

Saya tak muntah. Tapi rasa pening, mual tu sentiasa ada kecuali bila dah terlelap.
Kadang2 tak tahan jugak. Dengan nak mengadap keja kat ofis, nak urus rumah lagi.
Alhamdulillah, husband faham and banyak membantu kat rumah.

Tapi, still rasa mcm tak selesa sangat. Kadang2 sakit kepala.
Risau jugak darah tinggi, sebab arwah ibu ada penyakit tu.
Bila cek tekanan darah, alhamdulillah normal lagi.

So, boleh tak hakak2 share tips nak hilangkan rasa mual, pening nie.
Rasa macam mabuk laut plak. :lol:
Asam pon dah makan. Kejap je la ok nya.

manehnya Publish time 12-7-2019 09:32 AM

sy dulu cium kulit limau sunkist, pastu makan buah tu tiap2 hari...

MoonRise Publish time 12-7-2019 12:20 PM

manehnya replied at 12-7-2019 09:32 AM
sy dulu cium kulit limau sunkist, pastu makan buah tu tiap2 hari...

Totally boleh hilangkan rasa mual tak?

manehnya Publish time 12-7-2019 02:57 PM

MoonRise replied at 12-7-2019 12:20 PM
Totally boleh hilangkan rasa mual tak?

boleh cuba, lain orang lain caranya.. mgkin sesuai , mugkin jugak tidak

bg saya kurang la sikit, boleh la survive sampai trim 2


e-chah Publish time 30-7-2019 12:19 PM

Saya pun baru masuk 7 minggu..pun mula rasa mual, weng sakit kepala. Tp sebab dah kehamilan ke4, mmg expect akan rasa camni. Cuma tula.. kena bertahan je la kan. Try2 makan asam sikit2, kena pastikan perut xkosong. Makan sikit2..gitu la. Minum susu2 lagi rasa loya, jd elakkan.

ReginaGeorge Publish time 26-8-2019 07:04 PM

Akak takda tips nak bagi. Sebab akak sendiri pon mual teruk. Takleh masak dalam rumah, rasa nak mati tau.. Kandungan akak pertama paling teruk, 7 bulan akak morning sickness. Husband akak hari2 makan kat rumah mil.. Sib baik mil paham. Tak sanggup nak lalui tu semua.

MoonRise Publish time 29-8-2019 10:39 AM

ReginaGeorge replied at 26-8-2019 07:04 PM
Akak takda tips nak bagi. Sebab akak sendiri pon mual teruk. Takleh masak dalam rumah, rasa nak mati ...

saya masak boleh lagi.

Tapi kadang2 takleh bau nasi putih, pening loya semua ada.
Nie dah masuk 2nd trimester. loya pening tak hilang lagi. :L

BlueRose99 Publish time 30-8-2019 11:15 AM

Orang kata cium kulit limau atau daun limau purut.

But as for me.. alhamdulillah sepanjang mengandungkan anak Hakak tak mabuk, loya atau muntah even sekali pun. Cuma peliknya Mr Husband yg alami loya2 dan muntah..
Pages: [1]
View full version: Kongsi tips untuk hilangkan rasa mual ketika hamil