noraidil_06 Publish time 11-1-2019 09:19 AM

Petua penjagaan kulit anak-anak remaja

Hello ibu-ibu gojes. & Dad too.

Smlm sembang2 dgn ank dara.
She is worried about her dahi yg naik semacam jerawat or rashes.
She is 13 this year. Anak dara nan seorang, ofkos maknye bimbang.

For now i just ask her too do double clenasing, scrub n skin peeling.

Tapi rase mcm nk introduce to her skincare range.tp mcm tatau nk intro apa.
Would u guys be a darling share mcm mn korang hadapi masalah anak-anak remaja ni.

Boleh cdgkan skincare & petua2 alami juga
Tq so much dr sy mak yg bimbang.

Gambar sekadar hiasan

noraidil_06 Publish time 11-1-2019 09:21 AM

Ni sy share contoh jerawat/rashes dahi.

NurAlia14 Publish time 11-1-2019 09:37 AM

Biarkn aje tu biase mcm kte dlu la..sbbnye aktif atau ade bf atau ala biase yg anak2 remaje ni la..nnt dh bsr dh kawen elok la tu iols dlu lg mcm peta tp skng kulit iols dh floles huhuhu

noraidil_06 Publish time 11-1-2019 09:47 AM

Edited by noraidil_06 at 11-1-2019 09:51 AM

NurAlia14 replied at 11-1-2019 09:37 AM
Biarkn aje tu biase mcm kte dlu la..sbbnye aktif atau ade bf atau ala biase yg anak2 remaje ni la..n ...

Hahahahhaha.
Lawak tau.
Bf x de lg kut. Duk terkinja-kinja.
Jenis mami mami mami

Beribear Publish time 11-1-2019 10:21 AM

Kadang2 iolss pon ada naik mcm ni.. But iolss punya more to white head atas dahi.. Yg iolss perasan kalau iolss kurang minum air, memang biji2 ni naik atas dahi.. So iolss minum air kurang2 2ltre setiap hari insyaAllah dlm beberapa hari akan hilang terus. Tp minum air 2ltre tu kena setiap hari

nazzse Publish time 11-1-2019 10:27 AM

Let it be dulu kak. Hormon baru nak tunjukkan diri. Cleansing is enough for now. Lagipun dia sekolah, panas, ruam panas pun boleh jadi.

Kita dulu pun mcm ni, cuci pakai sabun mandi je, dah besar tetap flowles jgk :D

noraidil_06 Publish time 11-1-2019 10:41 AM

nazzse replied at 11-1-2019 10:27 AM
Let it be dulu kak. Hormon baru nak tunjukkan diri. Cleansing is enough for now. Lagipun dia sekolah ...

Betul gak tu.
Skrg meletop pompom jua adanya

NurAlia14 Publish time 11-1-2019 11:04 AM

noraidil_06 replied at 11-1-2019 09:47 AM
Hahahahhaha.
Lawak tau.
Bf x de lg kut. Duk terkinja-kinja.


Xde bf maybe die ade crush sbb tu jerawat bnyk kua ala biase la tu khen

littleblossom Publish time 11-1-2019 01:20 PM

Skrg ni musim panas..kulit cpt berminyak..bykkan minum air

yokoono Publish time 11-1-2019 02:33 PM

i plak sedari kecik jnis terpengaruh dgn kakak2 sedara yg da besar. Msa secondary school pun da start tepek putih telur kt muka, gel aloe vera tu semua.

Bg i penjagaan awal tu pnting jugak.. tp the best way, akak suruh dia control part makan. Avoid makanan berminyak n byk minum air putih.

I tgk kwn2 i yg xmakan pedas and byk minum air putih ni semua kulit cantik smpi ke besar.

moonbug Publish time 11-1-2019 02:45 PM

noraidil_06 replied at 11-1-2019 09:21 AM
Ni sy share contoh jerawat/rashes dahi.

Jerawat nasi eh ni

moonbug Publish time 11-1-2019 02:58 PM

Umur 13 macam awal sangat nak introduce macam-macam chemical products sis. Dengan hormon tengah menggelinjat (ada ke perkataan ni? :sweat3:) susah tu nak balance kan nanti. The best is to go the natural way.

Macam others suggested, make sure she drinks lots and lots of plain water (bebudak umur ni payah minum air, taunya nak air manis sejuk je :curse:). Make sure cuci muka 2x saja maximum sehari, jangan lebih-lebih. Paling penting cuci before tidur. Kalau terlebih cuci muka pun nanti kulit jadi terlebih kering lalu menghasilkan extra sebum untuk support lost moisture, jadi oily nanti kulit.

Banyakkan makan sayur dengan buah to get fiber. Eh nanti lah kalau teringat meols sambung, ada hal kejap ;P

Anyway my SIL masa form 1-5 berbiji-biji mukanya macam tu lah. Habis je sekolah, masuk kolej jumpa Dr Ranjeet kat SS tu, Dr bagi ubat for 6 months and cakap it's all due to hormones. When your hormones stabilize, it'll clear itself out. Memang betul, sekali je jumpa doc tu. Sekarang kulit flawless, sebiji butir apa pun takde, licin je. Dah jadi stewardess pun. So don't worry too much ok :)

intanumbrella Publish time 11-1-2019 05:59 PM

Buat yang basic tu je kak..sebab she baru nak membesar.. tapi kena jaga jugak..pkai yg remidy je...cth kunyit and yogurt..budak sejuk and argan oil...i pkai tu seminggu sekali..

little_sis Publish time 11-1-2019 07:47 PM

dulu2 skolah rendah, mak suruh basuh muka dgn air cucian beras je.. maklum le.. org susah mana nk beli brg2 kurang perlu.. mak kata air beras boleh buat muka jd cerah.. disamping suruh blaja masak nasik.. :D
skrg pun masih buat gak guna air beras ni.. bila google, mmg byk benefit air beras..

fishcracker Publish time 11-1-2019 09:33 PM

selain diet yang seimbang,tidur yang cukup,iol suggest product moogoo,tp dah lama tak beli..mungkin sekarang packaging n nama dah lain,

zu_nia Publish time 11-1-2019 09:46 PM

fishcracker replied at 11-1-2019 09:33 PM
selain diet yang seimbang,tidur yang cukup,iol suggest product moogoo,tp dah lama tak beli..mungkin...

Brand Moogoo nie famous di kalangan kawan2 i tuk Baby dorang yg sensitive dengan shampo bath yg biasa. Memang dorang cakap brand nie bagus. Baru tau ada untuk acne. Ingat kan product tuk baby jea hahahaha.

sehirkedi Publish time 11-1-2019 10:17 PM

Cuba buat masker dari:
1. Tepung beras dan sikit kunyit hidup(diparut). Sapu pada tempat bermasalah. Bilas dgn air bila dah kering.
2. Timundan kunyit. Parut Dan sapu pada tempat bermasalah. Biarkan 15 minit Dan bilas.
3. Rolled oat yg diletakkan sedikit air suam, Gaul dengan sudu sampai keluar kanji pekat Dan sapu kanjinya sahaja kat tempat ada jerawat. Biarkan sehingga kering Dan cuci.
4. Kacang hijau dikisar sehingga hancur dgn blend kering. Bancuh dgn sedikit air Dan sapu pada tempat bermasalah. Bilas dgn air setelah kering.

Kulit saya akan bermasalah bila makan produk tenusu, kafein Dan banyak ambil manisan. Selalunya saya akan buat mask no. 1 Dan no. 3.

Semoga anak dara sis pulih Dari jerawat...

asteruk2 Publish time 11-1-2019 11:11 PM

Petua ni elok kalau tanya pd org yg ada pengalaman.. dulu saya pernah ikut satu petua ni guna kulit kayu manis dan tepek kat dahi.. habis rosak kulit saya..

Sampai sekarang masih ada kesan.. kulit dahi saya nampak rosak dan warna tak sekata dgn bahagian kulit muka saya yg lain..

nasib baiklah tepek kat dahi je masa tu.. bila ingat balik rasa sedih sangat2 :(

LadyDiddy Publish time 11-1-2019 11:16 PM

Dulu I pun macam ni kak... sama dengan forumer kat atas tu my mom pun suruh basuh muka dengan air basuhan beras...dia tak bagi pakai facial cleanser sebab still young katanya.. rasanya ok je kot kalau akak nak suruh your daughter pakai facial cleanser tapi try la jugak air basuhan beras tu.. I sampai sekarang amalkan.. Alhamdulillah takde masalah kulit yg serius

Sharifah180175 Publish time 12-1-2019 09:02 AM

Hi Nora gud mrng
Pakai ini The Ordinary product.
Glycolic Acid.
My son pakai age 16 dah hilang jerawat small small teenage tu.
I sja try kat dahi my son malam satu hari tu dalam 24 hours kurang jerawat small small tu.
Glycolic acid ni like a very little exfoliator to our skin.
Glycolic acid use only PM.


I oso pakai. With skin regime lah The Ordinary product. My skin hilang pigmentation faded kurang. My eyes contour more better. Fine lines kat lips pun ansur kurang.
Caffeine Solution (eye serum)
Use AM and PM
Alpha Arbutin (serum)
Use AM and PM
Natural Moisturising Factors + HA
Use AM and PM
(must use moisturiser lepas serum to lock moisture kat face kita. if pakai serum only no combination jadiny serum tak effective)




I tepekkan gambar The Ordinary skin regime I. Glycolic i dah beri my son bwk balik asrama.



Now nk beli lain.

Product ni mmg effective from day one I pakai. If nak try googlelah. Beli online.
Pages: [1] 2
View full version: Petua penjagaan kulit anak-anak remaja