cyberdad Publish time 20-12-2018 09:15 AM

PERSEDIAAN RAWATAN KEMOTERAPI KANSER PAYU DARA & SERVIK

Edited by cyberdad at 25-12-2018 06:35 PM

Berikut adalah beberapa tips/petua persediaan untuk para wanita yang akan menjalani rawatan kemoterapi kanser payu dara dan servik atau apa jua jenis perawatan yang melibatkan proses kemoterapi mau pun radioterapi, selain info bagi memahami lebih lanjut Pro dan Kontra Kaedah Rawatan Kemoterapi ini. Kemoterapi adalah salah satu rawatan yang disarankan untuk pesakit kanser. Apabila kanser didiagnosis, doktor akan mengambil langkah rawatan yang diperlukan, dan pesakit mesti segera memutuskan proses penyembuhan yang akan dilakukannya. Kemoterapi sendiri adalah rawatan masa dan tenaga. Menjalankannya berkali-kali sepanjang tempoh masa dan kesan sampingan kemoterapi itu sendiri pastinya bukan perkara yang ringan. Terdapat beberapa persediaan yang boleh anda lakukan sebelum kemoterapi.

1. Ujian Darah Standard
Doktor anda akan merujuk kepada ujian darah untuk rawatan kemoterapi. Ini perlu dilakukan sebagai nota awal dan untuk memastikan tubuh anda bersedia menjalani kemoterapi. Menurut Dr. Chabner Thompson, MD, MPH, ahli onkologi radiasi dan pengasas Best Friends for Life, yang dipetik oleh Health Everyday, mengetahui tahap darah boleh menjadi parameter untuk mengukur kejayaan kemoterapi, sama ada rawatan yang dijalankan adalah berkesan atau tidak, atau memerlukan ubat tambahan untuk membunuh sel-sel kanser.Ujian darah ini akan mengukur bagaimana darah bertindak balas terhadap kemo. Kemoterapi boleh memusnahkan kanser, tetapi ada kesan sampingan lain yang perlu diukur dalam darah seperti samada terdapat kesan pada fungsi sampingan di hati, buah pinggang dan jantung.

2. Ujian Radiologi
Terdapat beberapa jenis seperti ujian ultrasound, X-ray, MRI, scan CT dan PET. Ujian ini biasanya dilakukan sebelum, semasa dan selepas kemoterapi. Masa yang diperlukan untuk menjalani ujian ini tidak pendek, ia mengambil masa agak lama untuk menunggu. Menurut pendapat Dr. Chabner Thompson, yang terbaik adalah untuk membawa sesuatu yang boleh membuatkan anda berasa selesa sambil menunggu waktunya. Anda harus bersabar kerana ujian ini dilakukan berulang kali selepas beberapa kitaran. Ujian ini perlu dilakukan untuk mengukur tindak balas terhadap rawatan yang dijalankan.

3. Pemeriksaan Gigi
Pemeriksaan pergigian adalah sangat penting untuk dilakukan agar tanda jangkitan yang mencetuskan komplikasi dapat diketahui. Apabila kemoterapi bermula, anda boleh mula menggunakan baking soda dan air hangat sebagai sebahagian daripada rutin pembersihan pergigian anda. Institut Kanser Kebangsaan mengesyorkan ¼ sudu teh baking soda dan 1/8 sudu teh garam dalam 1 cawan air. Ini dilakukan untuk menangkis luka kanser apabila kemoterapi bermula. Anda juga harus menggunakan ubat gigi yang tidak mengandungi natrium lauril sulfat, kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan mulut. Sesetengah orang yang menjadi kemoterapi mengalami mulut kering. Di samping itu, minuman keras yang mengandungi Biotene dapat membantu meredakan sensasi yang menyakitkan.

4. Penilaian Podiatrik
Kemoterapi boleh menjejaskan kuku dan kulit yang boleh menyebabkan jangkitan. Sekiranya anda mengalami masalah peredaran darah yang kurang baik, diabetes, dan keadaan kesihatan lain yang berkaitan dengan kaki atau penyembuhan luka, anda harus menjadualkan penilaian dengan pakar.

5. Keperluan Rehat
Anda akan memerlukan rehat selepas menjalani proses kemoterapi, kerana kemoterapi boleh membuat anda letih dan lesu. Luangkan sedikit masa untuk menjadikan diri anda sihat dan kuat lagi. Kelemahan juga disebabkan oleh ubat kemoterapi yang menyebabkan penurunan darah. Apabila terdapat penurunan dalam darah, tubuh anda terdedah kepada jangkitan, jadi anda perlu berehat untuk memulihkan imuniti badan anda. Di samping itu, anda juga perlu menjauhkan diri dari orang yang mengalami jangkitan. Virus boleh menyebabkan implikasi serius apabila darah anda rendah.

6. Ketahui Kesan Sampingan Kemoterapi
Anda perlu bertanya tentang kesan sampingan yang akan anda alami semasa dan selepas kemoterapi dengan doktor anda, jadi anda boleh menjangkakan sebelum rawatan bermula. Jika rawatan menyebabkan ketidaksuburan, anda mempunyai pilihan untuk menyimpan sperma atau telur untuk masa depan. Jika kemoterapi membuat kehilangan banyak rambut, anda boleh mempersiapkan cara untuk menutupinya.

7. Rancang Aktiviti Harian
Seperti yang dijelaskan di atas, anda memerlukan rehat yang mencukupi selepas kemoterapi. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda tidak boleh bergerak seperti orang lain. Apa yang diperlukan adalah mengawal gaya hidup supaya kemoterapi berjalan lancar. Anda masih boleh kembali ke aktiviti anda selepas memperoleh semula tenaga anda. Adalah idea yang baik untuk memberitahu doktor tentang berapa banyak kemoterapi yang mempengaruhi aktiviti harian anda.

Walau bagaimanapun, memang sukar untuk meramalkan apa yang dirasakan. Anda boleh meminta doktor anda untuk kemoterapi, jadi anda boleh membuat rancangan untuk anak anda, kerja, haiwan peliharaan dan komitmen lain.

Persiapan Mental Dan Emosi
Kesan kemoterapi tidak hanya fizikal. Menurut Paul Hokemeyer, PhD, JD, seorang ahli terapi keluarga berlesen di Manhattan yang dinamakan Health Everyday, yang mesti disediakan sebelum kemoterapi adalah intelektual, emosi, dan fizikal.

Apabila menyediakan secara fizikal, anda perlu mengubah gaya hidup anda seperti rehat, diet sihat, dan senaman, supaya anda boleh memulakan kemoterapi dalam keadaan yang kuat. Walaupun secara intelektual, tumpukan fikiran anda ke arah yang positif, mengenai kesihatan dan penyembuhan, bukan dalam sisi yang negatif. Dari sudut emosi, anda harus mendapatkan sokongan daripada komuniti dan orang yang membolehkan anda untuk menyatakan rasa takut dan risau. Sokongan dan kasih sayang dari keluarga, sahabat, saudara dan kumpulan tertentu dapat membantu proses penyembuhan.

Walau bagaimanapun, anda mungkin sukar untuk mengatakan apa yang anda rasa kerana anda tidak mahu membuat orang yang anda sayang ikut merasa cemas. Mungkin dengan cara mengenali orang yang telah sembuh dari kanser hasil rawatan kemoterapi ini dapat membantu anda teruja dan tetap positif.


Baca juga Pro Dan Kontra Kemoterapi Dan Penyelesaian Alternatif Yang Amat Membantu

Pautan berkaitan (FB)

Pages: [1]
View full version: PERSEDIAAN RAWATAN KEMOTERAPI KANSER PAYU DARA & SERVIK


ADVERTISEMENT