Resipi Tauhu Masak Sambal Sedap, Hanya Ambil Masa 5 Minit!
Jika anda seorang yang berkerjaya dan tiada masa untuk memasak secara 'grand' buat seisi rumah, mungkin boleh cuba resipi tidak sampai lima minit ini. Selain rasanya yang sedap, ianya juga amat mengenyangkan.Menelusuri laman Facebook Masak Apa Harini (MAHN), saudari Nur Asykeen telah berkongsi resipi tauhu masak sambal yang sangat sedap.
Kebiasaannya, tauhu akan dibuat sebagai masak tiram dan kali ini boleh cuba sedikit kelainan dengan masak sambal pula.
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201904/03/091507t49jw323j4gf2443.png
Langkah pertama, keluarkan tauhu dari plastik, bilas dengan air dengan berhati-hati supaya tidak berkecai dan potong mengikut saiz dikehendaki. Bulat atau petak, terpulang kepada cita rasa masing-masing.
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201904/03/092211g5jusemu58tht7md.png
Goreng dengan telur
Ambil dua biji telur, tambah sedikit perasa dan garam. Masukkan tauhu ke dalam telur dan rendam sekejap. Kemudian, goreng sehingga kekuningan. Ratah pun dah sedap!
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201904/03/092447i5ioios8aao7vc8i.png
Resipi Masak Sambal
Untuk resipi masak sambal, mudah sahaja. Rendam 10 tangkai cili kering buat seketika. Kemudian, kisar bersama bawang merah (dalam 10 biji), bawang putih dan halia.
Kisar hingga halus dan tumis hingga minyak.Dah garing cili tersebut, masukkan tauhu yang telah digoreng sebelum tambah sedikit serbuk perasa dan garam. Kacau hingga sebati.
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201904/03/092814gn9gzj5zfo6pyk8b.png
Siap!
https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201904/03/092930ij65yzo9rcj9rdlj.png
Dah siap tauhu goreng masak sambal. Anak dan suami pasti suka. Selamat mencuba! - CARI
nak try la buat balik ni Tahu ni iols selalu buat sup je.. sedap.. Okay boleh cuba ni sedapnyeee Sedapnyer...selalu goreng manja2 dan masuk dalam sup sayur je selalu masak sambal telor je, boleh la try menu baru Tauhu jepun kan orang panggil ni,hahaha..sedap ni,selalu buat sup sayur je..nanti boleh cuba resepi ni nk buatlh esk..sedap plak nmpk boleh cuba ni tq share resepi..sblm ni biasa buat sup telur jer.letak carrot dgn kentang:) Selalu masak dengan oyster sauce je..
Boleh la try lepas ni... Sedap nya! lapar terus..kene buat ni.. wow...mcm sedapppp je...
boleh la try...da naik jemu tak tau nak msk ape dap ermmmmmmmm ainnidzan replied at 3-4-2019 05:22 PM
selalu masak sambal telor je, boleh la try menu baru
kannn...
i pun baru tau...tapi kalau guna tauhu yg empat segi tu, tak sedap le kut
Keisha_izara replied at 4-4-2019 12:21 AM
Tauhu jepun kan orang panggil ni,hahaha..sedap ni,selalu buat sup sayur je..nanti boleh cuba resepi...
i pun panggil tauhu jepun
OrkedCattleya replied at 4-4-2019 08:43 PM
Selalu masak dengan oyster sauce je..
Boleh la try lepas ni...
cer bg resepi dgn oyster sauce pulak
iznanaziz replied at 22-4-2019 03:49 PM
cer bg resepi dgn oyster sauce pulak
Bahan-bahan :
-Bawang putih
-Halia
-Sos Tiram
-Tauhu Telur (potong dan goreng)
-Cendawan Tiram
-Tepung Jagung
-Telur
Cara masak :
-Hiris Halia dan Bawang putih
-Panas kan 1 sudu minyak masak, tumis halia dan bawang putih hingga naik bau.
-masukkan air (ikut la banyak mana nak buat kuah banyak/sikit) dan didihkan
-masukkan sos tiram
-masukkan tepung jagung yang dah dibancuh dengan air.
-Bila kuah dah likat (ikut citarasa) masukkan cendawan tiram dan tauhu telur yang dah digoreng tadi
-perasakan dengan garam
-Akhir sekali masukkan sebiji telur. jangan terus kacau. Agak dah separuh masak baru kacau dan rata kan telur.
Siap!
Pages:
[1]
2