noralia84 Publish time 9-12-2016 08:58 AM

Pertanyaan dengan isu kemalangan kereta

pada 10.11.2016 kereta saya telah dilanggar oleh sebuah kereta. kemudian saya telah membuat repot polis. pihak bengkel telah tarik kereta saya.
saya diberitahu boleh claim insuran atas kereta yang melanggar saya. tetapi masalah nya sekarang pihak bengkel meminta saya bayar dalam rm3k lebih dengan sebab insuran saya tidak cukup cover sebab tidak mengikut harga pasaran. Myvi (m) sx1.3 thn 2007 cover note rm15k tetapi pihak bengkel kate jumlah injured rm18k. saya jadi confius kenapa saya yang kena bayar bukan salah atas saya. kate claim atas insuran kete yang langgar kereta saya. kereta saya enjin pun masih ok? Injured Rm18k seolah saya boleh beli kereta terpakai. mohon bantuan & pencerahan sesiapa yang tau. sekarang kereta yang langgar saya telah siap tetapi kereta saya belum dibaiki apa-apa sebab bengkel kata saya perlu confirmkan bayar rm3k lebih kat bengkel tu dahulu. mohon pertolongan jelaskan.

soursop_juice99 Publish time 20-4-2017 09:49 PM

Oh my.kes ko sama dgn kes aku.

Aku accident bulan 2 aritu. Perodua tanya nak declare total loss atau repair.Aku pilih repair sebab kalau total loss aku kena bayar lagi 10k.

Masalahnya kalau repair, perodua ckp amount insured dah exceed. Aku kena bayar lagi 5k sbb gearbox rosak teruk.

Aku punya la bodoh.aku bayae deposit 2k sbb dorg ckp kalau tak bayar, dorg tak leh start repair.

2 hari lepas baru aku terpikir, aku dah bayar insurans.. asal lak aku kena bayar. Aku call insurans, and based on adjuster report, guess what? Gearbox tak de dalam list yg perlu ditukar.

Aku tanya adjuster, abis tu apsal perodua ckp aku kena tukar gearbox. Something fishy kat situ. Aku syak dorg kencing aku la. Siutt betul.

Esok aku nak call perodua. Standy nak call tribunal dgn kpdnkk je ni. Aku harap yg aniaya aku tu mereput dalam neraka. I lost my grandmother in that accident. Dorg boleh plak ambik kesempatan! Memang aku tak maafkan la ko! :huffy

kuppit Publish time 5-4-2017 08:44 PM

Saudari boleh buat aduan ke KPDNKK atau terus ke Biro Insurans

tungkai Publish time 12-12-2016 04:51 PM

Nape aku rasa mcm org yang langgar tu claim insurance ko? Report balik pd pihak insurance utk counter check dgn bengkel tu :dizzy:

harrypoter Publish time 9-12-2016 09:18 AM

aduhai...mcm kena main je dgn org bengkel...
rujuk pada pihak insuran minta dorang siasat
Pages: [1]
View full version: Pertanyaan dengan isu kemalangan kereta


ADVERTISEMENT