Nfikri98 Publish time 6-7-2018 11:15 AM

Saman tiada lesen memandu di mahkamah trafik

Saya nak tanya kalau saman tiada lesen memandu di mahkamah jpj selalunya dalam lingkungan berapa yeee. Termasuk saman insuran tak cover. Terima kasih

Andyscenes Publish time 6-7-2018 11:30 AM

Saman lesen xde rm300, naik mahkamah mmg tak boleh kurang. Cuma roadtax je boleh minta kurang. Paling2 kau kena byr rm500 je

Nfikri98 Publish time 6-7-2018 11:49 AM

Andyscenes replied at 6-7-2018 11:30 AM
Saman lesen xde rm300, naik mahkamah mmg tak boleh kurang. Cuma roadtax je boleh minta kurang. Palin ...

Oouh macam tu ea. Saman takde lesen tu dia mmg fix yee harga nyeee. Terima kasih untuk info

Clan204 Publish time 6-7-2018 12:51 PM

tp standby la rm900, lesen, insurance dgn roadtax... nh kalau mejistret mmg bemgis tak nak kurang ... hahaha.. kalau dpt kurang kira luck ts la

natriz Publish time 6-7-2018 01:28 PM

kalau saman tiada lesen PDRM sama ke jumlah denda rm300 tu? Saya pun kena saman tiada lesen memandu..ada sesiap tau?

tempur Publish time 9-7-2018 02:10 PM

percaya sangat la apa org kat atas tu kata..kalau masuk mahkammah saman boleh dikurangkan jika alasan bagus diberikan.. mengaku salah dasn minta kurangkan saman kerana ....(cari lasan sendiri la)

ketam_batu_jr Publish time 30-7-2018 01:38 PM

Pada kertas saman mesti ada tulis kena naik mahkamah kat mana-mana kan? Call mahkamah tersebut atau walk-in, cuba tanya staf di pejabat mahkamah berapa biasanya kompaun majistret jatuhkan untuk kes tiada lesen (tamat tempoh pun kira tiada lesen juga). Boleh kurang atau tidak bergantung kepada alasan anda dan ketegasan majistret.

Pengalaman peribadi aku (kena dengan trafik dan bukannya JPJ), kerani di pejabat mahkamah majistret KKB nasihatkan aku supaya standby RM1 ribu. Memang itu yang majistret jatuhkan kompaun. Merayu pun (alasan aku tak power kot) tak jalan.

Standby duit siap-siap sebelum majistret jatuh hukum. Kalau belum berduit, minta pejabat mahkamah re-scheduled tarikh masuk mahkamah.

Harap membantu.

kimiboi Publish time 26-11-2018 06:38 PM

ketam_batu_jr replied at 30-7-2018 01:38 PM
Pada kertas saman mesti ada tulis kena naik mahkamah kat mana-mana kan? Call mahkamah tersebut atau...

kalau roadtax dengan insuran ada macam mana pulak sebab aku kena saman tetinggal lesen kat dompet lama

izamasha Publish time 19-12-2018 03:10 PM

nak tanya ..anak saya kena saman sbb xde lessen memandu
berapa saman dikenakan
adakah pemilik kereta ibu nya dikenakan juga

tq

albert01 Publish time 14-11-2019 12:38 PM

Saya bayar makhmah 400 jakatas kesalahan tidak ada lesen menandu nC bulan 6 tahun 2019waktu saya bawa 1k jak itupun makahmag suruh bawak 1k......kalu kesalahan tidak ada lesen dan insiuran rontax itu lain ceritan 2klah kena stembay

ally9970 Publish time 15-11-2019 05:24 PM

magistrate - adakah anda mengaku bersalah?

OKT - saya mengaku tuan hakim

magistrate - ada apa2 anda nak kata sebelum saya jatuh hukum?

OKT - saya nak merayu untuk kurangkan hukuman

magistrate - dum!! ketuk tukul dan jatuhkan hukum

ahzakhuzaimi Publish time 20-11-2019 03:18 PM

albert01 replied at 14-11-2019 12:38 PM
Saya bayar makhmah 400 jakatas kesalahan tidak ada lesen menandu nC bulan 6 tahun 2019waktu saya ...

saya nak tahu jugak apa prosedur dia. sebab saya baru kena saman dengan polis trafik bulan lepas.
berapa ye saya kena standby ? mahkamah kata maksimum saman 300... betul ke

ahzakhuzaimi Publish time 20-11-2019 03:20 PM

saya ada saman tiada lesen memandu baru baru ni kena dengan polis trafik... dalam bulan lepas la . agak2 berapa ye yang saya perlu standby.. sebab saya call mahkamah diorang suruh standby 300 sebab kadar maksimum rm300 . tolong saya hahaha saya buntu dah takut gila ni. takut mahal

aliyanjhh Publish time 1-1-2020 12:57 AM

ahzakhuzaimi replied at 20-11-2019 03:20 PM
saya ada saman tiada lesen memandu baru baru ni kena dengan polis trafik... dalam bulan lepas la . a ...

hi saya baru je selesai saman tiada lesen memandu dan saya bawah umur. Saya kene saman pada bulan 10 saya ada lesen tapi dah tarikh luput jadi polis trafik tu saman dengan alasan tiada lesen memandu jadi saya hanya akur tiada negotiate and mmg salah saya x check so skrg ni klu tiada lesen memandu je mmg naik mahkamah so saya kene pegi mahkamah majistret untuk saya bayar denda tapi saya ni bwh umur sbb saya baru 17 tahun klu bwh umur penjaga kene ada skali and klu kes bwh umur dia buat paling last skali sbb tertutup xde org lain leh dgr so nk share tips sikit klu pegi mahkamah tu pki la pakaian yg elok as first impression untuk tuan majistret tu and ngaku jela bersalah and denda yg pendakwa raya kata xkurang RM300 and x lebih RM1000 tp klu rayuan kita munasabah and blh di pertimbangkan insyallah tuan majistret tu blh kurangkan denda.

mhdzul99 Publish time 8-1-2020 01:39 AM

Bolehkah kalau datang mahkamah sebelum tarikh yang ditetpkan? Kesalahan tiada lesen.

saviour_09 Publish time 10-1-2020 04:22 PM

mhdzul99 replied at 8-1-2020 01:39 AM
Bolehkah kalau datang mahkamah sebelum tarikh yang ditetpkan? Kesalahan tiada lesen.

kalo di kuantan, nop tak boleh

lain2 mahkamah, atas budi bicara pihak yg menyaman & mahkamah

hazrishaari Publish time 4-2-2020 04:26 PM

Saya bru balik dri mahkamah tdi, datang gi pejabat polis trafik dia suh dtg balik tarikh yg tertera kt surat saman, pastu polis tu kata standby 700 max 2 K tk tau la polis tu kencing ke ape , persoalannya sekarang ni , boleh tk sye dtg tk ikut tarikh kt surat saman tu? Dtg bulan depan ke , kene saman mase bulan 1 .

Lagi satu berapa saman tiada lesen memandu ni sebenarnya ? Saye pun pening ade yg kata 300 ade yg kata 700 ? Yg polis tdi kencang kata 700 minimum max 2 k. Roadtax insuran semua ada.

Tolong ya sesapa yg arif psl ni first time kene saman ni prosedur pejadah ni saya tk faham sangat.



hazrishaari Publish time 4-2-2020 04:29 PM

Kalau bagitau hakim alasan tk munasabah macam mana pulak ek dia markup saman ke camne ?

Adlie_lie Publish time 14-3-2020 03:52 AM

Kalau naik mahkamah sebab saman baru tiada lesen memandu, then saman lepas2 yang dh blacklist akan dibangkitkan juga ke atau hakim cuma sebut kes kita yg baru tu je?

Rodzikarbe Publish time 14-5-2020 06:24 PM

hazrishaari replied at 4-2-2020 04:26 PM
Saya bru balik dri mahkamah tdi, datang gi pejabat polis trafik dia suh dtg balik tarikh yg tertera...

Aku ada saman jugak kena naik makhamah tapi aku lama tak pergi . So kalau aku nak pergi berapa ye aku kena bayar ?
Pages: [1] 2 3
View full version: Saman tiada lesen memandu di mahkamah trafik