bangcak Publish time 9-3-2018 04:31 PM

tips bayar pokok cimb homeloan.

pernah tak uol perati homeloan stetmen uol? penat bayar tapi cukup taon ciput je yg settle.

tau tak nape?
sbb, dari rm1000 installmen yg kita byr, taksapai rm300 pon
yg masuk ke principle (pokok hutang). selebihnya sekadar
bayaran interest (bunga hutang) je.

so, try this.
(khas utk geng cimb yg ada apps cimb click dan bajet berlebihan je).

1- seperti biasa, buka dan login cimb apps uol.


2- pilih side menu (simbol 3 garisan di penjuru atas sebelah kiri).


3- pilih 'pay and transfer' kemudian pilih 'pay loan and card' pada pilihan yg diberi.


4- lengkapkan borang diberi seperti berikut.


5- pilih akaun home loan yg hendak diproses


6- ruangan paling bawah adalah bahagian terpenting dlm proses nih.


7- akhir sekali pilih 'reduce loan principal' dan selesaikan proses dgn memilih ruangan 'make payment'.


sekian, itu je.

AbukRokok Publish time 10-3-2018 09:21 AM

tq... byknya duit bang... 7 jutooooooooo
nk 0.5% bleh? ;P

anish911 Publish time 10-3-2018 09:45 AM

Perghh... Duit tujuh joootaa.. Home loan ada 5.. Kayo..kayoo

multinicky Publish time 10-3-2018 10:03 AM

nak duit skitttt..sedekahkanlah pada meols yg marhaen ni:'(:'(

nac-chan Publish time 10-3-2018 10:39 AM

tu dia.rakyat marhein pun 7 juta.no wonder la pemimpin pun reta bersepah2.

nac-chan Publish time 10-3-2018 10:43 AM

untuk reduce prinsipal la kan.but still kena bayar installment loan macam biasa.

zeed Publish time 10-3-2018 11:11 AM

Nama sebenar Ish____?

missinpiece Publish time 10-3-2018 11:42 AM

Maybank2u tadak kah? Iols nak try jugak

cahaya_almas Publish time 10-3-2018 12:06 PM

Wow...masyukkkk

bangcak Publish time 10-3-2018 02:45 PM

Motepp, kita bg tips pasal lain. Masing2 reply hat lain. ;P

bangcak Publish time 10-3-2018 02:50 PM

nac-chan replied at 10-3-2018 10:43 AM
untuk reduce prinsipal la kan.but still kena bayar installment loan macam biasa.

Yg sedihnya, gitu lah.
Sila bayaq installmen spt biasa.
Reducing principle nih kalu ada duit lebih2 skit.
Duit ot ka, bonus asb/ tabung haji ka. Dpt angpow ka, jumpa duit terpijak ka gitu.
Kalu tetiap bulan hidup mcm org lemas terkapai2 toksah la gatal2 nak buat.
Menten je la apa yg ada

KumbangPoIkaDot Publish time 6-9-2021 01:10 PM

boleh ke simpam 7 juta dlm normal saving account?? :o
Pages: [1]
View full version: tips bayar pokok cimb homeloan.