hasniey Publish time 20-2-2019 03:18 PM

Ada x petua halau kucing?

Ada sapa2 nk kongsi petua halau kucing?
Ai bukanlah benci kucing pon.tp sakit ati sbb dia g korek2 pokok yg ai tanam.pastu diorg g berak dlm pasu.abes mati pokok2 ai.xsempat rasa hasil tanaman sendiri.

Ai dh cuba dh yg letak air sirap tuu..tp xjd pon.

prettyuglybabe Publish time 20-2-2019 04:20 PM

gi daiso cari cat repellent..
pastu tabur kat tempat kucing suka membuang..
tapi bendanya pun busuk gak la :lol:

Andyscenes Publish time 20-2-2019 04:45 PM

Letak botol air, pastikan botol tu penuh air

hasniey Publish time 20-2-2019 04:46 PM

prettyuglybabe replied at 20-2-2019 04:20 PM
gi daiso cari cat repellent..
pastu tabur kat tempat kucing suka membuang..
tapi bendanya pun busu ...

Ala....busuk ke
Xke yg wangi2

hasniey Publish time 20-2-2019 04:47 PM

Andyscenes replied at 20-2-2019 04:45 PM
Letak botol air, pastikan botol tu penuh air

Dah try dah..
Pastu try jgk yg letak air sirap tu
Kucing buat bodo jeee,xtakut pon
G berak situ jgk

Andyscenes Publish time 20-2-2019 04:49 PM

hasniey replied at 20-2-2019 04:47 PM
Dah try dah..
Pastu try jgk yg letak air sirap tu
Kucing buat bodo jeee,xtakut pon


Letak batu je. Or letak arang

prettyuglybabe Publish time 20-2-2019 05:28 PM

hasniey replied at 20-2-2019 04:46 PM
Ala....busuk ke
Xke yg wangi2

dah dia buat benda tu berbau nak wat cam mana..
tapi bendanya akan hilang lama-lama..
dah hilang, then letak lagi repellent tu..
bentuk mcm cube..

matchstick Publish time 20-2-2019 05:34 PM

sediakan bekas dgn pasir utk diorg berak. xdelah diorg berak dalam pasu lg.

meteorspeed Publish time 22-2-2019 11:13 AM

prettyuglybabe replied at 20-2-2019 04:20 PM
gi daiso cari cat repellent..
pastu tabur kat tempat kucing suka membuang..
tapi bendanya pun busu ...

iols dah try buat tp tak jadik still berak jugak..maap la tt iols mencelah..iols pun mcm tt kucing manusia lain yg tak reti nak jaga..abis g berak rumah org lain.. mcm cibai si tuan nyer..perempuan tau andartu...geram iols

prettyuglybabe Publish time 23-2-2019 09:29 AM

meteorspeed replied at 22-2-2019 11:13 AM
iols dah try buat tp tak jadik still berak jugak..maap la tt iols mencelah..iols pun mcm tt kucing ...

nama pun binatang..
kadang tuan dah sediakan semua tapi terlepas jugak ke tempat org..
tapi tak perlu la nak hina orang lain andartu ke apa..
dah tuhan lom hantar rezeki jodoh utk dia..
maybe tuhan hantar ujian utk kita juga tengok sejauh mana kesabaran and toleransi kita dengan makhluk dia yg lain..
dan nampaknya kita gagal.. hehehe..

meteorspeed Publish time 23-2-2019 12:05 PM

prettyuglybabe replied at 23-2-2019 09:29 AM
nama pun binatang..
kadang tuan dah sediakan semua tapi terlepas jugak ke tempat org..
tapi tak ...

Dah nam nyer manusia uols, hilang sabar mesti ada..udah 6 tahun keje tetap bersih taik kucing org lain kt umah sendiri.. Hebat uols kalu boleh tahan..kucing bukan sekor 2 .. Dah gaduh ngan jiran pasal kucing dia berak merata tp still sengal..kucing dia pandai Plop tak duk dlm rumah..lepas merata.. Uols rasa spesis manusia mcm mana.iols nie kira baik tak g lempar taik depan umah dia. Balik keje penat penat tgk taik setepek depan pintu umah pas tue dah penat kena bersih taik Plop..hebat uols boleh tahan..walaupun dia bayar cukai iols pun bayar cukai sesama la menjaga keamanan..

prettyuglybabe Publish time 25-2-2019 07:47 PM

meteorspeed replied at 23-2-2019 12:05 PM
Dah nam nyer manusia uols, hilang sabar mesti ada..udah 6 tahun keje tetap bersih taik kucing org...

so far lepas lempar benda tu takde dah jadi..
and rumah i bukan kucing bertuan..
semua stray..

alam_maya Publish time 3-4-2019 05:03 PM

salam.. baru baca dr Siakap Keli..

KAEDAH MENGHALAU KUCING TANPA MENYAKITI

Halaman rumah saya memang menjadi tempat parkir kucing. Saya tidak meminati kucing namun tak sampai pula menyakitinya. Kesan cakar dikereta, motor, dan najisnya memang benar-benar menduga kesabaran.

Namun saya ingat ia ujian kesabaran.

Pesan saya kepada mereka yang meminati kucing, semestinya memelihara dengan haknya. Makanan dan kediamannya, najisnya serta yang bersangkutan dengannya agar tidak menyakiti jiran tetangga.

Jenuh mencari cara bagaimana harus dibuat dengan kucing. Nak dibuat yang bukan-bukan, Islam tidak benarkan.

Alhamdulillah bertemu juga satu cara yang baik dan tidak menyakiti kucing. Iaitu MENTIMUN BATANG. Rupanya kucing takut dan menjauhinya.

Cuba letak dimana.mana. insyaAllah kucing tidak akan datang dekat.

Sebabnya Wallahu a’lam. Saya tak tahu.
Selamat mencuba

Kredit: Ustaz Dr Muhammad Lukman Ibrahim

hasniey Publish time 3-4-2019 05:20 PM

alam_maya replied at 3-4-2019 05:03 PM
salam.. baru baca dr Siakap Keli..

KAEDAH MENGHALAU KUCING TANPA MENYAKITI


Mentimun batang tu timun sebiji tu ke?
Kucing xtakut laaa...kucing omputeh je kot yg takut smpai lompat2.kucing malaysia buat dekkk je

hasniey Publish time 3-4-2019 05:22 PM

prettyuglybabe replied at 20-2-2019 05:28 PM
dah dia buat benda tu berbau nak wat cam mana..
tapi bendanya akan hilang lama-lama..
dah hilang ...

U..ai dh beli ubat tu.bau xde la kuat pon.
Alhmdulillah.kurang sikit.dulu2 semua pasu pokok kene kacau.skrg dah xde dah.kdg2 je pokok kucai tu kene tido kan.syok agaknye tido atas pokok kucai.tp dah xde taik2 kucing

prettyuglybabe Publish time 3-4-2019 05:56 PM

hasniey replied at 3-4-2019 05:22 PM
U..ai dh beli ubat tu.bau xde la kuat pon.
Alhmdulillah.kurang sikit.dulu2 semua pasu pokok kene...

ok la tu.. dorang suka baring atas tanah sebab sejuk kot..

alam_maya Publish time 4-4-2019 05:11 PM

hasniey replied at 3-4-2019 05:20 PM
Mentimun batang tu timun sebiji tu ke?
Kucing xtakut laaa...kucing omputeh je kot yg takut smpai...

hahahhaha.. kalau tgk kt page fb siakap keli tu dia letak sebiji timun kt tmp kucing suka..

sy pernah beli cat repellent kt homedec.. tp yg tu spray utk tak bg kucing berak.. tp blh try la.. sebotol tu sy beli rm20

jagung5 Publish time 4-4-2019 05:20 PM

saya tgk kawan letak botol air yg air warna merah mcm sirap dkt tmpt kucing berak

hasniey Publish time 5-4-2019 02:53 PM

jagung5 replied at 4-4-2019 05:20 PM
saya tgk kawan letak botol air yg air warna merah mcm sirap dkt tmpt kucing berak

Xjd u...makin sakit mata tgok botol2 sirap sana sini

kakakOmes Publish time 22-5-2019 06:54 PM

Letak botol sirap tu 1/2 kucing takut tapi lama2 dia buat dek jer, pastu sirap merah tu jadi putih lagi lah takde kesan..iols pernah try mentimun kucim iols buat bodo jer like whatever, kucing kokesen jer takut:lol:
Pages: [1] 2
View full version: Ada x petua halau kucing?