myakayina Publish time 11-1-2018 04:34 PM

Makanan untuk Wanita..



1. Avokado
https://dl-mail.ymail.com/ws/download/mailboxes/@.id==VjJ-EcC9hM8tqdrFwsKke9pJ01nD3ZGwQHV3ig0HDXIIZBWjrZn6bQqVRETXQVO0xhH2GH4nkLovJSeSm65J69qU1w/messages/@.id==ANjjimIAAI2DTfBTDAJZRhmrg_E/content/parts/@.id==2.2/raw?appid=YahooMailNeo&ymreqid=653895b1-862f-4fc5-0187-db004b010000&token=zitEzqOML3j84e6ealFTT5U7-km5qEQF52lp7AcCuBZ6lEYSwU5T7zZVQVEhiVJVOqLOPl4d2MmVpwFJM6ufWM8-PfaOQZyOp7Cc1BjOcfdRaGMi_a4dULZHRa_xD1WB
Kandungan: Asid lemak tidak tepu, potasium, beta karoten, klorofil, vitamin A, B kompleks, D dan E.

Khasiat: Avokado berfungsi menurunkan kadar kolestrol jahat dan meningkatkan kadar kolestrol baik. Buah ini juga membantu menjadikan rambut dan kuku lebih sihat dan cantik, selain bagus untuk mengawal masalah diabetes.

2. Strawberi
https://dl-mail.ymail.com/ws/download/mailboxes/@.id==VjJ-EcC9hM8tqdrFwsKke9pJ01nD3ZGwQHV3ig0HDXIIZBWjrZn6bQqVRETXQVO0xhH2GH4nkLovJSeSm65J69qU1w/messages/@.id==ANjjimIAAI2DTfBTDAJZRhmrg_E/content/parts/@.id==2.3/raw?appid=YahooMailNeo&ymreqid=653895b1-862f-4fc5-0187-db004b010000&token=zitEzqOML3j84e6ealFTT5U7-km5qEQF52lp7AcCuBZ6lEYSwU5T7zZVQVEhiVJVOqLOPl4d2MmVpwFJM6ufWM8-PfaOQZyOp7Cc1BjOcfdRaGMi_a4dULZHRa_xD1WB


Kandungan: Antioksida, asid folat, vitamin A dan C, zat besi serta indeks glikemia yang rendah.

Khasiat: Buah yang menjadi kegemaran ramai ini berpotensi mencegah penyakit jantung, kerosakan mata dan saraf serta degenerasi sel di seluruh tubuh. Strawberi juga boleh menguatkan gusi, menyegarkan mulut dan melembapkan kerongkong.

3. Minyak Kelapa

https://dl-mail.ymail.com/ws/download/mailboxes/@.id==VjJ-EcC9hM8tqdrFwsKke9pJ01nD3ZGwQHV3ig0HDXIIZBWjrZn6bQqVRETXQVO0xhH2GH4nkLovJSeSm65J69qU1w/messages/@.id==ANjjimIAAI2DTfBTDAJZRhmrg_E/content/parts/@.id==2.4/raw?appid=YahooMailNeo&ymreqid=653895b1-862f-4fc5-0187-db004b010000&token=zitEzqOML3j84e6ealFTT5U7-km5qEQF52lp7AcCuBZ6lEYSwU5T7zZVQVEhiVJVOqLOPl4d2MmVpwFJM6ufWM8-PfaOQZyOp7Cc1BjOcfdRaGMi_a4dULZHRa_xD1WB
Kandungan: Lemak trigliserida rantaian-sederhana (medium-chained triglycerides) yang memudahkan makanan ini diserap dan ditukarkan kepada tenaga.

Khasiat: Minyak kelapa boleh menambahkan tenaga tetapi pada masa yang sama tidak menggemukkan badan, malah sangat bagus untuk diet. Makanan ini berperanan mempertahankan kadar kolesterol sihat dan meningkatkan metabolisme badan. Selain itu, minyak kelapa juga baik untuk kulit dan rambut.

4. Brokoli
https://dl-mail.ymail.com/ws/download/mailboxes/@.id==VjJ-EcC9hM8tqdrFwsKke9pJ01nD3ZGwQHV3ig0HDXIIZBWjrZn6bQqVRETXQVO0xhH2GH4nkLovJSeSm65J69qU1w/messages/@.id==ANjjimIAAI2DTfBTDAJZRhmrg_E/content/parts/@.id==2.5/raw?appid=YahooMailNeo&ymreqid=653895b1-862f-4fc5-0187-db004b010000&token=zitEzqOML3j84e6ealFTT5U7-km5qEQF52lp7AcCuBZ6lEYSwU5T7zZVQVEhiVJVOqLOPl4d2MmVpwFJM6ufWM8-PfaOQZyOp7Cc1BjOcfdRaGMi_a4dULZHRa_xD1WB

Kandungan: Vitamin A, C dan K, asid folat serta zat besi.

Khasiat: Selain mengurangkan risiko kanser perut dan payudara, brokoli sangat baik untuk wanita hamil kerana fungsinya yang melindungi janin dan mencegah anemia. Bagi mereka yang berusia 35 tahun ke atas, disarankan untuk memakan brokoli dengan kerap bagi membantu meningkatkan daya kerja otak.

5. Kacang soya
https://dl-mail.ymail.com/ws/download/mailboxes/@.id==VjJ-EcC9hM8tqdrFwsKke9pJ01nD3ZGwQHV3ig0HDXIIZBWjrZn6bQqVRETXQVO0xhH2GH4nkLovJSeSm65J69qU1w/messages/@.id==ANjjimIAAI2DTfBTDAJZRhmrg_E/content/parts/@.id==2.6/raw?appid=YahooMailNeo&ymreqid=653895b1-862f-4fc5-0187-db004b010000&token=zitEzqOML3j84e6ealFTT5U7-km5qEQF52lp7AcCuBZ6lEYSwU5T7zZVQVEhiVJVOqLOPl4d2MmVpwFJM6ufWM8-PfaOQZyOp7Cc1BjOcfdRaGMi_a4dULZHRa_xD1WB

Kandungan: Isoflavon yang berfungsi seperti estrogen.

Khasiat: Kacang soya mampu mengurangkan risiko kanser rahim bagi wanita.

6. Yogurt

https://dl-mail.ymail.com/ws/download/mailboxes/@.id==VjJ-EcC9hM8tqdrFwsKke9pJ01nD3ZGwQHV3ig0HDXIIZBWjrZn6bQqVRETXQVO0xhH2GH4nkLovJSeSm65J69qU1w/messages/@.id==ANjjimIAAI2DTfBTDAJZRhmrg_E/content/parts/@.id==2.7/raw?appid=YahooMailNeo&ymreqid=653895b1-862f-4fc5-0187-db004b010000&token=zitEzqOML3j84e6ealFTT5U7-km5qEQF52lp7AcCuBZ6lEYSwU5T7zZVQVEhiVJVOqLOPl4d2MmVpwFJM6ufWM8-PfaOQZyOp7Cc1BjOcfdRaGMi_a4dULZHRa_xD1WB
Kandungan: Probiotik iaitu sejenis bakteria baik yang mampu melindungi usus. Yogurt juga mengandungi kalsium, vitamin B dan protein.

Khasiat: Yogurt berupaya mengurangkan risiko kanser payudara, mencegah jangkitan pada vagina, meningkatkan kekuatan tulang dan mencegah osteoperosis, serta melancarkan proses percernaan.

7. Ikan Salmon

https://dl-mail.ymail.com/ws/download/mailboxes/@.id==VjJ-EcC9hM8tqdrFwsKke9pJ01nD3ZGwQHV3ig0HDXIIZBWjrZn6bQqVRETXQVO0xhH2GH4nkLovJSeSm65J69qU1w/messages/@.id==ANjjimIAAI2DTfBTDAJZRhmrg_E/content/parts/@.id==2.8/raw?appid=YahooMailNeo&ymreqid=653895b1-862f-4fc5-0187-db004b010000&token=zitEzqOML3j84e6ealFTT5U7-km5qEQF52lp7AcCuBZ6lEYSwU5T7zZVQVEhiVJVOqLOPl4d2MmVpwFJM6ufWM8-PfaOQZyOp7Cc1BjOcfdRaGMi_a4dULZHRa_xD1WB
Kandungan: Omega 3 dengan DHA dan EPA yang tinggi protein, vitamin B12 dan vitamin D.

Khasiat: Ikan Salmon berfungsi menurunkan risiko penyakit jantung, strok, hipertensi dan mencegah penyakit Alzheimer. Selain itu, ikan ini juga berperanan menyihatkan kulit kepala.

8. Tomato

https://dl-mail.ymail.com/ws/download/mailboxes/@.id==VjJ-EcC9hM8tqdrFwsKke9pJ01nD3ZGwQHV3ig0HDXIIZBWjrZn6bQqVRETXQVO0xhH2GH4nkLovJSeSm65J69qU1w/messages/@.id==ANjjimIAAI2DTfBTDAJZRhmrg_E/content/parts/@.id==2.9/raw?appid=YahooMailNeo&ymreqid=653895b1-862f-4fc5-0187-db004b010000&token=zitEzqOML3j84e6ealFTT5U7-km5qEQF52lp7AcCuBZ6lEYSwU5T7zZVQVEhiVJVOqLOPl4d2MmVpwFJM6ufWM8-PfaOQZyOp7Cc1BjOcfdRaGMi_a4dULZHRa_xD1WB
Kandungan: Antioksida dan likopen.

Khasiat: Selain mencegah kanser payudara, tomato juga efektif memerangai penyakit jantung. Fungsi lainnya yang melindungi kulit daripada sinar UV secara tidak langsung mampu mengekalkan keremajaan kulit anda.

9. Lobak Merah

https://dl-mail.ymail.com/ws/download/mailboxes/@.id==VjJ-EcC9hM8tqdrFwsKke9pJ01nD3ZGwQHV3ig0HDXIIZBWjrZn6bQqVRETXQVO0xhH2GH4nkLovJSeSm65J69qU1w/messages/@.id==ANjjimIAAI2DTfBTDAJZRhmrg_E/content/parts/@.id==2.10/raw?appid=YahooMailNeo&ymreqid=653895b1-862f-4fc5-0187-db004b010000&token=zitEzqOML3j84e6ealFTT5U7-km5qEQF52lp7AcCuBZ6lEYSwU5T7zZVQVEhiVJVOqLOPl4d2MmVpwFJM6ufWM8-PfaOQZyOp7Cc1BjOcfdRaGMi_a4dULZHRa_xD1WB
Kandungan: Vitamin A, D dan E, antioksida serta beta karoten.

Khasiat: Lobak merah sememangnya baik untuk mata, menurunkan risiko penyakit kanser, melembapkan kulit dan memelihara kecantikan rambut dan kuku.

10. Jus Oren
https://dl-mail.ymail.com/ws/download/mailboxes/@.id==VjJ-EcC9hM8tqdrFwsKke9pJ01nD3ZGwQHV3ig0HDXIIZBWjrZn6bQqVRETXQVO0xhH2GH4nkLovJSeSm65J69qU1w/messages/@.id==ANjjimIAAI2DTfBTDAJZRhmrg_E/content/parts/@.id==2.11/raw?appid=YahooMailNeo&ymreqid=653895b1-862f-4fc5-0187-db004b010000&token=zitEzqOML3j84e6ealFTT5U7-km5qEQF52lp7AcCuBZ6lEYSwU5T7zZVQVEhiVJVOqLOPl4d2MmVpwFJM6ufWM8-PfaOQZyOp7Cc1BjOcfdRaGMi_a4dULZHRa_xD1WB
Kandungan: Vitamin D, C, antioksida, beta karoten, flavanoid dan karotenoid.

Khasiat: Jus ini mampu mencegah osteoperosis, menurunkan risiko kanser payudara dan ovari





idakamaruddin Publish time 11-1-2018 04:37 PM

dlm list tu minyak kelapa je iols xleh telan


myakayina Publish time 11-1-2018 04:44 PM

idakamaruddin replied at 11-1-2018 04:37 PM
dlm list tu minyak kelapa je iols xleh telan

ala, sesudu je yang buat tambah dlm salad dressing pun ok..guna virgin coconut oil pun ok jer..

noraidil_06 Publish time 11-1-2018 06:27 PM

Iols guna minyak kelapa utk sapu kt kaki. Moga-moga kaki sis seindah Cinderella.
Pastu kwn sis mak kuntum @green~tea ajar buat oil pulling yakni kumur2 di pagi hari dgn 10ml minyak kelapa. Iols yakin psl petua ni, sbb she have a very healthy gum n nice teeth.

green~tea Publish time 11-1-2018 07:37 PM

noraidil_06 replied at 11-1-2018 06:27 PM
Iols guna minyak kelapa utk sapu kt kaki. Moga-moga kaki sis seindah Cinderella.
Pastu kwn sis mak ...

Thanks kaka nor gojes...

Yes tahun 2018 ni meols berazam utk konsisten makan 10ml vco + setitik frankincense everyday... utk overall health and cegah cancer

Oil pulling (kumur2 dgn 10 ml vco) every morning sblm gosok gigi mmg berkesan utk healthy gum and teeth... now dah 37 meols tak pernah ada tampalan kat gigi /gigi berlubang... tea tahu pasal oil pulling from my indian friends yg bg petua ni... masa tu tea duk tanya2 cemana nak pulihkan masalah gusi berdarah... mmg settle prob tu until today

noraidil_06 Publish time 11-1-2018 07:39 PM

green~tea replied at 11-1-2018 07:37 PM
Thanks kaka nor gojes...

Yes tahun 2018 ni meols berazam utk konsisten makan 10ml vco + setiti ...

Kaka ade buat juga.tp sll la lupe. Ms mula2 buat rase nk muntah

masmelon Publish time 12-1-2018 01:53 PM

waktu kakak iols mengandung dulu, bila waktu nak bersalin mak iols akan buat minyak sulusuh dari kelapa.. so iols selalu curi2 makan tahi minyak yg terhasil daripada minyak kelapa .. tpi nak telan minyak tu mmg xlepas lah, huhuhu

Pinknoir86 Publish time 14-1-2018 09:37 PM

Kalau tgh mengandung first trimester, boleh ambil virgin coconut oil tak?

noraidil_06 Publish time 15-1-2018 06:33 AM

Pinknoir86 replied at 14-1-2018 09:37 PM
Kalau tgh mengandung first trimester, boleh ambil virgin coconut oil tak?

Setahu iols org minum a bit of vco towards the end of pregnancy.tp iols sdri x amalkan.x tertelan rasenye

yangsemb Publish time 15-1-2018 07:03 AM

Seme makanan ni iols suker kecuali avokado

msdummy.2018 Publish time 22-1-2018 10:27 AM

green~tea replied at 11-1-2018 07:37 PM
Thanks kaka nor gojes...

Yes tahun 2018 ni meols berazam utk konsisten makan 10ml vco + setiti ...

sis...if u dont mind, boleh share branding vco u amik?

rain2169 Publish time 28-1-2018 12:12 PM

strawberry and salmon is my feveret....
hmmmm nyummy..... :loveliness:

chicozinn Publish time 26-4-2018 04:56 PM

idakamaruddin replied at 11-1-2018 04:37 PM
dlm list tu minyak kelapa je iols xleh telan

meollss masa pregnant da 6 bulan ke atas hari2 mak paksa minum minyak kelapa dara 2 sudu siang n 2 sudu malam sebelum tido..walaupun pas minum tu konfem muntah tapi hasilnya masa meollss nak bersalin jalan baru bukak 6 cm tapi baby da kua sejam kemudian..cuma ade koyak skit la kena 3 jahit sbab meollss teran kuat tapi xde kena gunting pun..

chicozinn Publish time 26-4-2018 04:58 PM

Pinknoir86 replied at 14-1-2018 09:37 PM
Kalau tgh mengandung first trimester, boleh ambil virgin coconut oil tak?

1st tri xdigalakkan sis sebab sifat minyak kelapa ni sama cam air kelapa..dia membersihkan

smileyy Publish time 6-1-2019 10:34 AM

{:1_132:}nice info

kaklong32 Publish time 10-1-2019 06:02 PM

dulu2 rajin makan vco tapi yg soft gel je la
nak telan minyak tu mcm tak lalu je :sleepy:

hotmak Publish time 10-1-2019 08:22 PM

sedapnya salmon, tapi haritu ada nampak artikel, katanya banyak salmon yg ada kat pasaran salmon ternak, tak brp bagus :'( sama jgk dgn ikan ternak mcm keli & patin

minyak kelapa biasa buat oil puling je, kumur waktu pagi sebelum gosok gigi:D

hotmak Publish time 10-1-2019 08:23 PM

noraidil_06 replied at 11-1-2018 06:27 PM
Iols guna minyak kelapa utk sapu kt kaki. Moga-moga kaki sis seindah Cinderella.
Pastu kwn sis mak ...

sama, guna minyak kelapa buat oil puling, dah habis pun sebab ajar org kat rumah ni buat jgk, cepat sikiy habis minyak tu

noraidil_06 Publish time 10-1-2019 08:30 PM

hotmak replied at 10-1-2019 08:22 PM
sedapnya salmon, tapi haritu ada nampak artikel, katanya banyak salmon yg ada kat pasaran salmon ter ...

Salmon yg bagus ni ade kitaran hidup yg unik. Akk ingat2 lupe. Mcm mn. Nanti akk google

onexox97 Publish time 11-1-2019 08:07 PM

Sedapnya air avocado
Saya mula pandai minum di Wong solo
Pages: [1]
View full version: Makanan untuk Wanita..