annaim83 Publish time 29-1-2018 06:57 PM

10 Tips Untuk Menjaga Privasi Anda

Edited by annaim83 at 13-2-2018 07:51 PM


VPNVPN adalah untuk Virtual-Private-Network. Mungkin dalam bahasa Melayu ialah Rangkaian Maya Persendirian. Tapi yang anda perlu tahu ialah apakah VPN ini. VPN ialah satu sistem yang akan encrypt data dan buat sesi melayari internet anda lebih selamat. Boleh tengok gambar dibawah.

Incognito Mode
Incognito mode ini ada pada setiap browser untuk menjaga privasi anda. Mode ini berfungsi dengan tidak merekod history anda di mana jua.

Temporary Email
Servis ini membantu seseorang yang serabut dengan e-mel yang penuh dalam akaun mereka dan mampu halang spam.


SMS Receiver
Berguna untuk pengaktifan sesuatu yang melibatkan nombor telefon dan dapat halang spam.

HTTPS
Untuk website biasa seperti hampa, hanya guna HTTP sahaja, sebab ia melibatkan kos jika nak tukar kepada HTTPS. Kenapa pemilik website berbuat demikian? Mereka ingin menyediakan website yang selamat untuk pelawat mereka.

Adblocker & Popupblocker
Menyekat iklan-iklan yang annoying.

Leak Test
Jika anda guna VPN, pastikan data anda tidak bocor. Ia mungkin disebabkan oleh masalah VPN yang anda gunakan. VPN berfungsi untuk rahsiakan identiti kita, jika vpn anda bocor identiti anda bukan lagi dirahsiakan.

Block Permission
Seperti ketika buka app yang baru install dari play store, ia akan minta kebenaran untuk akses kamera atau lokasi dan sebagainya. Jika buka browser pun kena bijak nak bagi kebenaran. Jika anda ragu-ragu, jangan bagiā€¦ terus block aje.

Password
Gunakan password yang bijak dan rahsia.

Fake itu selamat
Kalau dalam online ni tak perlulah nak 100% guna detail yang betul. Lebih selamat jika tak guna maklumat yang sensitif.

Baca full:
Privasi Juga Melibatkan Keselamatan Anda (10 Tips Untuk Menjaga Privasi)


Mary_jane Publish time 31-1-2018 09:02 PM

Incognito ala2 lagu budak singapore versi despacito.

Fake itu selamat. ;P

Meiizu Publish time 14-9-2018 11:33 AM

incognito mode

browse in private:
On your computer, open Chrome.
At the top right, click More More and then New Incognito Window.
A new window appears. In the top corner, check for the Incognito icon Incognito mode.

dah new window appear...guna taip kat new window tu saja.cam tu ke??
mcm search kat google chrome /window biasa?

LucasTurner Publish time 8-10-2018 02:29 PM

Mary_jane replied at 31-1-2018 09:02 PM
Incognito ala2 lagu budak singapore versi despacito.

Fake itu selamat.

it's really funny

smileyy Publish time 6-1-2019 10:35 AM

{:1_132:}nice info

noraidil_06 Publish time 7-1-2019 01:51 PM

Kt virtual world x leh citer whole truth.
Kalau kite tunjuk bahagia org dengki.
Tunjuk derita org tepuk tgn.
Pages: [1]
View full version: 10 Tips Untuk Menjaga Privasi Anda