noraidil_06 Publish time 17-2-2018 03:04 PM

Doktor Online perangi pantang

Sekarang semacam trend, doktor2 Malaysia yg kononnye famous online, memerangi apa sahaja berkaitan dgn pendekatan alternatif petua2 n pantang larang melayu.
Mereka mengelarkan n mengejek n name calling terhadap pengamal2 pantang larang.

Now berapa ramai yg masih mengamalkan pantang larang melayu terutama semasa tempoh confinement?

noraidil_06 Publish time 17-2-2018 03:04 PM

The rarest post-partum gift for a dear friend. She just gave birth to a baby girl. And yes. I am breaking all the myths in our culture.

Post-partum period is the time to chill and relax. To pamper the mother after all that she went through. To allow time for the family to adapt with the new arrival of the little one.

As a BFF, how to support the emotional roller coaster she might be facing during this crucial time of recovery?
1. Stop telling her about the nonsense baseless pantangs' dos and don'ts.
2. Listen to her nags if any.
3. Offer her with words of encouragement.

Rusyainie Ramli

noraidil_06 Publish time 17-2-2018 03:06 PM

Menjemput pakar pemakanan yg pemalu utk memberi sepatah dua kata @wookieyhoney

N encik @ipes2 yg sy pasti against pantang2 ni

awanearisu Publish time 17-2-2018 03:48 PM

Jemput kak @Suchi juga.
Kita suka baca penulisan beliau bab pantang ni :D

awanearisu Publish time 17-2-2018 03:51 PM

Kita pantang juga tapi kita lebih kepada atas pagar. Ada perkara yang kita ikut, ada yang tidak. Yang pastinya sebelum buat apa-apa kita dahulukan kepentingan emosi dan kemampuan diri sendiri.

meisapoya Publish time 17-2-2018 04:01 PM

Ice cream cake ke tu??? Sedap nya panas2 niii

Btw, cara westener pantang mmg blh makan aiskrim ke? I x pernah beranak, so x tahu sgt benda2 mcm ni. Yg biasa2, tahu lah

N I tgk jessica alba tgh pantang carbs. Tu mcm biasa jah

Catpaw Publish time 17-2-2018 04:03 PM

Kaka pantang tak?

noraidil_06 Publish time 17-2-2018 04:05 PM

meisapoya replied at 17-2-2018 04:01 PM
Ice cream cake ke tu??? Sedap nya panas2 niii

Btw, cara westener pantang mmg blh makan aiskrim ke ...

Haah ice cream cake.i nvr eat it.sedap ke

tomaz Publish time 17-2-2018 04:08 PM

Chinese pantang x?

biskutsusu Publish time 17-2-2018 04:11 PM

Badan sendiri. Tepuk dada tanya selera. Mak i cakap, waktu pantang sebenarnya, boleh makan apa je yang kita nak makan, tapi dalam portion biasa. Jangan lah kalau hari biasa kita makan aiskrim dua tiga hari sekali, waktu pantang, makan aiskrim tiap tiap hari.

Lepas makan, tengok kesan pada anak yang menyusu badan. Kalau anak kembung ke, cirit birit ke, kita kena lah kurangkan atau stop dulu makan benda tu.

Tapi, urut dan bertungku tu perlu lah ye

awanearisu Publish time 17-2-2018 04:11 PM

noraidil_06 replied at 17-2-2018 04:05 PM
Haah ice cream cake.i nvr eat it.sedap ke

Sedap kak. Dulu Walls ada keluarkan Vienetta. Yang itu jauh murah berbanding kek Baskin Robbins. Sekarang Vienetta dah tak ada lagi.

Terima kasih bagi kredit :laugh3:

meisapoya Publish time 17-2-2018 04:20 PM

noraidil_06 replied at 17-2-2018 04:05 PM
Haah ice cream cake.i nvr eat it.sedap ke

Sedap kaka. X muak. Homai homai mana nak cari niiiii :drool3:

So, kire makan aiskrim ni blh kurangkan risiko mak dari stres la ye.. mcm kite yg x beranak ni dok hadap stres keje, bile dpt aiskrim, terus senyum happy balik :lol:

Terus buat i nak pantang style westener. :lol:
Westener yg tua2 pon nmpk sihat gagah je. Tapi makcik2 melayu pon nmpk sihat jugak. Adehh

lililen Publish time 17-2-2018 04:30 PM

My pantang style, try n error ape saja nak mkn. Klu bdn ok, maknanye serasi la dgn badan. Klu duk google n listkan byk2 mknn yg boleh n x boleh time pantang ni end up semua pun x bole mkn, semua pun angin katanye. Last2 aku yg angin x mkn pape. Nak pantang tu biar la berasas. Jgn ikut membuta tuli

Catpaw Publish time 17-2-2018 04:30 PM

tomaz replied at 17-2-2018 04:08 PM
Chinese pantang x?

Kenalan iols Yang cina lepas besalin tak minum air biasa. Deols minum air rebusan kurma merah Tu utk bagi badan Panas untuk aliran darah katanye.

wikedsaikel Publish time 17-2-2018 04:34 PM

tomaz replied at 17-2-2018 04:08 PM
Chinese pantang x?

Kawan aku tak mandi beberapa hari

tomaz Publish time 17-2-2018 04:36 PM

wikedsaikel replied at 17-2-2018 04:34 PM
Kawan aku tak mandi beberapa hari

Chinese bkn mmg x mandi ke? Hikhik. Tp kawan iolss masa study rajin mandi. Dia babi pon x makan

pu3mimie Publish time 17-2-2018 04:37 PM

Untuk anak first... tak berapa pantang. Malas pakai stokin. Bengkung malas pakai. Beli set bersalin sendayu tinggi dengan harapan nak kurus cepat.
Tak tunggu lama pun. Lepas sebulan perut still gelebeh. Tumit sakit ya amat. Mak sedara pegang2 perut cakap kenapa gelebeh lagi. Terus ambik bengkung pakai.
Sejak sakit tumit.. kencing tak lawas... tiap kali pregnant tak berani tak pantang. Sekarang dah anak 5. Tiap kali pantang pakai korset beautiful konsisten 24 jam kecuali mandi. Stokin dan jamu mesti pakai.
Yang nak langgar pantang ke... nak ikut doc2 ni cakap ke... no problem. Badan masing2. Sakit pon masing2 tanggung hehe

BoongaKertas Publish time 17-2-2018 04:39 PM

tomaz replied at 17-2-2018 04:36 PM
Chinese bkn mmg x mandi ke? Hikhik. Tp kawan iolss masa study rajin mandi. Dia babi pon x makan

Bagusnya kwn chuols. Mmg rare ni.

noraidil_06 Publish time 17-2-2018 04:45 PM

Catpaw replied at 17-2-2018 04:03 PM
Kaka pantang tak?

I wld say i follow n improvise. I don't care la doktor2 ni kate karut pun. But at my age, berat badan x pernah cecah 55kg.

Dlm pantang i eat it right. But i left all that ridiculous do's n don't. Mcm hanya makan ikan masin or ikan bilis. Or x blh mkn buah. I mkn buah. oren.

N i x keluar rumah tanpa alasan kukuh. It's a luxury actually to havr a good rest ms pantang. N everybody treat me nicely. M loving it

yangsemb Publish time 17-2-2018 04:48 PM

My opinion yg dh beberapa kali melahirkan ni, elok jerr berpantang asalkan berpada2...
Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full version: Doktor Online perangi pantang