MsLadyBos Publish time 4-7-2018 04:28 PM

Supplement ketika mengandung

Salam semua...

Nak tanya pengalaman ibu2 semua. Dulu or sekarang semasa mengandung, korang makan apa jer sebagai supplement tambahan selain daripada ubat yang di bekalkan doktor?

Pastu, sekarang ni sy ada makan pramilet. Dalam pramilet kan ada sekali iron dan kalsium. Kalau sy nak makan pil kalsium lagi, boleh ke? x overdose ke?

Tu je..Thank You:)

nut.legacy Publish time 5-7-2018 11:16 AM

mcm i amik je addtional calcium as prescribed by the doctor sbb i selalu sakit badan. tu indicate lack of calcium. susu pn better cari yg kurang sugar

xdielzx Publish time 8-7-2018 06:24 PM

obimin n folic acid

coops21 Publish time 11-7-2018 02:19 PM

Obimin and folic acid je..and pomegranate too!

carly_lah Publish time 16-7-2018 09:53 AM

obimin utk yg x de masalah... kalau ada masalah kurang darah, amik iberet... minum susu segar utk kalsium... lagi healthy....

fleurdelis Publish time 17-7-2018 01:48 PM

Iberet n folic acid. Tapi after 4 months started taking Neurogain jugak as prescribed by doctor. Boleh je beli kat pharmacy. Tapi kena amik lepas first trimester tau.

raihaneem Publish time 26-9-2018 02:10 PM

Selain ubat yg diberi doktor( folic acid, ferum, vit b)..saya mkn fishoil, selenium dan kalsium.

Nak mkn kalsium jgn sekali dgn ferum ya. Kalsium nnti akn halang penyerapan zat besi.
Kalau nak mkn..jarakkan 2 jam.

Kalsium kena tgk berapa miligram awak amik.
Yg dah mkn berapa miligram...nak tmbah dos tgk brapa. Saya dok amik 2 bijik setiap satu 300mg.

fizahafiza Publish time 27-9-2018 09:42 AM

i makan fish oil dengan calcium sebab selalu cramp

lavendermiz Publish time 1-10-2018 01:12 PM

memang amik yang klinik bagi je. selain tu just amik fish oil je..

Nonones Publish time 1-10-2018 04:49 PM

Doc i tak bagi makan pape2 supplements selain yang dia prescribed. ada jugak nak try blackmores pregnancy & breastfeeding tp doc tak bagi. dia kata makan je apa dia bagi. obimin, acid folid + calcium.

BlueRose99 Publish time 26-12-2018 09:28 AM

Makan yang Doktor bagi je.. asid folik, obimin dn kalsium.

Takut makan yang bukan2 nanti anak eczema. Contoh anak2 adik2 sendiri.
.. tapi tak berani nak mention produk since ramai ejen produk tu kat sini.

smileyy Publish time 6-1-2019 10:28 AM

saya makan yg sepital kerajaan bagi je...lain lain bykkan buah dan sayur...

buluhbetung Publish time 16-1-2019 01:49 PM

Edited by buluhbetung at 16-1-2019 01:51 PM

masa awal ngdung doc bg folid acid then da 4buln doc surh makan suppliment lain(warna merah besr)...tapi saya tak makan tu tp still makan folid asid je.

saya takut nk tnya doktr tkut marah.ade effect ape2 tak kalau berterusan folid acid je?

sebab kehamilan 2 anak dulu smpi 9buln folid acid,tpi zaman da berubah ade suppliment tambahan.jadi saya risau kalau saya kurang ambil apa2.

siapa boleh bantu saya.now 17week

green~tea Publish time 16-1-2019 03:36 PM

yes semua yang baik diorang dah suggest... kena cukup kalsium nnti gigi u reputtttt.... and neurogain penting supaya u tak jadi pelupa selepas beranak

noraidil_06 Publish time 17-1-2019 02:08 AM

buluhbetung replied at 16-1-2019 01:49 PM
masa awal ngdung doc bg folid acid then da 4buln doc surh makan suppliment lain(warna merah besr)... ...

Nape x mkn supplemen 1 lg tu?
Doc x marah, dia nasihat.
Mcm dlm citer p.ramlee tu.

Always brave urself to ask ur doctor.
M sure they are more then happy ro answer u.

buluhbetung Publish time 17-1-2019 04:48 PM

green~tea replied at 16-1-2019 03:36 PM
yes semua yang baik diorang dah suggest... kena cukup kalsium nnti gigi u reputtttt.... and neurogai ...

takutnyeeeeeee:funk:

mntak di jauhkan

buluhbetung Publish time 17-1-2019 04:53 PM

noraidil_06 replied at 17-1-2019 02:08 AM
Nape x mkn supplemen 1 lg tu?
Doc x marah, dia nasihat.
Mcm dlm citer p.ramlee tu.


sebb saya ade masalah nak telan ubat.

ubat fold acid yg halus kcil pn saya tk boleh telan.kena hancurkan

yang suppliment doc bg tu kapsul besar,saya pernh keluarkan serbukdalam kapsul tu warna hitam berbaun kasar tak mampu nak telan
jadi tu saya da tak makan.hanya makan folid acd je,btw thanks atas nasihat.nanti saya tanya doctor sebb saya pun risau.

noraidil_06 Publish time 17-1-2019 05:36 PM

buluhbetung replied at 17-1-2019 04:53 PM
sebb saya ade masalah nak telan ubat.

ubat fold acid yg halus kcil pn saya tk boleh telan.kena...

Jangan la risau sgt.
Cube lebihkan makanan berkhasiat.
Buah2an ke?
Tapi pls pls listen to ur doc ye.

haiku08 Publish time 22-2-2019 03:41 PM

Di sebabkan iolls jumpa dr hamid arshat..so dia bekalkan ubat calcium,folic acid,vit c, n fish oil, obimin..tp obimin makan smpai 4 mths je...haha takut baby besar..macam2 la dgr cte org ni
Pages: [1]
View full version: Supplement ketika mengandung