Margarita Publish time 12-4-2018 07:07 PM

Kenapa saya masak tak sedap? Huwaaaaa

Hai. Banyak pulak sy buka topik di bod ni. Sy nak tanya forumer2 yg pandai masak kat sini, macam mana korang belajar masak ya? Drpd ibu bapa atau belajar sendiri dari resipi?

Dah seminggu sy cuba masak sendiri utk keluarga. Tapi hampir semuanya tak menjadi. Paling teruk semalam sy cuba masak nasi tomato, tak sedap dan nasi jd keras walaupun dh ikut sukatan. Bila tambah air, periuk nasi automatic bertukar pd keep warm sj. Membazir beras 3 cawan. Selain tu sy cuba masak ayam masak merah, tp sambal agak masam. Tak macam rasa kt pasar malam yg selalu jual tu. Manis dan rasa pedas sedang elok je. Saya dah cuba ikut resipi step by step ikut sukatan semua tapi masih tak menjadi. Sedihnya. Belum cerita pasal saya masak benda lain macam spaghetti carbonara, kuah tak sedap. Stress nya. Saya akui sy mmg tak pernah memasak sejak kecil sebab tinggal di asrama dan mak sy pun jarang tolong mak sy masak waktu cuti. Adakah ini balasan sebab tak tolong mak dulu2?

Tiba2 rasa nak give up je masak sendiri sebab membazir byak yg tak jd. Sy malu dgan mak saya sebab tk pndai masak walau umur dah boleh kahwin.

Ada sesiapa boleh guide dan motivate? :sweat3:

kuzaime Publish time 12-4-2018 07:18 PM

Masak jenis lauk pauk x bole ikut resipi bulat2. Kena ubah ikut selera kita. aku start masak dulu2 ikut resipi buku. Skrg google aje:lol:

Margarita Publish time 12-4-2018 07:21 PM

kuzaime replied at 12-4-2018 07:18 PM
Masak jenis lauk pauk x bole ikut resipi bulat2. Kena ubah ikut selera kita. aku start masak dulu2 i ...

Sy pun Google je. Baca komen2 semua kata resipi tu menjadi dan sedap. Bila sy sendiri cuba, ikut step by step, sukat betul2, tak jd pun. Hm. Stress dan sedih. Stress sebab membazir. Sedih sebab tak menjadi

shernazz Publish time 12-4-2018 07:44 PM

Iols nak nasehat pon iols.bukan reti.masak sgt
Tapi.kalau.nak.masak tu...tumis garing bawangnya...
Masukkan cili.kasi elok.masaknya...
Pastu...kalau takut masam...masukkan.asam.gelugor sekeping...
Asam.jawa ni kekadang terlebih sket mmg la rasa masam.dia kuat..
Kalau nasik...iols x suka.guna rice cooker...
Iols biasa masak.atas api walaupon.ada rice cooker...
Beras sukat dgn jari tengah sampai tengah ruas kedua jari kita...
Tu aje la.yg iols.boleh bgtau..
Try dolu..

BedahBedul Publish time 12-4-2018 08:17 PM

Edited by BedahBedul at 13-4-2018 11:38 AM

Tahniah tt sbb rajin mencuba! Nah munge {:1_149:}
First iols nk pesan jgn give up k, nak masak ni kena rajin mencuba, mana ada org try 2-3 kali dh jd expert, ye dak? Yg penting kena istiqamah & tingkatkn usaha ye tt.
Mcm iols pun dulu2 masa anak dara mana pernah masak, siang ikan pun x reti, huhu.. tp iols rajin la tgk mak masak.. percaya tak kalau iols ckp 1st time iols masak masa dh kawen, haha..
Mcm forumer ckp, yg penting bawang tu kene tumis betul2, bg bau naik dh agak kuning (tp jgn sampai terlalu garing) baru bole letak bahan2 lain.. kiranya kunci sedap x sedap masakan tu mmg terletak pd bawang..iols biasa tumis bwg merah dulu lepas tu baru bwg putih sbb bwg putih cepat garing dr bwg merah..
Kalau iols masak nasik lemak, biasa iols akan rendam beras yg dh bersih dlm 10 minit lepas tu baru letak santan & masak mcm biasa dlm rice cooker. Bila kita rendam kejap beras tu barulah dia x mentah, lepas dh siap gaul2 & biar je keep warm dlm rice cooker. Tp bergantung pd jenis beras jgk, kalu beras wangi x sesuai rendam nanti nasik lemak jd lembik pula

salmon-suki Publish time 12-4-2018 08:48 PM

Campak2 je...jgn ikt resepi sgt..sekadar tgk bahan2 utama tu ok laa..tp y lain2 ejas ikut instinct kita..kekeke~:lol::lol:

Elle_mujigae Publish time 12-4-2018 09:11 PM

Memang macam tu tt bila mula2 belajar masak... dont worry..cuma itulah...rasa sayang membazir je kan kalau sampai tak boleh makan...I;ve learnt that, memasak ni bukansekadar kita letak dan campur2 bahanje tapi teknik memasak tu yg penting..teknik tu datang dari pengalaman dan juga belajar dari emak/kakak/cikgu memasak/chef kat tv/buku etc...

kita pernah masak singgang,turn out kuah rasa pahit..can you believe that...tah mcm mana boleh pahit...haha.. tanya2 kawan ,katanya mungkin sbb jenis garam yg digunakan...tanya Umi kita, katanya letak banyak sangat bahan kot.. yg teori ni kita rasa betul sbb kita sebelum ini ingat, kalau letak banyak bahan, masakan akan jadi lebih sedap rupanya noooo....tak semestinya... yg masa masak singgang tu kita letak sampai 4 asam keping, Umi kita terkejut..katanya letak setengah je dah cukup..haha..

erm pernah masak kari ayam juga..pun kuah rasa pahit.. so weird..aiyoo...

anyway, cuba tt minta emak bagi resepi masakan2 yg selalu emak masak...follow resepi tu should be better I think utk permulaan..sbb rasa masakan emak dah serasi dgn selera kita...:loveliness:

https://2no.co/3uptB3.jpg

Margarita Publish time 12-4-2018 09:14 PM

shernazz replied at 12-4-2018 07:44 PM
Iols nak nasehat pon iols.bukan reti.masak sgt
Tapi.kalau.nak.masak tu...tumis garing bawangnya...
...

asam gelugor bukan buat lg masam ke? Sy nak belajar masak sambal ayam macam kat kenduri kahwin tu. manis2 pedas dan kuah tak pekat. bila sy buat alamak pedas sangat dan sambal agak pekat dan masam... mak sy kata sebab cili boh tak garing dan belum pecah minyak.. hmm..

Margarita Publish time 12-4-2018 09:15 PM

BedahBedul replied at 12-4-2018 08:17 PM
Tahniah tt sbb rajin mencuba! Nah munge
First iols nk pesan jgn give up k, nak masak ni k ...

Thanks awak! Tu lah, masak nasi tomato haritu frust sangat sebab nasi nya keras sgat.. nak tambah air pun rice cooker tak nak masak semula... sedih.. ohh, beras siam sj yg tak perlu rendam ya? kalau beras tempatan mcam mana pula?

shernazz Publish time 12-4-2018 09:16 PM

Margarita replied at 12-4-2018 09:14 PM
asam gelugor bukan buat lg masam ke? Sy nak belajar masak sambal ayam macam kat kenduri kahwin tu. ...

Dh cukup.masam.uols bleh buang asam.keping tu...
Kalau ayam masak.merah tu..xde letak.asam....
Dia letak.cili kisar ..sos cili..sos tomato...
Letak susu.cair.atau susu kotak.sket...

Margarita Publish time 12-4-2018 09:16 PM

salmon-suki replied at 12-4-2018 08:48 PM
Campak2 je...jgn ikt resepi sgt..sekadar tgk bahan2 utama tu ok laa..tp y lain2 ejas ikut instinct k ...

tu la. sy masak asyik la ceduk dengan sudu nak rasa ok ke tak utk ejas rasa.. tp masih tak menjadi

Elle_mujigae Publish time 12-4-2018 09:17 PM

nak share resepi paprik yg menjadi bila kita cuba..sedappp..rasa macam kat kedai tomyam...

http://resepicikguani.blogspot.my/2013/08/ayam-paprik.html


cuma sbb kita suka berkuah so kita adjust bagi lebih berkuah dgn letak banyak cili giling dan sos...tapi masih ikut ratio yg kat resepi..mcm kat resepi kata 2 sudu besar cili kering kisar, kita pula nak letak 4 sudu besar cili kering kisar so ratio sos2 yg lain pun naik sekali ganda... main agak2 macam tu...


Margarita Publish time 12-4-2018 09:17 PM

shernazz replied at 12-4-2018 09:16 PM
Dh cukup.masam.uols bleh buang asam.keping tu...
Kalau ayam masak.merah tu..xde letak.asam....
D ...

oo lahh kena letak susu cair ke? tgok kt resipi takde pula suruh letak susu cair... yg mcm kt kenduri kahwin selalu tu letak susu cair ke dalam sambal? mak saya ada tanya juga ada letak santan ke tak. saya tgok resipi tak ada pula santan / susu cair.

salmon-suki Publish time 12-4-2018 09:19 PM

Margarita replied at 12-4-2018 09:16 PM
tu la. sy masak asyik la ceduk dengan sudu nak rasa ok ke tak utk ejas rasa.. tp masih tak menjadi

Xpe..try lagi..y penting jgn give up..nti mjadi laa tu..x semua org naturally born dah pndai masak,some kena train dulu..sis pasti boleh!!

Margarita Publish time 12-4-2018 09:20 PM

Elle_mujigae replied at 12-4-2018 09:11 PM
Memang macam tu tt bila mula2 belajar masak... dont worry..cuma itulah...rasa sayang membazir je kan ...

tapi masakan awak mmg susah mcm singgang dan kari.. saya just cuba masak yg simple2 pun tak menjadi. mmg rasa stress sgat tgok makanan yg kita masak tak menjadi dan dibuang mcm tu je... :(

terima kasih atas tips. mungkin saya tumis bawang cepat sgat kot. lepasni sy cuba masuk bawang merah dulu sebelum bwg putih.. tq atas tips

Margarita Publish time 12-4-2018 09:22 PM

Elle_mujigae replied at 12-4-2018 09:17 PM
nak share resepi paprik yg menjadi bila kita cuba..sedappp..rasa macam kat kedai tomyam...

http: ...

apa beza cili kering kisar, cili boh dan cili giling ye? kadg2 sy baca resipi pn confuse

Margarita Publish time 12-4-2018 09:22 PM

salmon-suki replied at 12-4-2018 09:19 PM
Xpe..try lagi..y penting jgn give up..nti mjadi laa tu..x semua org naturally born dah pndai masak ...

thanks awak bg semangat! :loveliness:

Elle_mujigae Publish time 12-4-2018 09:24 PM

Selain tu sy cuba masak ayam masak merah, tp sambal agak masam. Tak macam rasa kt pasar malam yg selalu jual tu. Manis dan rasa pedas sedang elok je.

ikut jenis cili juga..ada cili yg pedas so letak sikit dah rasa pedasnya...ada cili yg tak pedas letak banyak2 pun dia takde rasa apa.. so rasa sos tomato dah override rasa cili yg tak pedas ni so tu yg boleh jadi masam...

macam cili padi..ada cili yg pedas giler...ada cili padi yg tak pedas pun..so hal2 yg mcm ni yg membuatkanwalaupun kita dah ikut resepi tapi hasilnya rasa tak sama/tak seperti yg diharapkan... benda2 mcm ni belajar dari pengalaman dan borak2 dgn org yg lebih berpengalaman..macam kita banyak belajar dari Umi kita la pasal masak memasak ni...

cooking is fun..dan best sgt rasa bila masakkan utk org yg tersayang so hopefully tt jangan give up k nak belajar masak..

Margarita Publish time 12-4-2018 09:28 PM

Elle_mujigae replied at 12-4-2018 09:24 PM
ikut jenis cili juga..ada cili yg pedas so letak sikit dah rasa pedasnya...ada cili yg tak pedas ...

Saya beli cili boh dekat pasar dah siap packing. tapi mmg homemade tak ada pengawet sebab saya malas nak gunting cili kering dan rebus. hehe. tu lah. Sy nak sgat masak ayam masak merah mcm kt kenduri kahwin tu. kuah tak pekat, manis dan pedas sedang2 saja.... bila sy buat jadi pedas sangat2....

Elle_mujigae Publish time 12-4-2018 09:32 PM

Margarita replied at 12-4-2018 09:22 PM
apa beza cili kering kisar, cili boh dan cili giling ye? kadg2 sy baca resipi pn confuse

setahu kita cili kering kisar ni cili kering yg kita prepare sendiri--> gunting cili kering, rebus dalam air, tapis buang biji, pastu kisar guna blender...

cili boh ni cili kisar yg dah sedia jual kat kedai...

cili giling ni,,cili yg dikisar guna giling,bukan blender...

http://4.bp.blogspot.com/_cJnTHc9DI-E/TDRFw2nSZEI/AAAAAAAADQQ/kciFo88W7h0/s1600/batu+giling17.jpg

   tapi yg dah siap pack kat kedai pun kadang2 ada tulis cili giling kan..itu giling guna mesin la kot...
Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
View full version: Kenapa saya masak tak sedap? Huwaaaaa


ADVERTISEMENT